Fiecare raza de soare fierbinte ne duce cu gandul la concediu, plaja, mare. Cine nu isi doreste o piele frumos bronzata, dar totusi de durata? Primii pasi pentru un bronz sanatos sunt alimentatia, hidratarea si exfolierea corecta. Specialistii ne recomanda sa ne ingrijim tenul si corpul printr-o dieta adecvata. Expunerea indelungata a corpului la razele ultraviolete duc la o imbatranire a tenului prematura. Iata ce e recomandat sa mancam pentru un bronz sanatos: vitamine antioxidante precum A, C si E, beta-caroten. Cele mai bune surse de vitamina C sunt: capsunile, rosiile, ardeiul gras, iar pentru aportul de beta-caroten: mango, pepene galben, morcovi, piersici, caise, spanac, pepene verde. Vitamina A se gaseste din abundenta in ficat, oua, peste gras, unt si branza, iar Vitamina E in oleaginoase (nuci, alune, arahide). Apa joaca un rol important pentru un bronz uniform si totodata un organism sanatos. Apa constituie lichidul cel mai bine adaptat pentru rehidratarea organismului. Se recomanda un aport de 1,5 pana la 2 litri de apa pe zi. Incercati sa evitati bauturile carbogazoase, alcoolul si nicotina acestia fiind factori nocivi ce fragilizeaza pielea si o fac terna.
Trebuie sa fim atenti la hidratarea pielii inainte de expunerea la soare. Se poate face fie cu uleiuri de corp, lapte hidratant, lotiuni de corp ce patrund repede in piele si nu lasa senzatia de piele grasa. Crema se aplica dupa exfolierea pielii.
Exfolierea reprezinta indepartarea celulelor moarte. Pentru o exfoliere corecta, scrubul de corp se aplica pe pielea umeda si sefoloseste fie o manusa abraziva, fie un burete abraziv, si se maseaza tot corpul prin miscari circulare incepand cu partea superioara a corpului, iar pentru partea inferioara, miscari de sus in jos. Astfel bronzul va fi uniform si va dura mai mult.
Fiindca pielea fiecaruia este diferita si are o sensibilitate aparte, trebuie sa stim cum se realizeaza aplicarea cremei si la ce intervale. Crema de fata trebuie sa aiba un factor de protectie destul de ridicat, deoarece piele este mult mai sensibila, si aici riscul aparitiei ridurilor este cel mai ridicat. Aceasta crema este indicat sa o folosim de fiecare data cand iesim din casa, nu doar daca mergem la plaja.
Crema de protectie solara se recomanda a fi aplicata la interval de doua ore, si chiar daca este rezistenta la apa, eu totusi iti sugerez sa o reaplici dupa fiecare baie in mare. Sa incercam sa evitam expunerea prelungita la soare in aceeasi pozitie. Deoarece soarele este tot mai nociv si rzaele tot mai puternice, daca ai negi sau cicatrici, iti recomand sa folosesti un plasture pentru a le feri de ultraviolete.
Ce facem daca am stat prea mult la soare si ne-am ars? Uita-te ce ai la indemana si foloseste tratamente naturale. Compresele cu apa rece sau iaurt, suc de rosii, se aplica cate 10-15 minute pe zona afectata, de 3 ori pe zi, pana la vindecarea completa. Mierea, otetul de mere, laptele, feliile de castraveti, cartof sunt eficace si cu efect imediat, si ti le recomand pentru arsurile solare de pe obraji sau zona ochilor, iar ceaiul de musetel si galbenele, pentru zona ochilor si obrajilor. O planta care face minuni este Aloe Vera, ea intervine in regenerarea celulara, hidratand intens pielea si inlaturand senzatia de usturime si mancarime. Ceaiul de menta are efect racoritor. Se aplica pe piele sub forma de comprese.
Atunci cand mergi la plaja, nu uita ochelarii de soare si palaria, apa plata si cremele de protectie!