Apocalypto – actiune, aventura, drama, 2007

wallpaper01_1024In week-end, ne relaxam urmarind un fim. Eu iti recomand Apocalypto, in regia lui Mel Gibson. Genul filmului este actiune, aventura, drama si s-a lansat in SUA pe data de 8 decembrie 2006, iar premiera in Romania a fost 5 ianuarie 2007. Nota acordata de public filmului este 7,9.

Tagline: When the end comes, not everyone is ready to go – Cand vine sfarsitul nu toata lumea este pregatita.

Filmul a fost nominalizat la premiile Oscar in anul 2007 la categoria cel mai bun montaj sonor, cel mai bun machiaj, cel mai bun mixaj de sunet si la premiile Globul de Aur in 2007 la categoria cel mai bun film strain.

Nascut pe data de 3 ianuarie 1956, sub numele de Mel Columcille Gerard Gibson, in oraselul Peekskill, New York-ului, Mel este al saselea dintre cei 11 copii ai parintilor sai. Mel si-a dorit sa fie jurnalist si a urmat studiile Institutului National de Arta Dramatica din Sydney. Mel s-a dovedit a avea trac pe scena, iar dupa terminarea studiilor a jucat in roluri secundare.

Primele filme care l-au facut celebru au fost drama Tim si Mad Max . Apoi au urmat filmele Gallipoli (1981), Mad Max 2 (1981), The Year of Living Dangerously (1983), The Bounty (1984), Mad Max Beyond Thunderdome (1985), alaturi de cantareata Tina Turner, Lethal Weapon, Hamlet (1990), The Man Without a Face (1993), Maverik (1994), in 1995 joaca si regizeaza Braveheart cu care castiga premiul Academiei pentru cel mai bun regizor, Conspiracy Theory (1997), Payback (1999), We Were Soldiers (2000), Sixth Sense 2002 si Signs 2002. Dupa ce isi infiinteaza propria casa de filme, isi arata si talentele de regizor in filmele Patimile lui Hristos si Apocalypto, filme ce au avut efecte puternice asupra publicului.

Intr-un interviu, Mel Gibson spune ca scrierea scenariul a durat 2 ani si jumatate si a fost o munca epuizanta. Documentarea pentru acest film si-a facut-o din cartea lui Diego De Landa, o prima marturie despre civilizatia maiasa. Filmarile au fost realizate in padurile tropicale, iar actorii au fost alesi pe criteriul sa aiba un look indian cu pometii ridicati. Munca cu ei a fost obositoare si cei mai multi erau pentru prima oara in fata unei camere de filmat.

Filmul prezinta cultura maiasa. Desi a fost una dintre cele mai puternice civilizatii din America, nici bogatia, nici puterea, nici priceperea inginereasca nu au putut salva civilizatia Maya de la prabusire. Vastul teritoriu Maya cuprindea odinioara teritoriul a cinci state moderne – Mexic, Guatemala, Belize, Honduras si El Salvador. Ei au fost oameni priceputi la diferite stiinte, matematica, astronomie, si-au creat propriul sistem de scriere, erau agricultori priceputi, dar se stie ca ei erau adeptii practicilor brutale, iar societatea lor era caracterizata de sclavie, violenta si haos.

Cred ca multe dintre practicile lor, te vor tine cu sufletul la gura pe tot parcursul filmului.

Voi ati vazut acest film? V-a placut?

5 thoughts on “Apocalypto – actiune, aventura, drama, 2007”

  1. Eu nu l-am vazut, dar acum ca am citit acest articol o sa il pun pe lista de asteptare(da, sunt atatea filme ce trebuie sa le vad incat am facut o lista :D). Ideea unui film despre cultura Mayasa suna foarte interesant.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.