Știm cum să ne îngrijim corect părul?

Știm cum să ne îngrijim corect părul? După cum se știe, rădăcina firului de păr este așezată în foliculul pilor, în care se deschide și canalul excretor al glandei sebacee. Deci sebumul care se elimină impregnează atât epidermul, cât și firul de păr. În funcție de secreția de sebum, părul este uscat sau gras.

Firul de păr crește până atinge o anumită lungime, când cade, iar din folicul iese un nou fir de păr. În cursul unei zile pot cădea 40-100 de fire de păr. Firul de păr mort nu iese din teacă decât după aproximativ 70 de zile de la încetarea lui din viață. Deci părul se reînnoiește mereu în decursul vieții, cu excepția anumitor situații, când cade din abundență, fără să mai crească altul în loc.

Pielea capului care constituie un strat nutritiv pentru păr trebuie păstrată într-o stare de perfectă curățenie, evitându-se o secreție abundentă de sebum și formarea mătreței. Deci îngrijirea riguroasă a părului trebuie să fie o preocupare permanentă atât pentru bărbați, cât și pentru femei, deoarece nmai în felul acesta putem păstra până la o vârstă înaintată, sănătatea firului de păr și culoarea sa naturală.

Căderea părului – este mai frecventă la bărbați, care sunt primii candidați la chelie. Cauzele căderii sunt multiple și complexe. Dintre acestea menționăm, bolile infecțioase (scarlatina, gripă), tulburările sistemului nervos central, tulburările funcțiilor glandelor cu secreție internă, tulburările de nutriție sau digestie, unele microorganisme, ciuperci, intoxicațiile cu medicamente, alcool, chimicale, lipsa de aer și soare (când suntem obligați să purtăm mereu capul acoperit) și diferite boli de piele, seboree, psoriazis. Există de asemenea o predispoziție înnăscută.

Desigur că atunci când căderea părului se datorează unor cauze pe care nu le putem prevedea și stăpâni, nu este nimic de făcut. Cele mai frecvente cauze, ca de pildă seboreea, pot fi tratate cu condiția ca tratamentul să înceapă de timpuriu. Nu este suficient numai tratamentul local, ci trebuie să recurgem la măsuri care privesc întregul organism. În general, seboreea se caracterizează printr-o revărsare continuă de grăsime din foliculii pilosebacei ceea ce determină căderea părului (seboreea uleioasă). Există însă și cazuri când seboreea este seacă, atunci când apare o descuamare fină, tărâțoasă a pielii, consecințele fiind însă aceleași.

Nu vom neglija apariția mătreței care în genere indică începutul căderii părului, în care caz sunt recomandate soluțiile speciale pe bază de sulf. Fiind vorba de o problemă atât de importantă, tratamentul nu trebuie făcut la nimereală, ci el trebuie stabilit de la caz la caz de către medicul specialist.

Spălatul părului – De la început trebuie făcută o distincție în ceea ce privește metodele folosite la spălat, în funcție de gradul de uscăciune a părului. Părul uscat va fi spălat la 2-3 săptămâni o dată, folosind șampoane pentru acest tip de păr. Pentru hrănirea părului, stimularea creșterii lui și pentru obținerea unui luciu frumos, înainte de spălarea părului uscat, se recomandă o împachetare cu ulei de răcin sau de măsline. În acest scop, se masează bine pielea capului apoi se ridică părul pe vârful capului, ungându-l complet cu ulei. Se învelește capul cu un prosop înmuiat în apă caldă și stors bine sau cu un prosop încălzit. Putem sta astfel toată noaptea sau 2-3 ore. Se spală apoi părul bine și se clătește din abundență circa 10 minute. Părul gras va fi spălat mai des, la circa o săptămână. Obiceiul de a ne spăla la 2 ,3 zile este nesănătos, deoarece stimulează activitatea glandelor sebacee care, fiind astfel excitate, secretă din ce în ce mai mult. Același rezultat nefast îl putem obține prin folosirea de șampoane neadecvate tipului de păr. Se folosește un șampon special pentru păr gras, iar pentru limpezit e bine să folosim puțină zeamă de lămâie pentru a neutraliza eventualele urme de șampon.

Știm cum să ne îngrijim corect părul? Uscarea părului – acasă se recomandă ca părul să fie uscat în prosoape încălzite. Evitați să folosiți prea des uscătorul de păr. Vara, părul poate fi uscat la soare.

