Cum ne aşteptăm noi musafirii

21

În acest weekend, avem musafiri, persoane dragi nouă și ne-am tot gândit noi cu ce preparate delicioase să-i ospătăm. Și după îndelungi dezbateri, am stabilit următorul meniu: pizza, rețeta noastră specială, prăjitură cu brânză de vaci și bezea și sărățele.

Pizza de casă – pentru blat avem nevoie un kg făină albă, jumătate pacheţel de drojdie plus 500 ml apă călduţă, puţină sare,  65 grame margarină sau 75 ml ulei de măsline! Se frământă 30 de minute, la început blatul e foarte tare şi trebuie frământat până se înmoaie. Nu se lasă la dospit. Se fac 5-6 porţii. După 10-15 minute, se poate întinde! Nu se întinde cu sucitorul, ci cu mână. Într-un bol se amestecă bulion cu condimente, în special oregano și busuioc. Blatul se pune pe hârtie decopt, în tavă. Cu sosul de bulion ungem blaturile de pizza, și adăugăm după preferință, șuncă, salam (noi am descoperit un salam uscat de la Zimbor cu cașcaval), cașcaval, ardei, porumb, ciuperci. Se dă la cuptor pentru 5 minute.

Prăjitura cu brânză de vaci reprezintă un desert preferat în familia mea și aproape nelipsit în weekend!

Pentru blat avem nevoie de 80 grame unt, 80 grame zahăr mărunt, 200 grame făină, un ou și jumătate de plic praf de copt Se amestecă toate ingredientele şi se obţine un blat care se întinde pe o foaie de copt, şi apoi se pune în tavă. Foaia trebuie să îmbrace şi puţin din pereţii tăvii.

Pentru cremă avem nevoie de 500 grame brânză de vaci, 3 gălbenuşuri şi un ou întreg, 200 grame de zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilat, 50 grame amidon, 150 ml lapte, 50 ml ulei. Toate acestea se amestecă bine şi se toarnă peste blat. Nu vă faceţi probleme dacă vi se pare că crema este prea lichidă, ea se va închega. Se dă la cuptor pentru 30-40 de minute, la 120 grade, în cuptorul preîncălzit. După ce crema de brânză s-a închegat, separat se bat spumă 5 albuşuri cu 150 grame zahăr. Se adaugă un vârf de sare, astfel bezeaua va fi mult mai tare. Se adaugă peste crema de brânză şi se mai dă la cuptor 10 minute până când bezeaua devine aurie. Se taie cu cuţitul ud sau uns cu puţin ulei, pentru ca spuma să nu se prindă de cuţit.
Reţeta am luat-o de blogul Laurei, dar am mai adaptat-o puţin după gusturile noastre.

Sărățele – niciun weekend fără ele!De când le-am descoperit pe site-ul Laurei, le fac în fiecare weekend, și da, mereu porție dublă. O porție nu este suficientă.

Avem nevoie de 250 grame cașcaval, (eu folosesc Bobâlna de la Napolact), 100 grame unt și 200 grame făină. Cașcavalul și untul rece se dau pe răzătoare și apoi se adaugă făina, și se frământă bine. Compoziția obținută se dă la frigider pentru 60 de minute. Se întinde o foaie mai subțire sau mai groasă în funcție de cât de groase le doriți. Și se taie fâșii de 1 cm lățime. Se răsucesc dublu și se pun în tavă pe hârtie de copt. Apoi se ung cu gălbenuș de ou, și dacă vă plac mai sărate, se presară sare. Eu preîncălzesc cuptorul la 150 grade, dar scad la 120 grade atunci când bag tava la cuptor. Când prind culoare, devin puțin roșcate, se scot. La mine, prima porție întotdeauna este savurată, aproape fierbinte.

Poftă bună!

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

21 Comments

  1. Arata foarte bine, cata pofta mi-ai facut :D.
    Hai sa iti fac si eu pofta de ceva bun :P, noi am facut bomboane Rafaello, ciocolata de casa si dovleac la cuptor, detalii pe blog :D.

  2. Multumiri pentru prajitura cu branza .In general ,mie imi plac foarte mult asemenea prajituri ,inclusiv placinta cu branza .
    De-abia astept sa o fac si eu in wekend-ul urmator,pentru ca fotografia postata cu ea ,arata uimitor de bine.
    Felicitari si va mai asteptam!

  3. Mihaela Nistor on

    @Roșcata – harnică ca întotdeauna! În fiecare săptămână îmi spun că weekend-ul viitor nu mai gătesc, fac o pauză, dar nu pot să stau departe de bucătărie! Îmi place să gătesc și îmi place dacă am musafiri să îi pot servi cu preparate gătite de mine, și nu produse din comerț.
    @Camelia – Cu plăcere! Prăjiturile cu brânză sunt gustoase, aspectuoase și le prefer în locul celor cu creme!

  4. Mihaela Nistor on

    Tot ce e bun îngrașă, dar așa o dată pe săptămână o excepție este bună! Chiar și nutriționista mea spune asta! 🙂

  5. Si noi tot spunem mereu “weekendul asta nu mai gatim, sa mai iesim sau sa facem altceva” mai ales ca noi avem doar in weekend timp liber, dar mereu vreau sa probam ceva nou :D.

  6. Mihaela Nistor on

    Ca să încerc rețete noi, am nevoie de timp,peste săptămână ajungem destul de târziu acasă și ne limităm la ceva rapid! Timpul nu ne ajunge niciodată pentru toate. Mai ales acum că vine primăvara, și ne apucăm de grădinarit, schimbatul ghivecelor și pământului la flori!

  7. Mihaela Nistor on

    @Roxana – atunci nu îţi mai spun şi nici nu îţi mai arăt ce clătite bănăţene am făcut ieri! Pe cât sunt de aspectuoase, pe atât sunt de delicioase, poţi încerca şi tu şi prăjitura şi sărăţelele, apoi le vei face mereu! Nu ai cum să nu te îndrăgosteşti de ele.

  8. Pingback: Ce am gătit de Crăciun (2012) | DeWeekend.Ro

  9. Pingback: Ce mai gătim în weekend? | DeWeekend.Ro

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
vacanță în România
Destinații ideale de vacanță în România

Planuri pentru vacanța de vară! A venit vara și îndrăznim să facem planuri pentru vacanță. E nevoie de relaxare după...

Close