Valkyrie – Operatiunea Valkyrie, 2008

Valkyrie.2009Cu totii cunoastem rigiditatea poporului german, si cu atat mai mult cand e vorba de istoria lor. Asa s-a intamplat si cu filmul Valkyrie, care urma sa dezvaluie una din operatiunile secrete de asasinare a lui Hitler.

Ce este operatiunea Valkyrie? Operatiunea nereusita a unor soldati nemti de a-l asasina pe Hitler. Iata ce declara Cruise dupa ce a citit scenariul “Cand am citit prima oara scenariul, a fost incredibil de convingator pe atatea planuri, atat din perspectiva istorica, cat si ca thriller. Am fost fascinat de conspiratie. Era dinamic si plin de suspans de la inceput pana la sfarsit. Cand am aflat ca se baza pe o poveste adevarata, a fost si mai cutremurator. Aceasta combinatie l-a facut foarte interesant pentru mine.”

Tom Cruise, mare actor, producator, filantrop, are o cariera de pste 20 de ani. Filmele sale au avut incasari de peste 6 miliarde de dolari, realizare de care niciun alt actor nu s-a apropiat. Rolurile sale recente au fost in “Tropic Thunder”, “Lions for Lambs” si “Mission Impossible :3”.

De-a lungul carierei sale, Tom Cruise a primit nominalizari la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in filmele “Born on the Fourth of July” si “Jerry Maguire”, o nominalizare pentru cel mai bun actor in rol secundar in “Magnolia” si castigat 3 Globuri de Aur: cel mai bun actor, “Born on the Fourth of July”; cel mai bun actor, “Jerry Maguire”; si cel mai bun actor in rol secundar, “Magnolia”.

Personajul principal este Claus von Stauffenberg. Un iubitor de arta, muzica si poezie, care totusi se inroleaza in armata si pleaca in Africa. In timpul razboiului, a suferit rani multiple, a fost adus acasa si numit Sef de Stat Major in Oficiul Armatei Generale, in 1943 si atunci devine membru al Rezistentei. Nemultumit de abuzurile nazistilor, se ofera sa conduca operatiunea Valkyrie si sa fie el cel ce duce servieta cu bomba, menita sa il ucida pe Hitler. Operatiunea nu reuseste, iar cei vinovati de acest complot sunt ucisi.

Bineinteles ca filmul a fost criticat de autoritatile germane, inaintea lansarii oficiale a filmului. Producatorii au intampinat greutati cand au dorit sa filmeze in situl monumentului istori al cladirii Bendlerblock, mai ales cand au aflat ca Tom Cruise este de religie scientologica, ei nu recunosc aceasta religie, ci o considera un cult deosebit de periculos. Intr-un final, ministrul culturi din Germania convinge autoritatile sa accepte filmarile in acea cladire si chiar obtine o sponsorizare pentru film de 4,8 milioane de euro.

Costul total al filmului a fost 95 milioane dolari, iar incasarile au depasit 83 de milioane, si cu tot scepticismului criticilor din Statele Unite, filmul a ajuns in putin timp pe locul al patrulea in box-office-ul nord-american.

Cruise a fost criticat si de un urmas de-al lui Stauffenberg declarand ca actorul “a fost prea rigid, prea scund ?i prea marginit pentru a-l interpreta pe adevaratul conspirator. Tom Cruise pare extrem de precaut, aproape ca si cum i-ar fi fost frica sa joace acest rol. A incercat sa para elegant, dar nu a reusit decat sa fie extrem de rigid. Nu pare deloc convingator in rol si, mai presus de toate, nu este deloc suficient de carismatic. In general, pare mult prea mic”.

“Nu mai auzisem aceasta poveste inainte… a fost o aventura extraordinara sa ma aflu acolo si sa filmez in aceleasi locuri in care s-a aflat si Stauffenberg. A fost o experienta puternica pentru mine si sper ca acest lucru va fi simtit si de spectatori”, a declarat Cruise. Cred ca Tom Cruise a jucat acest rol cu o pasiune deosebita, mai ales ca in copilarie dupa ce a citit multe documentare despre razboi, si-a dorit sa il fi putut ucide pe Hitler.

Mie mi-a placut foarte mult acest film si am aflat astfel si o parte despre istoria nespusa a Germaniei.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.