Ce este respectul?

19

bratara respectRespectul inseamna atat de multe. La nivel practic, am putea spune ca respectul inseamna sa iei in considerare sentimentele, nevoile, ideile, dorintele si preferintele cuiva. Putem spune, de asemenea, ca aceasta inseamna sa luam toate cele de mai sus, in serios, si sa le facem sa fie valoroase si sa merite. De fapt, a avea respect pentru cineva este similar cu a-l pretui pe el ca persoana, gandurile sale, sentimentele. Acest lucru include faptul ca trebuie sa il cunoasti foarte bine, sa il asculti, sa fii sincer cu el si sa ii accepti individualitatea, capriciile.

Respectul se arata prin comportament si poate fi simtit. Ne putem purta in asa fel incat sa fim considerati respectuosi, putem simti respect fata de cineva si putem sa simtim ca suntem respectati. Pentru ca este posibilsa ne purtam astfel incat sa nu aratam ceea ce simtim cu adevarat, sentimentul de respect este mai important decat comportamentul fara acest sentiment. Cand apar sentimentele, comportamentul va deriva de aici.

De ce este important respectul?

respectHaideti sa aruncam o privire inapoi, in trecut, cand respectul juca un rol important pentru a supravietui. Daca ne gandim la un mic trib care merge prin desert, ne putem imagina ca o persoana care nu era respectata de nimeni, putea fi lasata in urma si sa moara. O astfel pe persoana era considerata ca nesemnificativa, fara importanta si fara valoare pentru grup. Aceasta cred ca este ideea de baza a sentimentului de a fi respectat.

In ziua de azi, pare mult mai usor sa supravietuiesti daca nu esti respectat. De exemplu, o persoana care are foarte multi bani, multi angajati si servitori, o multime de oameni de afaceri care il suna in fiecare moment, nu inseamna ca este o persoana respectata. Cineva ar putea sa faca bani deoarece are un talent deosebit, pentru care este valoros, intr-un domeniu, de exemplu, sa zicem, sport. Nici despre el nu putem spune ca este un om respectat.

Nu putem spune ca cineva este respectat doar pentru ca are o situatie financiara buna sau pentru anumite talente  innascute intr-un domeniu. Exista inca, totusi, ceva ce banii nu pot cumpara: respectul! De asemenea, putem simti daca suntem respectati sau nu. Cand suntem respectati, castigam mai usor ajutorul voluntar al acelor persoane. Nu va trebui sa cheltuim la fel de multa energie si resurse pentru a convinge oamenii sa ne ajute.

De unde vine respectul?

Eu cred ca respectul se castiga! O persoana castiga respectul celeilalte in mod automat atunci cand se indeplinesc consideratiile de mai sus, cand ia in considerare sentimentele, nevoile si gandurile acelei persoane. Respectul nu se obtine cu forta!

Respectul inseamna :

 • Sa asculti pe cineva fara sa il intrerupi
 • Sa iei in considerare sentimentele partenerului
 • Sa nu ai idei preconcepute despre cineva/ceva
 • Sa incerci sa intelegi punctul de vedere al partenerului
 • Sa te iubesti pe tine insuti
 • Incredere si corectitudine
 • Sa acorzi spatiu si libertate celuilalt
 • Comunicare directa
 • Sa il ajuti pe un om sa se ridice, sa construiasca ceva in loc sa il tragi in jos
 • Prietenie
 • Sa nu-l grabesti pe celalalt.

“Cand esti multumit sa fii pur si simplu tu insuti si sa nu te compari cu ceilalti, toti te vor respecta!” Lao Tse

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

19 Comments

 1. Eu sunt de parere ca respectul se educa (si tine de educatia primita in familie). Respectul de sine se reflecta in respectul fata de ceilalti.
  (Faptul ca ii cedez locul unei persoane mai in varsta, intr-un mijloc de transport in comun, nu presupune ca acea persoana sa-mi demonstreze in vreun fel ca merita respectul meu).
  Am senzatia ca, uneori, confundam respectul cu recunoasterea meritelor. Poate ma insel.

 2. Pingback: GRASSY » Ce este de fapt respectul?

 3. Respectul, este ceva nepretuit. Baza unei relatii intre doua persoane trebuie sa fie alcatuita din incredere si respect. Daca nu exista aceste doua elemente, nu cred ca o relatie poate avea o “viata lunga”. In prezent, notiunea de “respect” tinde sa devina ceva strain si indepartat pentru multi. Nu se tine cont de nimic, in aceasta fuga disperata dupa putere, bani, placere se uita de respect, de sinceritate si de adevar. Ca sa-ti raspund la intrebarea: De unde vine respectul? Da, ai dreptate respectul se castiga, dar respectul vine din suflet, din inima.

