Exerciţiile fizice şi sănătatea III

Trecerea de la teorie la practică În momentul în care scriu acest articol, sunt conştientă de faptul că, potrivit ultimelor statistici făcute în România zilelor noastre, în jur de 80% din populaţie este sedentară. Mai mult, încă mulţi dintre noi mai cred în mod complet greşit că simplul mers la serviciu, activităţile casnice, mersul la cumpărături sau eventualele activităţi manuale sunt suficiente, nemaifiind nevoie să facem sport. O părere eronată, care ne costă pe tot …

Citeste tot

Exerciţiile fizice şi sănătatea I

Sportul şi grupele de vârstă Cine are nevoie de miscare? Toata lumea! În doze mai puternice sau mai slabe, „administrat” cu o frecvenţă si o intensitate mai mare sau mai mică, cu toţii avem nevoie de „medicamentul” denumit efort fizic. Cercetările o arată fără dubiu: necesitatea de a face mişcare este adânc înscrisă în codul nostru genetic, este o componentă esenţială a fiinţei umane, care ar trebui să ne însoţească pe tot drumul vieţii. Studii …

Citeste tot

Ciupercile – beneficii – reţete!

Ciupercile reprezintă mâncarea ideală pentru toată lumea! Ciupercile au puţine calorii, nu conţin grăsimi şi colesterol, dar furnizează câţiva nutrienţi importanţi, cum sunt: seleniu, potasiu, vitamina D, vitamina B şi acid nicotinic, furnizează o sursă valoroasă de fibre dietetice. Ciupercile sunt principală sursă de antioxidant esenţial, seleniul. Seleniul protejează celulele de diferite boli cronice. Ele ajută şi la întărirea sistemului imunitar. Ciupercile sunt o bună sursă de minerale, în special potasiu, o bună sursa de …

Citeste tot

De ce să consumăm cireşe?

Cireşele, ca şi cele mai multe fructe, sunt nişte pachete de antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi din corp şi ajută la prevenirea cancerului şi bolilor de inimă şi împotriva procesului de îmbătrânire. Beneficiile nutriţionale ale cireşelor sunt destul de multe, având în vedere că ele sunt nişte fructe destul de micuţe. Multe din beneficiile consumului de cireşe se datorează în mod deosebit elementului natural care le dă acea culoare roşu-negru. Antocianina dă florilor, fructelor …

Citeste tot

Delicatese cu căpşuni

Despre calităţile acestor fructe roşii minunate şi pline de vitamine, v-am mai povestit în articolul anterior. Pasionată de gătit şi mare iubitoare de prăjituri cu fructe, am încercat fel de fel de reteţe de prăjituri şi deserturi uşoare cu căpşuni. Pe cele mai deosebite, vi le recomand şi vouă. Gem de căpşuni – nelipsit din cămara oricărei gospodine! Ingrediente necesare: 1 kg de căpşuni, 750 grame zahăr, 250 ml suc de lămâie. Mod de preparare: …

Citeste tot

De ce să consumăm căpşuni?

Beneficiile consumului de căpşuni Cu toţii ştim că aceste fructe minunate, căpşunii sunt delicioase, şi nutritive pe deasupra, şi ideal ar fi ca ele să facă parte din dieta zilnică a tuturor. Dacă vei consuma căpşuni, vei descoperi avantajele consumului regulat de fructe, şi partea bună este că acestea sunt nişte fructe absolut delicioase. Specialiştii recomandă să consumăm cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi, dar puţini sunt cei ce se apropie …

Citeste tot

De ce să consumăm fructe roşii?

Fructele reprezintă o mină de aur de vitamine, minerale şi fibre. Pentru o bună asimilare a vitaminelor, se recomandă ca fiecare persoană să consume cel puţin 6 porţii de fructe pe zi. Având în vedere că fructele în formă naturală, sunt formate în mare parte din apă, nu conţin colesterol, este foarte uşor pentru organism să proceseze şi să absoarbă vitaminele, mineralele din fructele proaspete. Studiile spun că este foarte important să introducem în meniul …

Citeste tot

Principiile alimentaţiei corecte – Principiul 4

4. Principiul gestionării depozitelor de grăsime Asociaţia lipide – glucide, în cadrul unei funcţionări pancreatice defectuoase, poate determina kilogramele excedentare şi starea sănătăţii. Principiul de bază al noului mod de alimentaţie se bazează, în parte, pe faptul că, în majoritatea cazurilor, se evită amestecarea lipidelor cu glucidele “malefice”, având grijă să preferăm lipidele “benefice”, în scopul prevenirii bolilor cardiovasculare. Lipidele vor fi însoţite de diferite legume, în special de fibre alimentare. Exemple de meniuri în …

Citeste tot

Principiile alimentaţiei corecte – Principiul 3

3. Principiul consumului corect de fructe Fructele sunt alcătuite din celuloza, fiind considerate în acelaşi timp glucide, deoarece conţin “zahăr” sub forma fructozei; aceasta din urma se transformă în glicogen (energie disponibilă rapid). Din fericire, cantitatea de zahăr din fructe nu este mare şi, în plus, este eliberată într-o mică măsură datorită fibrelor pe care le conţin acestea. Important de reţinut şi respectat este regula de a nu combina fructele cu nimic altceva, nici cu …

Citeste tot

Principiile alimentaţiei corecte – Principiul 2

2. Principiul combinării corecte al alimentelor Alimentele sunt substanţe comestibile care conţin un anumit număr de elemente organice, precum : proteine, lipide, glucide, săruri minerale şi vitamine, apă şi materii nedigerabile (ca fibrele). Proteinele – Acestea sunt celule organice ale muşchilor, organelor, creierului, oaselor. Sunt formate din cele mai simple elemente, numite “aminoacizi”. Problema care se pune în cazul unei alimentaţii “tradiţionale” nu este să duci lipsă de proteine, ci cum să nu mănânci prea …

Citeste tot

Principiile alimentaţiei corecte – Principiul 1

Avem la dispoziţie patru principii uşor de înţeles şi de urmat, ce pot deveni unelte valoroase în scopul reducerii greutăţii şi reenergizării corpului tău : 1. Principiul unei alimentaţii cu înalt conţinut de apă. 2. Principiul combinării corecte a alimentelor. 3. Principiul consumului corect de fructe. 4. Principiul gestionării depozitelor de grăsime. 1. Principiul unei alimentaţii cu înalt conţinut de apă Corpul nostru este format în proporţie de 70% din apă, însă din clipa în …

Citeste tot