Tot ce trebuie să știi despre asigurări

Auzim atât de des despre asigurări obligatorii încât le încheiem fără a ne documenta prea mult. Este extrem de greșit să plătim doar pentru a fi în legalitate fără a ne cunoaște drepturile. În filmele americane, vedeam crime între soți pentru a se bucura de banii din asigurarea de viață.

În România, știam de asigurarea obligatorie pentru mașină. Destul de târziu a apărut și cea pentru locuință, medicală, de studii sau de viață. Când mi-am achiziționat mașina mea nouă, primul gând a fost să închei o asigurare casco pe lângă cea obligatorie. M-am simțit astfel mult mai în siguranță și am avut un stres în minus. Cu siguranță, suma plătită a fost destul de mare, însă a meritat pe deplin.

Ce trebuie să știi despre asigurări?

Wikipedia definește asigurarea ca ”un mijloc de protecție împotriva pierderilor financiare”. Din păcate, viața înseamnă și accidente, tragedii, boli și tratamente scumpe, dezastre diverse. Persoanele care nu dispun de resurse financiare pentru a putea acoperi integral o daună, se pot proteja încheiind polițe de asigurări. Este o cotizație lunară sau trimestrială și se asigură că în caz de accident/dezastru, sunt acoperiți de firma la care cotizează.

Asigurările sunt diferite și este important să o încheiem pe cea mai potrivită nouă. Atunci când dorim să încheiem o poliță de asigurare, trebuie să ținem cont de câteva aspecte:

 • cât trebuie să plătim,
 • care este valabilitatea asigurării,
 • suma maximă pe care firma de asigurări o plătește,
 • suma pe care titularul trebuie să o plătească înainte de începerea poliței.

Iată și câteva detalii importante de care trebuie să ții cont:

 • tarifele de asigurare auto țin cont de vârsta șoferului, sex, istoric de conducere. Dacă e vorba de o firmă privată de transport, o asigurare cmr transport e de luat în calcul, dar și de analizat foarte bine. Antreprenorii ar trebui să se documenteze bine despre acest tip de asigurare de răspundere a transportatorului pentru marfa transportată.
 • primele de asigurare a locuințelor sunt influențate de climă, zonă, posibilitatea de fenomene extreme, uragane, tornade, cutremure, inundații, incendii.
 • costul unei asigurări de viață crește sau scade în funcție de istoricul medical al unei persoane.

După ce ai stabilit tipul de poliță potrivit ție, se stabilește suma de plătit lunar/semestrial și polița devine valabilă. Citește bine tot contractul, pune toate întrebările pe care le ai personalului și asigură-te că ai înțeles bine tot. Semnează când totul este clar pentru tine.

Este ideal să închei o poliță de asigurare:

 • pentru mașină, din păcate accident se tot întâmplă și cheltuielile pot deveni extrem de mari cu reparația,
 • pentru locuință, iată și România se confruntă cu cutremure, incendii, furtuni devastatoare,
 • pentru sănătate, te asiguri că în caz de boală, beneficiezi de tratament bun,
 • de viață, nu știm niciodată când trebuie să încheiem socotelile cu viața, și e bine să ne asigurăm că familia va si asigurată cu o sumă de bani pentru a se pune pe picioare.

Aș vedea aceste asigurări ca un pas spre liniștea mea. Eu mă simt mai în siguranță știind că în caz de orice accident, necaz, dezastru, primesc ajutor financiar.

Sunt curioasă dacă voi aveți diverse polițe de asigurări încheiate.

9 thoughts on “Tot ce trebuie să știi despre asigurări”

 1. Trebuie sa reinnoim asigurarea pentru locuinta, din pacate trebuie varianta extra ca sa acopere mai multe daune… multa lume nu stie acest lucru.

  Reply
 2. Buna! Am asigurare pentru casa, masina. Ma gandeam daca sa imi fac de sanatate si de viata, am primit o oferta recent de la banca la care am cont.
  Multumim de informatii! O zi frumoasa!

  Reply
 3. Eu am asigurare de locuinta pentru probleme care vin de la vecini. Mi-a inundat tavanul de la baie vecinul de sus si nu recunoastea ca este de la el problema. Cu asigurarea, l-am determinat si sa-si sparga bucata lui de pardoseala si sa-mi faca mie reparatia gratis!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.