Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi – Camil Petrescu, 1930

1

Ultima noapte de dragosteUltima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi este un roman pe care l-am recitit cu mare placere, reprezinta unul din romanele care ne ramane in suflet.

Camil Petrescu este cel care face trecerea de la romanul istoric, clasic la cel modern. Romancier, dramaturg, doctor in filozofie si poet, Camil Petrescu, s-a nascut la Bucuresti, in anul 1894, si este crescut de o doica, tatal fiind mort la nasterea scriitorului.

In primul razboi mondial, il gasim ofiter, iar aici traieste experienta pe care mai tarziu o va relata in romanul sau, Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi.

Acest roman cuprinde doua parti, un roman de iubire si unul inchinat razboiului. O carte ce prezinta sentimentul de gelozie, desi el o dorea pe prietena Elei, si pana la urma ajunge sa se indragosteasca de ea, si chiar sa sufere atunci cand realizeaza ca e inselat de sotia lui, chiar de fata cu prietenii lui.

Subiectul romanului surprinde tema casniciei nerealizate, devenita calvar pentru cei doi soti care, neputand comunica, traiesc intr-un climat de suspiciune, gelozie si minciuna. Este o poveste de dragoste cu accese dramatice de gelozie, interpolata in povestea, traita aievea, a unui fragment din primul razboi mondial. Tragismul razboiului schimba optica eroului asupra lumii si a sensurilor ei. A doua parte a cartii, jurnalul de campanie descrie o experienta dramatica traita in timpul razboiului, in care eroul a dobandit intelesurile profunde ale vietii si solutiile juste ale chinurilor din constiinta lui stapanita de gelozie.

Am cules pentru voi cateva citate din acest roman, care mie mi-au placut mult.

  • “Iubesti mai intai din mila, din indatorire, din duiosie, iubesti pentru ca stii ca asta o face fericita.”
  • “Iubirea fizica frumoasa e o profanare. E nevoia amara de a zdrobi, de a razbi intr-o imbratisare, odata cu trupul framantat, si sufletul, prizonier suav in el, in clipele acelea.”
  • “Sa te consideri spectator indulgent si amuzat al lumii acesteia plina de infamie si de prostie e sa faci parte din ea, si sa beneficiezi de infamiile ei, avand aerul ca-i esti deasupra.”
  • “Femeia inseala numai pe cel pe care-l iubeste, pe ceilalti ii paraseste pur si simplu.”
  • “O iubire mare e mai curand un proces de autosugestie. Trebuie timp si trebuie complicitate pentru formarea ei.”
  • “Am sarutat-o chiar pe aceasta femeie care nu mai era a mea, era a mortii si am privit-o cu indiferenta cu care privesti un tablou!”
  • “Daca vrei sa cunosti linistit frumusetea unei femei, trebuie neaparat sa o faci sa sufere; numai frumusetea o infrumuseteaza, asa cum numai cand simt umbra mortii canta sublim lebedele.”

Puteti cumpara aceasta carte de aici. Lectura placuta !

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

1 Comment

  1. Foarte emotionant romanul, eu l-am citit de doua ori. M-am bucurat sa recitesc aici cateva citate din el, imi aduce aminte cu cata pasiune am citit prima data, in liceu, aceasta carte superba.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Mici focuri pretutindeni de Celeste Ng
Mici focuri pretutindeni de Celeste Ng recomandare carte

Mici focuri pretutindeni de Celeste Ng - un stil diferit de poveste Mici focuri pretutindeni de Celeste Ng mi-am dorit-o...

Close