De ce să includem semințele în dieta zilnică?

nuts-seeds

O vorbă  din bătrâni spune că “esenţele tari se ţin în sticluţe mici”, cam aşa e şi cu seminţele. Seminţele pot fi văzute ca nişte mici pacheţele, dar foarte consistente, ele conţinând numeroase vitamine, minerale. Aceste seminţe ar trebui incluse în alimentaţia noastră zilnică.  Pe lângă faptul că sunt delicioase, ele ne ajută să ne păstrăm sănătoşi!

  • Nucile – 8 nuci pe zi mențin arterele sănătoase, previn apariția atacului vascular cerebral. Nucile sunt bogate în potasiu, fosfor, magneziu și se recomandă persoanelor anemice sau depresive. Se recomandă mai ales în perioada schimbării anotimpurilor.
  • Nucile caju sunt bogate în calciu, potasiu, fosfor, abundă în grăsimi mono saturate și se recomandă în dietele de detoxifiere.
  • Nucile macadamia sunt cele mai bogate în grăsimi, dar au un procent scăzut de proteine. Ele se recomandă persoanelor care au probleme de piele sau se confruntă cu căderea părului.
  • Alunele de pădure sunt foarte bogate în vitamine și au efect energizant. Dacă ai probleme cu ficatul sau cu digestia, îți recomand să consumi alune de pădure.
  • Arahidele crude sunt bogate în fibre, vitamine, minerale, şi  se recomandă a se consuma în dietele de primăvară, ajută la întărirea inimii și a sistemului nervos. Consumate proaspete ele ajută și la menținerea pielii tinere!
  • Migdalele ajută la controlul glicemiei, reduc colesterolul. Fiind bogate în vitamina A şi  E, ele au beneficii asupra pielii și părului. Au un nivel scăzut de carbohidrați și se recomandă chiar și persoanelor care suferă de diabet sau depresie.
  • Semințele de in sunt printre cele mai benefice semințe pentru sănătatea corpului. Sunt bogate în acizi grași omega-3, ajută la scăderea colesterolului, luptă împotriva bolilor de inimă, previn apariția artritei și a Parkinsonului, ameliorează durerile menstruale ș luptă cu infertilitatea. Se recomandă ca semințele de in să fie înmuiate în prealabil peste noapte, vor fi mult mai ușor de consumat, iar corpul le va digera și procesa mult mai ușor.
  • Semințele de floarea soarelui te ajută să înlături stresul, dar are grijă de sistemul cardiovascular și de cel nervos. Pe lângă vitamina A, B, magneziu, fier, potasiu, semințele de floarea soarelui au un mare conținut de seleniu și zinc.
  • Semințele de dovleac reprezintă cea mai bună sursă de magneziu, conținut mare de uleiuri, ajută la eliminarea paraziților intestinali, boli ale prostatei, afecțiuni ale stomacului. Se recomandă să se consume pe stomacul gol sau între mese. Celălalte semințe pot fi consumate oricând.

 Toate semințele se recomandă a se consuma crude, nu sărate sau prăjite! Seminţele sunt pline de antioxidanţi. Obişnuiţi-vă să presaraţi seminţe în salate, în bolul de cereale de la micul dejun să puneţi câteva migdale. Veţi aduce un plus de gust şi un plus sănătăţii corpului !

 Voi ce seminţe consumaţi zilnic? 

6 thoughts on “De ce să includem semințele în dieta zilnică?”

  1. Da pentru nuci, un mare DA! Un pumn de nuci pe zi te scapa de durerile de inima ( am simtit “pe” inima mea! ) si daca le consumi seara inainte de culcare vei avea un somn mai linistit…
    Chiar azi ma plangeam c-am ramas fara nuci si trebuie sa ajung in piata sa-mi mai iau.

    Reply
  2. @Roxana – Și nouă ne plac tot mai mult migdalele, alunele de pădure, caju, încet încet le redescoperim, și sunt mai bune crude.
    @Copila blondă – Ai dreptate, nu te poți opri, sunt atât de gustoase și hrănitoare, că ai tot mânca!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.