Tu știi cum se oferă corect un sfat?

2838

De câte ori nu ați încercat să dați cuiva un sfat și a fost primit/privit ca o critică? Nu știu de ce tot mai rar găsim oameni care fac diferența dintre sfat și critică, și pot aprecia un sfat.

Deși de multe ori am încercau să dau sfaturi gratuite celor din jur legat de anumite probleme de care m-am lovit și am încercat să le spun și celor aflați în aceeași situație, sfaturile mele au fost complet ignorate și de cele mai multe ori ori greșit înțelese, ori luate ca și critici, nu ca un sfat.

Am observat că oamenii preferă să se lovească de anumite probleme și să le rezolve într-un fel sau altul fără a cere sfatul cuiva din mândrie sau orgoliu. Ne place să ne considerăm suficient de isteți să putem rezolva orice problemă din orice domeniu și atunci ignorăm părerile celorlalți. Uneori am avea foarte multe de câștigat dacă am asculta sfatul și părerea fiecăruia, și am analiza informațiile primite. Situațiile trebuie analizate  cu răbdare și cu calm, altfel riști să să iei decizii pripite.

Nu știu de ce oamenii nu țin cont de sfaturi, poate uneori contează tonul pe care o spui, poate contează momentul sau împrejurarea, poate pur și simplu, oamenii nu vor să primească sfaturi de niciun fel, indiferent de persoana care îl oferă.

Ce am învățat în timp? Prima dată trebuie să te asiguri că persoana cu care vorbești este interesată de sfatul tău. Poate el are nevoie doar de o persoană care să-l asculte. Nu te gândi că toți oamenii doresc sfaturi. Ascultă cu atenție tot ce are de spus acea persoană despre  situație, și doar dacă ți se solicită sfatul, i-l vei da cu cele mai bune intenții. Este o mare onoare să ți se ceară sfatul, dar și o mare responsabilitate. Sfaturile bune pot ajuta oamenii să ia o  decizie bună în viață, în timp ce sfaturile rele pot avea consecințe dezastruoase.

  • Ascultă,
  • Pune-te în locul celeilalte persoane,
  • Discută  cu persoana în cauză situația,
  • Fii sincer,
  • Fii un bun exemplu,
  • Acceptă faptul că poate acea persoană nu îți va lua în considerare sfatul.

Uneori e suficient doar să oferi sprijin moral decât orice sfat!

“Good advice I always hated, but lookin back it made me greater.”  Nicki Minaj

Sursa foto

 

2 thoughts on “Tu știi cum se oferă corect un sfat?”

  1. Cel mai bine este să ne vedem de treabă. Nu mai dau sfaturi din proprie inițiativă deoarece sunt oameni care au impresia că ce le spui să facă, le spui pentru tine, nu pentru ei…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.