Viata agitata ne face sa uitam ca alimentatia este partea cea mai importanta. Mereu ne intrebam “Oare de ce racesc atat de repede?, De ce ma simt obosit? De ce nu am energie sa fac tot ceea ce imi doresc?
Este bine sa cunoastem puterile alimentelor, astfel ne va fi mai usor sa acumulam energie, vitamine.
Fie ca e vorba de carne, lactate, legume, fructe, seminte, toate au un continut variat de vitamine, si ne ajuta sa ne protejam de diferite boli, ne protejeaza sistemul imunitar si ne dau energie.
1.Legumele proaspete – vegetalele cu frunze verzi au un continut ridicat de carotenoizi, si se pot consuma in salate, sandviciuri sanatoase, supe nutritive. Broccoli-ul este bun fiert, crud sau in supe, ca si garnitura impreuna cu alte legume, se pot consuma atat “floarea” verde, cat si tulpina. Conopida, datorita gustului sau placut, poate fi consumata ca si gustare sau in preparatele principale, ca si supa. Morcovii sunt dulci, au un continut ridicat de carotenoizi si dau un gust deosebit preparatelor si salatelor.
2. Peste “gras” – somon, macrou, hering, sardine, scrumbie – carnea de peste ofera acizii grasi Omega 3, foarte buni pentru a mentine sanatatea inimii, si o doza de potasiu. Este si o sursa naturala de vitamina D. In urma unui studiu, s-a aratat ca persoanele care au consumat carne de peste, au aratat o performanta mentala ridicata.
3. Usturoiul si ceapa – au un continut foarte ridicat de vitamine, folosit des in salate, si dau o aroma minunata oricarui preparat. Ceapa lupta cu succes impotriva bolilor, cum sunt: bolile inimii si diabet.
4. Produse pe baza de faina integrala – orz, ovaz, grau, hrisca – produsele din faina integrala sunt sarace in grasimi, contin in procent de 15% proteine, minerale, vitamine, antioxidanti. Continand atat de multi nutrienti, nici nu e de mirare ca produsele din faina integrala ofera atat de multe beneficii sanatatii, si previn boli de inima, obezitate, si diferite forme de cancer.
5. Tomatele si produse derivate – tomatele contin patru categorii majore de carotenoizi, care actioneaza in “grup”. Ele mai contin si trei antioxidanti foarte puternici, beta-carotenul, vitamina E si vitamina C.
6. Produse lactate,iaurt & kefir – lactatele joaca un rol important pentru sanatatea oaselor, au un continut ridicat de calciu, vitamina D, proteine, fosfor, magneziu, vitamina A si B6. Combinatia dintre calciu si vitamina D pot reduce riscul aparitiei cancerului de colon.
7. Oleaginoase: nuci, migdale, seminte de dovleac, alune – acestea contin in mare parte grasimi monosaturate si antioxidanti, flavonoizi. Cel mai mult contribuie fitosterolii, care ajuta la scaderea colesterolului, ajuta sistemul imunitar si scade riscul aparitiei cancerului. Nucile contin vitamine si minerale, vitamina E, potasiu si magneziu.
8. Citricele – toate citricele sunt bogate in vitamina C, antioxidanti si anti-inflamatori. Se recomanda sa se consume in sezonul rece, sub forma de sucuri naturale, salate de fructe.
9. Fructele rosii – fructele rosii contin vitamina A, dar au, de asemenea, rolul de a ajuta organismul in prevenirea anumitor boli pentru ca sunt bogate in vitamine si minerale, dar sunt si buni detoxifianti, ideali in curele de slabire. Rosul este culoarea care ne atrage privirea, ne energizeaza si ne starneste pofta de mancare. Totusi e bine sa stim ca fructele rosii sunt bogate in zaharuri, asa ca se recomanda a fi consumate in portii mici, in loc de gustarile de dimineata sau dupa pranz, si sa se consuma cu doua ore dupa mesele principale.
10.Ardeii iuti – Sunt foarte bogati in antioxidanti si contin de doua ori mai multa vitamina C decat citricele. In plus, ardeii iuti stimuleaza metabolismul, contribuind la arderea mai rapida a grasimilor, si reduc nivelul de colesterol.
Incearca sa iti imparti pe mesele principale si gustari, aceste alimente recomandate pentru un plus de energie si vitamine!
A? aduga la lista de mai sus ?i carnea de melc, foarte gustoas? ?i s?n?toas? – nu con?ine colesterol.
Carne de melc nu am incercat pana acum, dar suna interesant. Cu ce aduce gustul? Peste, pui?
Foarte bun topul. Multumesc de informare . 🙂
Cu placere, sa iti fie de folos si sa il pui in aplicare! 🙂