Usturoiul a fost considerat mult timp un aliment medicinal. El a fost folosit de catre calugari pentru a vindeca boli ,precum ciuma. Hippocrates folosea vaporii de usturoi pentru a trata cancerul cervical. Bucati de usturoi se puneau pe rani in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, deoarece era un antibiotic ieftin si un bun cicatrizant.
Mult timp oamenii au folosit usturoiul si suplimente pe baza de usturoi pentru a preveni o multime de probleme de sanatate, cum sunt artroza, hiper-tensiunea, raceala, gripa, tusea, bronsita, probleme gastro-intestinale, si durerile menstruale. Studiile au aratat ca usturoiul poate sa distruga multe bacterii, virusi, un mare numar de de ciuperci infectioase, iar in unele cazuri, chiar si paraziti intestinali. In plus, substantele antioxidante din usturoi, ajuta la intarirea sistemului imunitar si ajuta la prevenirea cancerului de colon.
In zilele noastre, stiinta incepe sa ne dovedeasca proprietatile medicinale ale usturoiului pe care stramosii nostri le-au luat gratis. Cercetariile au demonstrat ca proprietatile usturoiului pot sa diminueze tumorile, iar antioxidantii sunt buni pentru sanatatea inimii. Alte studii au aratat ca usturoiul poate reduce colesterolul “rau” LDL si ajuta la circulatia sangelui.
Intrebare: de ce miroase usturoiul?
Raspuns: cand celulele din usturoi sunt rupte sau taiate, ele elibereaza o enzima numita “allinaise”. Aceasta enzima schimba chimic “allin” in “allicin”, o molecula sulfuroasa, de unde rezulta si mirosul ametitor, usturator, patrunzator al usturoiului care este un mare ajutor in bucatarie. Aceste molecule sulfuroase sunt absorbite in circulatia sangelui si plamani, si se elibereaza prin aerul expirat si transpiratie. In acest fel usturoiul respira, iar la persoanele care consuma cantitati mari de usturoi, corpul are un miros cu specific de usturoi.
Daca iubesti mult usturoiul, e bine sa ai in jurul tau persoane care impartasesc aceeasi pasiune! Este mai usor sa scapi de mirosul de usturoi din maini decat din respiratie. Pentru a indeparta mirosul, trebuie doar sa te speli bine cu apa si apoi sa iti freci mainile de un robinet de crom. Functioneaza ca o magie!
Cum trebuie sa arate usturoiul cand il cumperi? Alege intotdeauna usturoiul care este rotunjit, si cu bulbul ferm, tare. Radacina trebuie sa fie intacta. Evita sa cumperi usturoiul care este moale si usor, este un semn de deshidratare si inseamna ca nu e proaspat.
Unde trebuie sa depozitezi usturoiul? Bulbii de usturoi e bine sa fie pastrati intr-un loc uscat sau in congelator. Nu se recomanda sa cureti usturoiul de coaja si sa il pastrezi intr-o sticla cu ulei de masline. Aceasta metoda poate crea un mediu periculos pentru toxine, si poate fi daunator sanatatii. De fapt, nu se recomanda sa pastrezi usturoiul, ci foloseste fiecare bulb la orice masa.