Periatul părului este o operație necesară pentru toate tipurile de păr, pentru că îl curăță de murdărie și praful depus, îl aerisește și repartizează grăsimea secretată de glandele Știm cum să ne îngrijim corect părul? sebacee pe toată lungimea firului de păr. Părul gras trebuie periat mai puțin; periatul se începe mai departe de rădăcină. Periatul dă părului luciu și moliciune, îi mărește vitalitatea și frumusețea. Persoanele cu părul scurt, în special bărbații, pot renunța la folosirea pieptenului, folosind numai peria.

Masajul părului – prin masarea pielii capului se produce un aport mărit de sânge la acest nivel, mărindu-se astfel vitalitatea firelor de păr. Masajul părului se va face de preferință seara, pentru că el destinde și repuzează după o zi obositoare. Masajul se va executa cu buricele degetelor și cu palmele, timp de circa 5-10 minute, până creează o senzație de căldură.

Cum am eu grijă de părul meu? Eu am un păr foarte lung, care necesită îngrijire pentru a se păstra frumos și sănătos.
Știm cum să ne îngrijim corect părul? Eu folosesc șampon și mască de păr de la Life Care , șampon degresant cu urzică BIO Kräuter (eu am păr cu tendință de îngrășare) și mască de păr regenerantă, cu ulei de măsline BIO Krauter , și pentru că nu este bine să folosim prea mult timp același șampon, eu alternez cu produse de la Yves Rocher. Părului meu i se potrivește șamponul purificator Yves Rocher din urzică și masca instant nutri-reparatoare care are nevoie doar de un minut pentru a face părul strălucitor. Și un ultim produs pe care îl recomand cu drag pentru persoanele ce au păr lung și vopsit, este balsamul Elsève Color Vive Știm cum să ne îngrijim corect părul? de la L’Oreal. Aceste produse mă ajută să am un păr frumos și sănătos, și fac ca pieptănatul zi de zi să fie o plăcere, și nu un chin.

Voi ce produse folosiți pentru a vă îngriji părul? Ați folosit produsele de la Life Care sau de la Yves Rocher? Sunteți mulțumite/mulțumiți de ele?

9 comentarii la „Știm cum să ne îngrijim corect părul?”

  1. @Camelia – eu am un păr foarte dificil, și am fost nevoită să încerc cam toate produsele care sunt pe piață, și am rămas la cele menționate în articol pentru că au fost singurele care mă ajută să am un păr frumos! Îți recomand să le încerci și după ce le încerci, aștept impresiile tale.

    Răspunde
  2. Ca si completare: parul ud nu se periaza! Am aflat asta acum cateva zile si observ ca-mi cade mai putin par de nu mi-l periez dupa spalare…
    Nu am folosit nici unul din produsele mentionate insa folosesc produsele Kallos, sampon si masca de par si sunt multumita. Cand matreata imi da tarcoale ( de regula din cauza stresului ) folosesc tratamentul de la Gerovital.

    Răspunde
  3. Am uitat să menționez că, așa cum spui și tu, părul ud nu se periază niciodată, deoarece este foarte încâlcit și riscăm să rupem prea multe fire de păr. Mulțumesc de completare!

    Răspunde
  4. Am folosit produse de la Yves Rocher si sunt foarte bune, cel putin pentru mine. Mi’am luat un sampon pentru caderea parului si pentru par gras si era super bun, cu un miros de iarba umeda :D.
    Desi am parul gras folosesc produse pentru par vopsit, pentru a mi se mentine rosul mai mult :D.

    Răspunde
  5. Eu le tot alternez pe cele pentru păr gras și cele pentru păr vopsit, din același motiv ca și tine, pentru a-i prelungi nunța de negru,negru.
    Și eu sunt tot mai încântată de produsele de la Yves Rocher, au fost multe produse interesante, deja am și card de fidelitate la ei!

    Răspunde
  6. Eu am inceput sa folosesc si va recomand sa il incercati uleiul 100% pur din arbore de ceai-tea tree oil de la Thursday Plantation.
    De cand am inceput sa folosesc acest ulei, parul meu a devenit mai curat vizibil, nu se mai ingrasa si am scapat si de matreata.
    Sanatate

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.