Parcul Naţional Daisetsuzan – Japonia

d8jk7l000002lj2sParcul Naţional Daisetsuzan cuprinde 2.300 km2 în inima celei mai nordice insule a Japoniei, Hokkaido. Parcul a fost înfiinţat în anul 1934, el protejează vulcani activi, izvoarele câtorva râuri, mlaştini întinse şi păduri adânci, care adăpostesc multe specii rare, inclusiv o bună parte dintre puţinii urşi-bruni rămaşi în Japonia.

Japonia a apărut din mare datorită unui spasm seismic. Plăcile tectonice au alunecat una sub alta, rocile s-au topit şi au curs în subteran, vulcanii au erupt. La nord se ridică cel mai înalt vârf din Hokkaido, Asahi Dake, iar la sud, Tokachi Dake, care a erupt ultima dată în anul 2004.

Daisetsuzan înseamnă „marele munte de zăpadă”. Vegetaţia deasă face ca mare parte din rezervaţia Daisetsuzan să fie de nepătruns, ceea ce ajută la autoconservare. În această ţară atât de industrializată şi cu cea mai densă populaţie din lume, acest parc oferă un spaţiu deschis, înconjurat de câmpuri frumos cultivate, iar aici găsim căprioare, păsări, iepuri şi urşi, copaci, arbuşti şi flori.

În timpul maximului glciar de acum 18.000 de ani, Hokkaido era legat prin punţi de pământ de Asia, nu de Japonia, iar strămoşii poporului aiun au traversat până aici. Astăzi mai există puţini indigeni ainu, ei în timp au fost asimilaţi de către japonezi.

Populaţia ainu şi-a împărţit pământurile în „iwor”, adică terenuri unde pescuiau somoni, vânau urşi şi adunau lemne şi fructe de pădure. Lucrurile care îi ajutau să-şi menţină existenţa erau considerate zei deghizaţi, spirite care vizitau lumea pământeană. Cuţitele de vânătoare sau casele de bambus erau „kamuy”, pe care pentru a le trimite înapoi în lumea spiritelor, ritualurile ainu includeau ofrande şi rugăciuni. Ei celebrau ursul, deoarece le oferea hrană, blană şi oase pentru unelte.

Asahi Dake a fost cândva un con perfect, însă o erupţie mai veche a spulberat versantul. Legenda spune că în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, oamenii adunau mineralul galben pentru praf de puşcă.

Japonia are aproximativ 29 de parcuri naţionale, dacă în Parcul din Muntele Fuji ajung o sută de milioane de vizitatori pe an, Parcul Naţional Daisetsuzan atrage numai şase milioane de vizitatori, care ajung aici cu autobuzul pentru a admira culorile toamnei. O panoramă de 360 grade asupra parcului puteţi avea sus, pe vârful bombat, chiar deasupra ceţii. Primarul Ryutaro Ota a ţinut o pledoarie pentru a proteja munţii şi pădurile acestea, pentru ca ele să nu fie vândute cumpărătorilor particulari, astfel în anul 1934, Daisetsuzanul a devenit unul dintre primele opt parcuri naţionale ale Japoniei.

Urşii sunt ca munţii – nu pot fi văzuţi. Dar prezenţa lor poate fi simţită.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.