Spectacol de balet „Lacul lebedelor” – 22 octombrie – Cluj-Napoca

Spectacol de balet „Lacul lebedelor” – 22 octombrie – Cluj-NapocaA venit toamna și odată cu ea vin și nenumărate spectacole și concerte. Primul care s-a anunțat la Cluj, este Baletul din Kiev cu minunatul spectacol Lacul Lebedelor.

Teatrul Municipal de Operă şi Balet din Kiev prezintă la Cluj spectacolul de balet în 4 acte – Lacul Lebedelor de Ceaikovski.

Ansamblul de balet al Teatrului Municipal din Kiev, un colectiv renumit în lume, a fost fondat în anul 1980 de celebrul coregraf Vahtang Vronskii, şi a primit numele de Baletul Clasic din Kiev. Timp de 16 ani a fost condus de marele maestru al baletului ucrainean, Valerii Covtun, iar din anul 2005, maestru de balet este Victor Litvinov.

Ansamblul de balet cuprinde 60 de persoane, absolvenţi ai şcolilor de balet din marile oraşe ale Rusiei, Kiev, Moscova, Sankt Petersburg.

Spectacolul îi va avea în distribuţie pe Tatiana Tsygankova, prim-solistă a Teatrului Municipal de Operă şi Balet din Kiev, Constantin Vinovoi, Alisa Voronova, Nikita Suchorukov, Natalia Matsak, Denys Nedak.

Lacul Lebedelor este o frumoasă şi interesantă poveste de dragoste. Într-o lume de basm, prinţesa Odette împreună cu prietenele sale culeg flori pe un câmp, dar Rothbart, geniul rău, le transformă în lebede albe.

În faţa palatului, se adună invitaţii Reginei. Toată lumea se distrează şi se amuză la glumele Bufonului, dansează. Regina îi aminteşte prinţului că mâine la Balul Majoratului trebuie să-şi aleagă viitoare soţie. Prinţul este foarte hotărât să se căsătorească doar din dragoste. Vine seara, tinerii pleacă, Siegfried rămâne cu gândurile şi neliniştile sale. Firul gândurilor îi este întrerupt de zborul unor lebede. Prinţul le urmăreşte prin pădure, şi ajunge la un lac aflat în apropierea unor ruine misterioase ale unui palat vechi.

În miez de noapte, apar lebedele albe, una câte una, iar când ajung pe mal se transformă în fete. Uimit de dansul lor, Siegfried este puţin înspăimântat la început, până când, Odette, cea mai frumoasă dintre ele îi destăinuie taina lor. Îi povesteşte cum geniul cel rău, Rotbhart le-a vrăjit să fie lebede, şi doar aici la lac ele se îşi pot recăpăta chipul omenesc pentru scurt timp.

Fascinat de frumuseţea lui Odette, prinţul decide să le salveze pe fete, hotărând să-l înfrunte pe Rothbart. Odette îl previne că nu va fi uşor, că vraja poate fi desfăcută doar de dragostea curată a unui tânăr ce nu a jurat încă credinţă şi iubire nimănui. Siegfried este cucerit de frumuseţea lui Odette, iar tristeţea din ochii ei, îl face să mărturisească dragoseta sa, şi rosteşte jurământul. Odette îi spune că nu va putea apărea printre oameni decât atunci când vraja se va risipi, riscând altfel să-şi atragă răzbunarea lui Rotbart. Vine dimineaţa, cei doi îndrăgostiţi trebuie să se despartă. Geniul rău a auzit însă convorbirea dintre cei doi. Fetele se transformă în lebede, tânărul pleacă, dorindu-şi tot mai mult să îşi scape logodnica de această vrajă.

La castel, începe balul, oaspeţii sosesc, încep dansurile, prinţul rămâne indiferent, el e cu gândul la frumoasa lui, Odette. Apare un cavaler sumbru, care însoţeşte o tânără îmbrăcată în negru. Geniul cel rău a venit împreună cu fiica sa, Odillia, care trebuie să-l cucerească pe prinţ, pentru a-l face să-şi calce jurământul. În paşi de dans, Odilli care seamănă perfect cu Odette, îl învăluie pe prinţ cu farmecele sale şi îl face să creadă că ea este frumoasa lebădă de care s-a îndrăgostit. Prinţul e convins că alături de el se află Odette, o prezintă mamei sale drept aleasa inimii. Astfel el îşi calcă jurământul, în acest moment Rothbart renunţă la deghizare, o ia pe Odillia şi e fericit că lebedele cele albe vor muri. Atunci cnd zăreşte în depărtare umbra lui Odette, prinţul îşi dă seama că a fsot înşelat, şi aleargă spre lacul din pădure. Aici le găseşte pe lebede triste că au pierdut şi ultima speranţă de a deveni fete din nou. Siegfried apare şi mărturiseşte că în castel el era orbit de dragostea pentru Odette şi toate declaraţiile îi erau ei adresate. Oricât încearcă Rothbart să îi despartă, Odette şi Siegfried rămân împreună. Dragostea dintre ei nu mai poate fi spulberată de nimic, nici măcar de Geniul cel Rău.

Dragostea a distrus vraja, lebedele au redevenit fete!

Biletele sunt disponibile la Casa de Cultură a Studenţilor (orar 10-19) și la Agenția Teatrală (orar 11 – 17 ).

Preţul unui bilet variază în funcţie de categorie:

Categoria I: 130 lei.

Categoria II: 100 lei.

Categoria III: 80 lei.

Spectacolul va avea loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj – Napoca, luni, 22 octombrie, ora 19!

Ne vedem acolo!

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.