 4. Atti – Generaţiile care vin după noi nu vor avea nici cea mai mică noţiune despre respect pentru că nicăieri nu îl văd. Nici la părinţi, nici la şcoală, nici mass media nu promovează respectul. Şi atunci de unde să înveţe oamenii?

 5. Oamenii nu vor să învețe ce e respectul. Și mergem așa în viață generații și generații de oameni fără respect. Cum ziceam, copiii nu văd nici la părinți, nici la școală, nicăieri nu este promovat respectul. Nu e ”cool”.

 6. respectul se pierde usor dar se recastiga foarte greu. si daca il mai pierzi o data poti chiar sa nu il mai recastigi vreodata.

 7. va multumesc mult, am reusit sa inteleg cev este respectul si de ce este el important si am reusit sa imi fac tema la civica.

 8. În opinia mea, respectul nu trebuie neapărat să fie acordat din oficiu, ci trebuie câștigat.
  Unii oameni sunt de opinie că cei vârstnici merită mai mult respect decât alți membri ai societății doar din cauză că sunt vârstnici. Cu atât mai ciudat cu cât bătrânii din prezent sunt copiii din trecut și deci se extrage concluzia conform căreia aceiași oameni trebuie să capete respect pe măsura ce înaintează în vârsta, lucru care mi se pare nevalid și nedrept.
  Nu este greu să vedem de unde provin aceste credințe. Cunoștințele utile vieții de pe vremea bunicilor și străbunicilor nu puteau fi acumulate decât în perioade foarte lungi de timp, mai ales că școala nu prea exista (sau era accesibilă doar celor înstăriți), nici internetul și nici bibliotecile și astfel cunoașterea corela puternic cu vârsta. Tot în vremurile nu demult apuse bătrânii erau considerați autorități în multe domenii deoarece lumea se schimba destul de greu și cunoștințele pe care le acumulau erau utile aproape întreaga viață.
  În zilele noastre însă, lumea se schimbă într-un ritm din ce in ce mai accelerat iar expertiza majorității celor care s-au născut în anii 40 de exemplu, devine din ce în ce mai irelevantă raportat la problemele cu care ne confruntăm noi.
  În plus, mai avem și LOGICĂ ȘI ARGUMENTARE și acestea dictează că nu are cineva de ce să acorde vreunei informații un statut special doar din cauză că vine de la o persoană în vârstă. Acum eu nu spun că trebuie să-i insultăm pe cei în vârstă sau că trebuie să-i tratăm mai prejos decât pe alții, Doamne ferește. Spun doar că părerile lor nu au de ce să fie privite cu mai multă stimă decât părerile altora și că ei nu merită vreun statut special în societate. Totodată nu exclud că sunt unii care iși păstreaza tinerețea minții până la moarte.
  De exemplu, s-a întâmplat să mi se reproșeze că n-am acordat respect unuia care era mai in vârstă decât mine și că nu l-am creditat cu expertiză superioară expertizei mele. Mărturisesc că pe acel individ l-am tratat cu niscaiva ironie din cauza inepțiilor pe care le debita cu înverșunare , dar a specificat că merită respect din cauză că el este mai in vârstă. Inepțiile și falsitățile, indiferent că sunt susținute de cineva în vârstă sau tânăr, nu trebuie acceptate, nu trebuie promovate, ba din contră trebuie rejectate.
  A pretinde respect în baza vârstei este o formă de decepție invocată de lipsa argumentelor, o încercare de înșelăciune care demonstrează doar că pretendentul este un șarlatan și trebuie deci tratat cu lipsă de respect.
  Un om cult, precum Andrei Pleșu de exemplu, nu s-ar umili vreodată sa cerșească respect din cauză că are aproape 70 de ani, n-are de ce, are ceva mult mai bun decât vârsta, are fapte și dovezi și cu acelea își susține afirmațiile. Vârsta nu este un argument.

  Nu mi se pare normal de exemplu ca un bătrân să mă ridice de pe scaunul din tramvai/autobuz doar pentru că el este bătrân și vrea să stea jos. În definitiv și eu sunt plătitor de bilet și poate că am și eu dreptul să stau pe scaun.Dacă ar fi să cedez locul de fiecare dată unui bătrân, asta inseamnă ca va trebui să merg mereu în picioare (până când o să ajung și eu batrân). Nu contează dacă ești operat, dacă ai piciorul rupt, dacă te doare capul sau dacă ți-e rău, tu trebuie să te ridici, ca altfel le auzi jignirile fara perdea.Ei vor respect, dar în schimb ei pe cine respectă?

Leave A Reply

Read previous post:
Surâsul gheișei de Ursula Richter recomandare lectură

Surâsul gheișei - Secrete ale artei japoneze de a trăi Surâsul gheișei este cartea care ne dezvăluie gheișele. Puțini cunoaștem...

Close