Vitamine, verdeaţă, nevoie de aer … iată de ce duce lipsă organismul nostru zi de zi.
Să vedem cum putem veni în întâmpinarea acestor nevoi.
Puţine plante sunt atât de populare ca urzica. Aproape că nu există persoane care să nu fi avut de-a face cu ea, direct (sub formă de mâncare) sau indirect (în produsele cosmetice). Popularitatea ei se datorează atât multiplelor sale întrebuinţări, cât şi faptului că se găseşte, metaforic vorbind, aproape pe … „toate drumurile”.
Urzica – apreciată din Antichitate
Urtica urens creşte peste tot pe glob, în zonele în care există vegetaţie, până la altitudini de peste 2 000m.
Proprietăţile ei sunt cunoscute încă din Antichitate, când prin biciuirea locului afectat cu mănunchiuri de urzici se trata reumatismul.
Se foloseşte întreaga plantă, dar cele mai apreciate sunt frunzele, care au un bogat conţinut de minerale, vitamine şi hormoni vegetali.
Ceaiul de urzică
Ceaiul de urzică se recomandă în tratarea ulcerelor, colitelor şi congestiilor pulmonare în cure de 4 săptămâni. De asemenea, consumul de ceai de urzică previne apariţia tumorilor maligne.
Ceaiul se prepară prin infuzarea unui vârf de cuţit de pulbere de urzici într-o cană cu apă, timp de 30 de secunde dacă planta este verde sau 2 minute dacă este uscată.
Ceaiul de urzică, muşeţel, rozmarin şi oţet de mere revigorează părul, dacă îl clătiţi cu el.
Pe lângă aceste întrebuinţări, ceaiul este un bun depurativ şi este recunoscut pentru proprietăţile sale de curăţare a sângeluişi de combaterea iritaţiilor pielii.
Dacă retenţia de apă se datorează unei afecţiuni renale sau cardiace, ceaiul de urzică este contraindicat!!!
Utilizări cosmetice
Şampoanele cu urzică, atât de cunoscute, îşi au originea în zeama de urzici cu care se freca pielea capului pentru a stimula creşterea părului. Aşadar, atunci când pregătiţi mâncarea de urzici nu aruncaţi zeama care vă rămâne.
Pentru ca remediul să fie mai eficient fierbeţi (circa 20 de minute) urzici proaspete într-un amestec în părţi egale de apă şi oţet.
Datorită proprietăţilor ei antiinflamatorii, extracte de urzică se găsesc şi în preparatele destinate îngrijirii tenului sensibil.
Puteţi folosi urzici şi în baia de mâini şi de picioare. Pentru aceasta trebuie să obţineţi un macerat (12 ore) la rece din 5 litri de apă şi o legătură de urzici. Măceratul obţinut se încălzeşte la temperatura corpului şi se foloseşte la baie.
Tinctura şi vinul cu urzici
Pentru a obţine tinctură de urzică, deosebit de eficientă în combaterea mătreţii, aveţi nevoie de rădăcină de urzică (recoltată în a doua jumătate a lunii martie), pe care o mărunţiţi, o puneţi într-o sticlă, până ce aceasta se umple (nu o presaţi). Peste plantă, turnaţi vodcă de 40 grade, până ce se umple sticla. Se lasă la macerat 14 zile. Apoi se strecoară şi se foloseşte zilnic după ce v-aţi spălat cu decoct de urzică.
Dacă aveţi nevoie de un tonic general, puteţi folosi cu succes vinul cu urzici. Îl puteţi obţine foarte uşor, punând la macerat într-un litru de vin roşu o mână de vârfuri de urzici cu seminţe. Se lasă 7-8 zile şi apoi se filtrează.
Urzica în bucătărie
Din urzicile tinere se poate face salată sau mâncare. Mâncarea poate fi simplă sau combinată cu orez. De asemenea, foarte gustoasă este ciorba de lobodă cu ştevie, salată verde şi urzici. Dacă veţi combina curele de verdeţuri cu plimbări la aer, la soare, fiţi siguri că viaţa dvs va suferi o schimbare în bine.
ador urzicile în ciorbă sau ca garnitură pentru ochiuri 😀