Exerciţiile fizice şi sănătatea II

Afecţiuni prevenite cu ajutorul exerciţiilor fizice Bolile cardio-vasculare – două-trei zile pe săptămână în care facem efort fizic sistematic ne feresc de ischemia cardiacă, de hipertensiune şi de arterioscleroză. Aceasta pentru că sportul este un excelent mijloc natural de a reduce colesterolul din sânge, de a regla ritmul cardiac, de a antrena muşchiul inimii. Nu în ultimul rând, exerciţiul fizic este o extraordinară cale de descărcare a tensiunilor psihice, tensiuni care sunt un factor agravant …

Citeste tot

Exerciţiile fizice şi sănătatea I

Sportul şi grupele de vârstă Cine are nevoie de miscare? Toata lumea! În doze mai puternice sau mai slabe, „administrat” cu o frecvenţă si o intensitate mai mare sau mai mică, cu toţii avem nevoie de „medicamentul” denumit efort fizic. Cercetările o arată fără dubiu: necesitatea de a face mişcare este adânc înscrisă în codul nostru genetic, este o componentă esenţială a fiinţei umane, care ar trebui să ne însoţească pe tot drumul vieţii. Studii …

Citeste tot

De ce să consumăm cireşe?

Cireşele, ca şi cele mai multe fructe, sunt nişte pachete de antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi din corp şi ajută la prevenirea cancerului şi bolilor de inimă şi împotriva procesului de îmbătrânire. Beneficiile nutriţionale ale cireşelor sunt destul de multe, având în vedere că ele sunt nişte fructe destul de micuţe. Multe din beneficiile consumului de cireşe se datorează în mod deosebit elementului natural care le dă acea culoare roşu-negru. Antocianina dă florilor, fructelor …

Citeste tot

Ştim cum se alcătuieşte un meniu ?

Ştiu cum se alcătuieşte un meniu şi cum nu se alcătuieşte un meniu? Complicată treabă pentru gospodina care ţine la sănătatea alor ei! Gândind meniul, ea trebuie să-l acorde cu gusturile comesenilor, cu posibilităţile băneşti, cu resursele sezonului – căci firesc este să mănânci primăvara miel, verdeţuri, pui şi fructe roşii, apoi cât ţine vara şi toamna să nu te lipseşti de salate din crudităţi, de soteuri de legume, de fructe proaspete şi să laşi …

Citeste tot

De ce să consumăm căpşuni?

Beneficiile consumului de căpşuni Cu toţii ştim că aceste fructe minunate, căpşunii sunt delicioase, şi nutritive pe deasupra, şi ideal ar fi ca ele să facă parte din dieta zilnică a tuturor. Dacă vei consuma căpşuni, vei descoperi avantajele consumului regulat de fructe, şi partea bună este că acestea sunt nişte fructe absolut delicioase. Specialiştii recomandă să consumăm cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi, dar puţini sunt cei ce se apropie …

Citeste tot

De ce să consumăm fructe roşii?

Fructele reprezintă o mină de aur de vitamine, minerale şi fibre. Pentru o bună asimilare a vitaminelor, se recomandă ca fiecare persoană să consume cel puţin 6 porţii de fructe pe zi. Având în vedere că fructele în formă naturală, sunt formate în mare parte din apă, nu conţin colesterol, este foarte uşor pentru organism să proceseze şi să absoarbă vitaminele, mineralele din fructele proaspete. Studiile spun că este foarte important să introducem în meniul …

Citeste tot

Principiile alimentaţiei corecte – Principiul 4

4. Principiul gestionării depozitelor de grăsime Asociaţia lipide – glucide, în cadrul unei funcţionări pancreatice defectuoase, poate determina kilogramele excedentare şi starea sănătăţii. Principiul de bază al noului mod de alimentaţie se bazează, în parte, pe faptul că, în majoritatea cazurilor, se evită amestecarea lipidelor cu glucidele “malefice”, având grijă să preferăm lipidele “benefice”, în scopul prevenirii bolilor cardiovasculare. Lipidele vor fi însoţite de diferite legume, în special de fibre alimentare. Exemple de meniuri în …

Citeste tot

Principiile alimentaţiei corecte – Principiul 3

3. Principiul consumului corect de fructe Fructele sunt alcătuite din celuloza, fiind considerate în acelaşi timp glucide, deoarece conţin “zahăr” sub forma fructozei; aceasta din urma se transformă în glicogen (energie disponibilă rapid). Din fericire, cantitatea de zahăr din fructe nu este mare şi, în plus, este eliberată într-o mică măsură datorită fibrelor pe care le conţin acestea. Important de reţinut şi respectat este regula de a nu combina fructele cu nimic altceva, nici cu …

Citeste tot

Principiile alimentaţiei corecte – Principiul 2

2. Principiul combinării corecte al alimentelor Alimentele sunt substanţe comestibile care conţin un anumit număr de elemente organice, precum : proteine, lipide, glucide, săruri minerale şi vitamine, apă şi materii nedigerabile (ca fibrele). Proteinele – Acestea sunt celule organice ale muşchilor, organelor, creierului, oaselor. Sunt formate din cele mai simple elemente, numite “aminoacizi”. Problema care se pune în cazul unei alimentaţii “tradiţionale” nu este să duci lipsă de proteine, ci cum să nu mănânci prea …

Citeste tot

Principiile alimentaţiei corecte – Principiul 1

Avem la dispoziţie patru principii uşor de înţeles şi de urmat, ce pot deveni unelte valoroase în scopul reducerii greutăţii şi reenergizării corpului tău : 1. Principiul unei alimentaţii cu înalt conţinut de apă. 2. Principiul combinării corecte a alimentelor. 3. Principiul consumului corect de fructe. 4. Principiul gestionării depozitelor de grăsime. 1. Principiul unei alimentaţii cu înalt conţinut de apă Corpul nostru este format în proporţie de 70% din apă, însă din clipa în …

Citeste tot

Igiena mentală

“SUNTEŢI CEEA CE CREDEŢI CĂ SUNTEŢI” La baza acestui principiu stă faptul că organismul uman este avid de sănătate şi că aceasta este obţinută prin curăţarea continuă de materiale reziduale. Corpul se autocuraţă, se autovindecă, se automenţine. Natura este totdeauna corectă şi nu se poate îmbunătăţi. Ea nu caută să-şi înăbuşe propriile acţiuni. Avem de-a face cu probleme de boală numai când încălcăm legile naturale ale vieţii. Corpul omenesc este cea mai minunată creaţie a …

Citeste tot