Povestea tristă a unui cățel! Acordați mai multă atenție și dragoste cățeilor!

Povestea tristă a unui cățel! Acordați mai multă atenție și dragoste cățeilor!Doresc prin acest articol să vă atrag atenția asupra cățeilor, și să vă spun despre cât de mult poate îndura un câine și cât de multă voință are să trăiască.

Mutatul la casă înseamnă de cele mai multe ori și aducerea de paznici buni. Și ce paznic poate fi mai bun decât un câine? Doi câini. Noi am avut două frumoase exemplare din rasa Ciobănesc mioritic. Luna și Mara – le-am ales nume românești pentru că mi s-ar părea ciudat să strig un ciobănesc John – fiecare cu o personalitate puternică. Mara deși era mai mică ca statură, era mai rea, mai puternică, isteață și neînfricată. Luna e mai jucăușă, mai copilăroasă. Dar amândouă erau fetițele noastre, ne spuneau primele ”Bună dimineața”, ne primeau cu drag și vesele după o zi grea.

Dar cum nu toate poveștile se termină cu happy-end, Mara s-a îmbolnăvit. La început am pus totul pe seama căldurii. Nu mai era la fel de veselă și jucăușă, nu se atingea de mâncare de 2 săptămâni. Trăia doar cu apă. Nu mai era câinele pe care îl știam. Am chemat veterinarul, s-a supus cuminte examinării, dar nu părea nimic suspect. Și cum nunta era în câteva zile, am hotărât să o mai lăsăm câteva zile, poate poate își revine, și după nuntă urma să o ducem la clinică. După nuntă, starea ei s-a agravat, era tot mai slabă și din privirea ei înțelegeam că suferă. Am plecat în luna de miere cu inima strânsă, sperând să o găsim la întoarcere vindecată, perfect sănătoasă, lăsând-o pe mâini bune, unui prieten, medic veterinar pasionat de munca sa.  Am ținut legătura cu veterinarul în fiecare zi. Mara a fost supusă la nenumărate analize, radiografii, ecografii, i se făceau perfuzii cu glucoză și antibiotice. Starea ei s-a îmbunătățit pentru câteva zile, dar refuza să mănânce. În urma unei radiografii pulmonare, medicii au decis că trebuie operată pentru a înlătura o tumoare, nu știau nici ei exact la ce să se aștepte. La numai o oră de la intrarea în operație, am primit un telefon de la veterinar care ne-a explicat că situația este gravă și a început să ne explice. Îmi amintesc că am izbucnit în plâns fiind convinsă că e vorba de o veste rea. Tumoarea care s-a văzut la radiografie era canceroasă, și din păcate cancerul s-a extins la toate organele. Acela a fost un moment dureros, a trebuit să luăm o decizie grea, dar care urma să-i curme suferința. Ulterior am aflat că avea cancer de peste 6 luni și medicii s-au mirat cum de a supraviețuit respirând printr-o bucățică de plămân și fără să se alimenteze timp de 3 săptămâni. Mara a fost puternică, și credem că și-a dorit să treacă nunta și să nu ne umbrească fericirea evenimentului. A stat cuminte la poze alături de stăpân, iar când am plecat în vacanță a venit să-și ia rămas bun de la noi.

Mara a fost veselia curții, acum o mai avem doar pe Luna, copilăroasa noastră. Încet, încet, Luna începe să preia din atribuțiile unui bun paznic.

Vreau doar să vă sfătuiesc să nu neglijați cel mai mic semn dat de animalul vostru. Noi ne-am reproșat că nu am chemat mai repede medicul veterinar, dar acum ne dăm seama că de fapt noi doar am amânat primirea unei vești rele.

Trebuie să fim conștienți că și animalele se pot îmbolnăvi, pot fi afectate de boli grave, doar că ei o duc pe picioare mai mult timp și semnele apar când e prea târziu.

Vă sfătuiesc să profitați din plin de cățelul vostru, să vă jucați și să-l răsfățați, iar o vizită medicală nu strică niciodată, măcar o dată la 6 luni. Atenție și la alimentație. Deși se spune că în general câinii nu sunt pretențioși, alimentele pot conține substanțe nocive. Nu le dați hrană crudă, dați-le măcar un clocot. Asigurați-vă că au mereu apă curată, proapătă!

Și un ultim sfat, iubiți-vă mult câinele!

Iar ultimele fraze din filmul ”Marley and Me” mi-au rămas în minte : “Câinele nu are la ce folosi o mașină luxoasă,case mari, haine de designer. O aruncare a bățului îi este suficientă. Pentru un câine nu contează dacă ești sărac sau bogat. Deștept sau prost. Dă-i inima și el ți-o va da pe a lui. Despre câți oameni poți spune acest lucru? Câți oameni te pot face să te simți rar, pur sau special? Câți oameni te pot face să te simți extraordinar?”

Mara, ne e dor de tine, dar știm că de acum ne păzești de acolo de sus …

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.