Sfaturi pentru iluminarea livingului

Planifică iluminarea livingului cu atenție

Amenajarea livingului este o bucurie și o provocare. Este locul în care ne vom relaxa, dar și locul unde vom primi invitați. Trebuie să ținem cont de aspectul estetic, dar și practic. Iluminarea livingului este un detaliu extrem de important. El trebuie să îndeplinească diverse nevoi, de la lumina necesară până la partea estetică.

Să nu uităm că iluminatul poate da o altă imagine încăperii. Iar când vorbim de living, îl dorim luminat, aerisit, elegant, dar și primitor. Corpurile de iluminat de pe piață trebuie studiate în detaliu. Alese cu atenție după o bună informare, dar și convingerea că e ceea ce trebuie și se potrivește perfect în living.

Sfaturi pentru iluminarea livingului

În living, e nevoie de lumini diferite pentru un spațiu cald și relaxant pentru seară, primitor pentru musafiri, dar suficient de luminos pentru lectură și diverse activități. Prin lumina corpurilor de iluminat cu becuri inteligente trebuie să creezi atmosfera potrivită.

Când vorbim de iluminarea livingului, trebuie să luăm în calcul lumini de perete, de tavan, dar și de podea. Gândește-te cum vrei să te simți în cameră și pentru ce va fi folosită. Combină iluminatul funcțional de lucru cu cel decorativ pentru a crea atmosfera dorită.

**Principalele tipuri de iluminat a sufrageriei

Există trei tipuri principale de iluminat. Fiecare încăpere din locuința ta trebuie să includă o combinație a acestora. Aceste tipuri de iluminat sunt importante pentru camera de zi, unde ai nevoie de lumină pentru a transforma spațiul în funcție de nevoi.

Iluminarea ambientală

Se mai numește și iluminarea generală și oferă iluminarea totală a camerei. În living, vorbim de lumina oferită de plafonieră, spoturi și aplice fixe de perete, dar și lumina naturală.

Iluminarea unei zone de activități

Adică lumina din zona în care desfășori o activitate care necesită lumină. Aici poate fi vorba de locul de citit sau de birou. Include lămpi de masă, lămpi de podea reglabile, lămpi cu braț oscilant, aplice de perete mobile.

Iluminarea unor obiecte

În living, avem câteva piese sau locuri asupra cărora dorim să atragem atenție. Acestea au nevoie de lumină specială pentru a ieși în evidență. Ne dorim să evidențiem caracteristicile arhitecturale, obiectele importante și o putem face prin lumini unice, chiar lumini în interiorul dulapurilor, vitrinelor.

Combină lumini pentru iluminarea ideală

Experții ne sfătuiesc să încorporăm mai multe tipuri de iluminat într-o încăpere. Surse diferite de iluminare se referă la lumini de tavan, lămpi de perete, de podea și de masă, plus surse mai naturale de lumină, cum sunt lumânările și șemineele. Folosiți lămpi care se pot regla pentru a permite adaptarea atmosferei din încăpere. De luat în calcul, spoturi Philips ideale pentru iluminatul funcțional, dar și ambiental.

Lumina cu intensitate reglabilă, între trend și utilitate

Dacă îți place să ții cont și de trenduri, atunci nu uita să optezi pentru întrerupătoare cu sistem de reglare a intensității luminii. Companiile de iluminat specializate, designerii interiori sunt de unanimi că acest tip de întrerupător este în trend.

Nu subestima puterea surselor de lumină reglabile. Este ideal să ai posibilitatea de a regla luminozitatea și astfel atmosfera se va potrivi dispoziției.

Un ultim sfat practic

Când planifici iluminarea livingului, întocmește o listă cu ce vei face în acea cameră, tu, familia ta, prietenii care vin în vizită. Apoi întocmește a doua listă cu caracteristici arhitecturale, decorative. Schițează un plan simplu al camerei și notează unde ai nevoie de lumină și de care anume. De exemplu, pentru birou, vei avea nevoie de o lampă de masă. Pentru canapea sau fotoliu cu destinație, lectură, o lampă de podea reglabilă. Alege o culoare pentru plafoniere și lumini de perete, altă culaore pentru cele conectate la priză, lâmpi de podea și de masă.

Este mai simplu decât pare dacă ești organizat și faci lucrurile cu răbdare. E o etapă care necesită exercițiu de imaginație și puțină documentare. Cum a fost pentru tine, partea cu iluminarea livingului? Care este sfatul pe care ni-l poți oferi?

12 thoughts on “Sfaturi pentru iluminarea livingului”

  1. Iluminatul este foarte important pentru locuitorii unei case. Noi am împărțit iluminatul livingului. Astfel, acolo unde eu am nevoie de mai multă lumină să pot citi, uneori chiar scrie pot folosi și lampadarele pe lângă spoturi. În zona de relaxare sau vizionare, lumina este difuză și relaxantă. Iar în zona de discuții, cafea, un pahar sau jocuri de societate, am spoturi și lămpi /plafoniere reglabile.

    Reply
  2. Visez la un living cu lumina naturala multă, după aceea iau în calcul și alte îmbunătățiri. Dar mai am de visat un pic.

    Reply
  3. Când m-am mutat prima oară cu sotul meu am cumpărat becuri pentru living la nimereala.
    Acum lucrurile sau schimbat, m-am documentat și acord mai multă atenție acestui capitol.

    Reply
  4. Mereu m-am gândit la ce mobila sa pun, perdele etc dar la cum va fi lumina niciodată, mulțumesc pentru pont.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.