Un weekend în Maramureș – înapoi la tradiții, înapoi în natură

40

Un weekend în Maramureș – înapoi la tradiții, înapoi în natură

Astăzi nu vreau să vă vorbesc despre city break-uri, sejururi în afara țării sau vacanțe în străinătate. În schimb, vreau să ne ațintim privirile către unul dintre cele mai nordice puncte de pe harta țării noastre – Maramureșul. Această zonă aparte abundă și astăzi în locuri sălbatice, sate vechi, meșteșuguri, tradiții și peisaje armonioase – de aceea, un weekend petrecut aici pare o idee perfectă pentru a te reconecta la tot ce are România mai bun de oferit, din punct de vedere al turismului.

Aici, în centrul județului Maramureș, ai șansa să fii uimit de frumusețea primei destinații de ecoturism din țara noastră – Mara-Cosău-Creasta Cocoșului. Pregătește-te pentru o călătorie de neuitat prin sate vechi, ascunse sub creste abrupte ori pe văile, râurile curate de munte; prin arii naturale protejate, doldora de specii aparte și animale sălbatice; descoperă povești, legende și învățături din bătrâni, petrecând o zi la strânsul fânului sau la lucrul câmpului; bucură-te de mese tradiționale, gustoase, cu rețete de-ale locului; învață totul despre obiceiurile și sărbătorile locului, direct de la localnici sau de la ghizii locului.

weekend în Maramureș

Se pare că am spus deja totul, nu? Iar tot ce mai lipsește este să îți pregătești camera foto și să cauți o hartă ori un ghid al acestei destinații de ecoturism… Nu te grăbi însă! Pe site-ul oficial Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, la www.ecomaramures.com găsești toate materialele informative și turistice de care ai nevoie. Poți începe prin a afla care este lungimea traseelor de drumeție (prin sate și prin sălbăticia din jur), câte trasee de bicicleta ai la dispoziție și de unde poți închiria biciclete – desigur, dacă ești dispus să faci puțină mișcare. Ori, dacă vrei să te relaxezi, poți să te interesezi legat de băile în apa sărată (la Ocna Șugatag) și să îți faci o programare. Și pentru acest sezon rece, poți să mai adaugi și schiul de tură, zborul cu parapantă sau participarea la sărbătorile religioase și populare, specifice lunii decembrie.

weekend în Maramureș

Ar fi foarte multe despre spus, iar un singur articol cu siguranță nu ne-ar fi suficient – ne-ar plăcea să îți povestim pe îndelete (căci așa este și ritmul vieții, în Maramureș), despre civilizația lemnului și faimoasele biserici UNESCO, despre casele bătrânești de lemn, despre haiducii locului, despre meșteșugari, despre pădurile seculare și istoria locului.

Pentru a afla mai multe, îți recomandăm următoarele materiale gratuite:

  • Ghidul destinației de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului din Maramureș – 52 de pagini cu informații utile și prezentări ale modului în care poți să îți petreci timpul liber aici
  • Harta destinației
  • Harta traseelor de bicicletă.

Așadar, pe când următorul weekend petrecut în Maramureș?

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

40 Comments

  1. Vai. Ce superb e totul.
    De mult imi doresc sa vizitez, insa nu prea mi-a permis timpul. Deoarece muncesc destul de mult, atunci cand am avut liber, am decis sa mi vizitez familia.

  2. Mi-ar placea sa ajung anul acesta in Maramures, mai ales acum de sarbatori, sigur este minunat acolo! Nu am ajuns pana acum, am admirat din fotografii frumusetile acestei zone!

  3. Nu zic ca vara nu ar fi frumos in Maramures (a fost sotul intr-o deplasare si s-a intors cu poze super misto), dar mie mi-ar placea sa ajung acolo iarna, sa ma bucur de zapada curata, de traditii pastrate ca la carte si de papica buna.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
afine
13 lucruri pe care nu le știai despre afine și despre cultivarea afinilor

13 lucruri pe care nu le știai despre afine și despre cultivarea afinilor Când vorbim de fructe, cei mai mulți...

Close