De ce ne e foame? Ce este pofta de mâncare?

hungrymanCe este pofta de mâncare?

Ea se caracterizează printr-o dorinţă de a mânca un produs alimentar destinat să procure plăcere. Această atracţie poate să apară şi fără să ne fie foame, cum ar fi de exemplu o prăjitură ce este apetisantă atât în cursul mesei, cât şi în afara ei. Dificultăţile noastre vin cel mai adesea de la acest apetit, pe care va trebui să-l combateţi sau cel puţin să-l „controlaţi”.

Cum să ne controlăm foamea?

Saţietatea corespunde unei perioade de „nefoame”, adică între 2 prize alimentare. Ideal ar fi ca această saţietate să o facem să dureze până la masa următoare. Rămâne să vă controlaţi aporturile alimentare şi de a evita – prin alegeri judicioase şi prin atitudini adaptate – să vă domine foamea.

Cuplul foame – saţietate se află sub dependenţa unui control cerebral: există un centru al foamei şi unul al saţietăţii, apropiate unul de altul şi care sunt situate la baza creierului la nivelul hipotalamusului.

Funcţionarea lor este specifică fiecărui individ. De altfel, aspectul psihologic este esenţial. Şi cuplul apetit – saturare este în mare parte sub dependenţa sa. Unii indivizi au mari dereglări în cuplurile foame – saţietate şi apetit – saturare. Pot să intervină şi tulburări de comportament alimentar, prize de hrană fără a ne fi foame, ronţăieli nenumărate, şi iată obezitatea!

Unul dintre cele mai bune mijloace de a restabili regularitatea ciclurilor este de a practica o activitate fizică în aer liber.

Care sunt cauzele obezităţii?

Normal ar fi ca să nu vă fie foame decât atunci când organismul are nevoie de energie. Aceasta e furnizată de diferitele nutrimente din alimente. Energia ne este necesară pentru activităţile cotidiene şi pentru metabolismul de bază: respiraţie, contracţiile inimii. În acest fel, sunteţi programat pentru a avea un echilibru între pierderile de energie şi aporturile alimentare, toate acestea fiind reglate prin foame.

Foamea nu ar trebui să apară decât în cazul unei nevoi fiziologice interne care vă motivează să căutaţi ceva de mâncare.

Super ponderabilitatea este adesea consecutivă faptului că organismul având nevoie continuă de energie şi de aporturi alimentare mai numeroase îşi administrează prost rezervele care nu mai sunt stocate în strâsă legătură cu nevoile fiziologice. Deci vinovatul principal în apariţia kilogramelor în plus sunt aceste prize alimentare luate chiar dacă nu ne este foame.

Deci un apetit incontrolabil!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.