Ulei de porumb. Extras din boabele de porumb, este ideal de utilizat la prăjirea peştelui, deoarece îi conferă acestuia o crustă crocantă.
Ulei de floarea-soarelui. Este fabricat din seminţele de floarea-soarelui. Excelent pentru alimentele carenu necesită decât o rumenire superficială, în special, ouă, deoarece este un ulei uşor.
Ulei de măsline. Un amestec de uleiuri rafinate de măsline, cu o aromă subitlă de măsline. Foarte bun pentru prepararea cărnii de pui, porc, a pastelor, a orezului.
Ulei de arahide. Extras din arahide. Este indicat în toate preparatele, folosit în special în bucătăria asiatică.
Ulei din sămânţă de struguri. Este produs din sâmburii boabelor de struguri. Suficient de aromat pentru sosuri de salată şi suficient de uşor pentru prăjit.
Bune pentru salate
Ulei de nuci. Ideal pentru un sos de salată cu o aromă distinctă şi pentru stropit legumele.
Ulei de alune. Adaugă o aromă de alune prăjite la sosuri.
Ulei de susan. Este un ulei puternic, de aceea se foloseşte, de obicei, în combinaţie cu un ulei de gătit. Utilizat în special în bucătăria orientală, la prepararea tăiţeilor.
Ulei de măsline extra virgin. Are un gust distinct de măsline, ideal pentru salate şi pentru a da o aromă deosebită pastelor făinoase şi legumelor.
Uleiul de măsline
Calităţile sale sănătoase şi bogata varietate de arome – de la gustul piperat din Toscana până la gustul de fructe din California – au făcut din uleiul de măsline principalul ingredient în dieta mediteraneeană.
De secole, uleiul de măsline este lăudat pentru proprietăţile sale. În primul rând, reprezintă o foarte bună sursă de vitamina E, care este un puternic antioxidant. Aceasta neutralizează radicalii liberi, înlăturând moleculele care deteriorează sistemul imunitar. Radicalii liberi sunt produşi în organism de poluanţi ai mediului ambiant, dar sunt şi un produs secundar inevitabil al metabolismului. Inhibarea procesului de formare a radicalilor liberi duce, îăn final, la prevenirea bolilor, în special a celor cardiovasculare.
Un alt atribut important al uleiului de măsline este conţinutul său neobişnuit de bogat în grăsimi mononesaturare: între 56 şi 83%. Acest tip de grăsimi protejează organismul împotriva afecţiunilor cardiace, reducând nivelul colesterolului „rău” din sânge.
Iată câteva reţete ce conţin acest preţios ingredient.
Salată de praz şi cartofi
Ingrediente necesare: 750 grame cartofi, 500 grame praz, 2-4 linguri pătrunjel verde tocat, 3 linguri ulei de măsline, sare, piper, boia dulce de ardei.
Mod de preparare: fierbeţi cartofii în apă cu sare, timp de 20 de minute, până se înmoaie. Curăţaţi prazul şi, dacă este mare, tăiaţi-l în bucăţi groase de 2,5 cm. Spălaţi bine şi fierbeţi în apă clocotită cu sare timp de 5-7 minute. Puneţi pătrunjelul, uleiul de măsline într-un vas. Scurgeţi cartofii, tăiaţi-i cubuleţe şi adăugaţi-i la sos cât sunt calzi, pentru a absorbi toate aromele. Scurgeţi bine prazul şi puneţi-l în vas. Amestecaţi bine, potriviţi gustul de sare şi piper şi adăugaţi puţină boia.
Brânză de capră marinată: poate fi folosită pe pâine prăjită, ca sos pentru paste făinoase sau servită cu sărăţele, ca aperitiv.
Ingrediente necesare: 500 grame brânză de capră, 600 ml ulei de măsline, sare, 75 grame măsline negre, 4 căţei de usturoi, 1 ardei iute mic, 3 rămurele de cimbru sau rozmarin, 2 foi dafin, o lingură boabe de piper, coaja rasă de la o lămâie.
Mod de preparare: tăiaţi brânza felii sau sferturi şi puneţi-o într-un borcan. Turnaţi uleiul de măsline, adăugaţi sare, apoi măslinele, curăţate de sâmburi. Opăriţi usturoiul, ardeiul, verdeaţa, boabele de piper şi coaja de la lămâie în apă clocotită timp de 1 minut. Scurgeţi şi puneţi-le în borcan. Acoperiţi şi lăsaţi să se marineze în frigider, timp de două zile. Nu se păstrează mai mult de o săptămână.
Cod la cuptor cu anşoa
Ingrediente necesare: 4 fileuri de cod, 125 grame măsline verzi, fără sâmburi, o lingură capere, o legătură pătrunjel verde tocat., 8 fileuri de anşoa, 3 linguri ulei de măsline, sare, piper, orez.
Mod de preparare: puneţi fileurile într-o tavă. Amestecaţi măslinele cu caperele şi pătrunjelul, puneţi mixtura peste fileurile de cod, aşezaţi câte 2 fileuri de anşoa încrucişate peste fiecare file de cod, turnaţi deasupra uleiul de măsline şi asezonaţi cu sare şi piper. Coaceţi în cuptorul încins timp de 15-20 de minute, până când peştele devine alb şi opac. Serviţi cu garnitură de orez fiert.
Poftă bună!