Suplimente pentru oboseală – Top sfaturi pentru a combate oboseala

În fiecare zi, mulți oameni se confruntă cu o stare constantă de oboseală fără un motiv clar. Este adesea dificil să înțelegem de ce se întâmplă acest lucru și cine este vinovat – corpul sau mintea. Dacă starea de oboseală constantă dispare după 2-3 zile de odihnă adecvată, nu ar trebui să te îngrijorezi prea mult. Dar trebuie să fii atent când oboseala intensă persistă după o săptămână de concediu, când răcelile devin din ce în ce mai frecvente, apar dureri de cap și o senzație de indispoziție.

Oboseală constantă: motive legate de stilul de viață

Din când în când, toată lumea se confruntă cu o urgență la locul de muncă, cu stres în viața personală, cu panică din cauza știrilor sau a creșterii prețurilor. Atunci, oboseala și somnolența devin pur și simplu mecanismele de apărare ale organismului.

O persoană cu o “baterie descărcată” încetează să mai acorde atenție calității hranei, somnului și fondului emoțional.

Lipsa caracteristică de energie asociată asteniei de primăvară se manifestă sub formă de oboseală, somnolență sau apatie. În plus față de ceea ce am menționat, pot apărea și depresia și pierderea motivației. Oboseala este o reacție normală a organismului la lipsa de somn, nivelul crescut de stres, suprasolicitare la locul de muncă sau la școală, lipsa de vitamine și minerale și un stil de viață sedentar.

Așadar, cum poți scăpa de oboseală? Urmând sfaturile de mai jos:

Acordă atenție vitaminelor și mineralelor

Toamna și iarna organismul este slăbit, de aceea din octombrie până în martie este necesar să consumi suplimente pentru oboseală. Lipsesc vitaminele și mineralele pe care vara le obținem din legumele proaspete, fructe și pomușoare de pădure. Chiar dacă o parte dintre ele se păstrează până în primăvară, cantitatea de substanțe nutritive din ele scade și devine insuficientă;

Invocă ajutorul somnului

Un somn bun pe timp de noapte reduce oboseala și somnolența în timpul zilei. Un adult are nevoie, în medie, de la șapte la nouă ore de somn. Stresul emoțional, durerile cronice, alergiile, alcoolul, precum și utilizarea dispozitivelor mobile, a calculatorului și a televizorului chiar înainte de culcare reduc calitatea somnului. În timpul zilei, dacă este posibil, o siestă de 10 minute va fi suficientă pentru a-ți încărca bateriile. Totuși, trebuie să ai în vedere că nu este recomandat să dormi mai mult de 30 de minute, altfel vei avea dificultăți în a adormi seara;

Nu uita de mișcare

Rareori ai chef să faci sport când ești obosit, însă există multe studii care arată că activitatea fizică este cea care crește nivelul de energie și a fost întotdeauna strâns legată de vitalitate și calitatea generală a vieții. În timpul exercițiilor, se îmbunătățește funcționarea inimii, a plămânilor, a mușchilor, ceea ce înseamnă mai multă energie în general pentru orice activitate. Este interesant faptul că yoga este o modalitate deosebit de eficientă de a obține energie. Într-un studiu realizat de britanici, voluntarii care au participat la șase săptămâni de cursuri de yoga o dată pe săptămână au simțit o creștere a energiei, o îmbunătățire a capacității de gândire și o creștere a stimei de sine;

Bea mai multe lichide

Deshidratarea scade capacitatea de lucru a unei persoane, reduce vigilența și afectează capacitatea de concentrare. Un adult ar trebui să bea între 1,5 și 2 litri de apă pe zi, ținând cont că băuturi precum cafeaua, ceaiul și alcoolul duc la eliminarea apei din organism, așa că cu cât consumi mai multe din aceste băuturi, cu atât mai multă apă trebuie să bei pe zi.

Dacă oboseala nu cedează

Consultă un medic, deoarece oboseala cronică poate indica și prezența unei afecțiuni mai serioase, cum ar fi diabetul, afecțiuni cardiace sau ale glandei tiroide, anemia, apneea de somn. De asemenea, medicamentele pot cauza oboseală, de exemplu, diverse medicamente pentru tensiune arterială, antihistaminice, diuretice. O discuție cu medicul poate ajuta la identificarea cauzelor oboselii cronice. În același timp, suplimentele de magneziu B complex te pot ajuta să-ți refaci forța.

Oboseala este o stare complexă, care necesită o abordare cuprinzătoare pentru a fi depășită. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a o depăși este să îți revizuiești regimul alimentar și stilul de viață. O alimentație corectă, bogată în nutrienți esențiali, inclusiv vitamine și minerale, precum și stabilirea unui echilibru între activitate și odihnă, te va ajuta să-ți restabilești echilibrul energetic și să-ți îmbunătățești starea generală de bine.

2 thoughts on “Suplimente pentru oboseală – Top sfaturi pentru a combate oboseala”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.