Secretele somnului

treemainDe ce e nevoie sa dormim? Iata o intrebare la care nici azi marii cercetatori nu pot sa dea un raspuns clar. Se poate spune ca durata optima de somn este intre 6 si 7 ore, si prelungeste viata. Nu este recomandat sa dormim mai putin de 6 ore sau mai mult de 8 ore.

Multi credem ca in timpul somnului, nu se intampla nimic. Nu e asa! Din contra! Este o perioada aglomerata. Exista mai multe etape ale somnului datorita schimbarilor ce au loc in undele emise de creier. Cascatul este primul semn ca organismul se indreapta spre starea de somn. Apoi bataile inimii si respiratia incetinesc, iar somnul este adanc.

Pentru a te ajuta sa iti mentii greutatea, trebuie sa dormi 7 ore pe noapte. In urma unui studiu, s-a aratat ca intr-un interval de 6 luni, cei care au dormit mai putin de 7 ore s-au ingrasat 2 kg, iar cei ce au dormit mai mult de 7 ore, s-au ingrasat 1,5 kg. Perioada optima de somn e de 7 ore, altfel pot aparea modificari hormonale vinovate de aparitia poftei de mancare. Nerespectarea perioadei de somn trebuie adaugata pe lista factorilor societatii moderne ce contribuie la ingrasare si obezitate. Trebuie sa stii ca lipsa odihnei duce la cresterea in greutate, diabet, tensiune arteriala, probleme cardiovasculare, depresii si abuz de narcotice. Din pacate, numarul persoanelor care dorm suficient a scazut, si a crescut numarul celor care acuza tulburari de somn.

Ce nu trebuie sa faci? Sa nu iei sedative, sa nu consumi cofeina, nicotina, alcool. Evita sportul seara, chiar daca oboseste, creste nivelul de adrenalina si degaja endorfine, dandu-ti o stare de agitatie. Sportul trebuie facut cu cel mult 5 ore inainte de ora de somn. Ultima masa trebuie sa fie pana la ora 19. Evita somnul de dupa-amiaza, atipitul dupa ora 15. Iar seara evita sa te joci pe calculator sau sa te uiti la filme de actiune.

Ce trebuie sa faci? Trebuie sa te obisnuiesti sa adormi la aceeasi ora deoarece obisnuinta creeaza tendinta unui comportament repetitiv. La fel, trebuie sa iti respecti ritualurile de igiena somnului, cum ar fi, spalatul pe dinti, demachierea, cititul unei carti, o baie relaxanta.

Mentinerea prospetimii si tineretii tenului ii revine somnului deoarece pielea se regenereaza pe timpul noptii. Un somn bun este considerat cel intre orele 22-24. Specialistii sustin ca melatonina – hormonul somnului – invadeaza organismul in jurul orei 18. Nevoie de somn o resimti in jurul orei 20 si apoi din doua in doua ore, respectiv 22, 24, 2.

De ce sa dormi intre orele 22-24?

  • Cei ce dorm intre aceste ore sunt mai atenti, au o memorie buna si sunt mai creativi.
  • In acest interval, hormonul de crestere, indispensabil reinnoirii celulelor, este secretat in cantitate mare. Tot el permite sa iti fixezi mai bine experientele de peste zi, sa iti refaci fortele si sa te trezesti odihnit si binedispus.

Ca ultim sfat: camera trebuie sa fie aerisita, pijamalele sa fie doar pentru dormit, astfel incat creierul sa se pregateasca pentru starea de somn. In pat, nu trebuie sa citesti, sa mananci, sa te uiti la televizor, sa vorbesti la telefon. Patul trebuie sa fie un loc al refugiului si intimitatii pentru a te putea odihni mai bine.

Tu cate ore dormi pe noapte?

16 thoughts on “Secretele somnului”

  1. Foarte interesant acest articol. Unele lucruri le stiam, iar pe altele nu.
    Am observat un lucru..in zilele in care dorm mai mult de 8 ore (mai rar, e adevarat :D) parca ma trezesc mai obosit.
    In rest dorm cam 6 ore..cam asa.

    Reply
  2. Mda…eu ce ma fac daca nu pot sa adorm de multi ani de zile inainte de ora 1 noaptea(dimineata mai bine zis) ?

    Pe langa asta, cum combinam sexul cu somnul ? Poate primim si ceva recomandari pe tema asta….:) Eu inainte de toate cand ma gandesc la somn il asociez cu sex…. inainte de “melatonina”, de cum imi influenteaza greutatea, etc(toate de mai sus din articol :)). Asa ca…..provoc autorul la un articol pe tema “impletirii” somnului cu sexul, poate aflam ceva interesant 🙂

    Reply
    • Da. Foarte bine Szilard. Ai introdus o noua variabila in ecuatie. Numai ca in cazul acesta se complica lucrurile, poate ne lamureste autorul si ce efect are alcoolul asupra “melatoninei” atunci cand nu iti arde de somn da iti arde de sex….:)

      Reply
  3. Nu pot trece cu vederea apetenta pentru tematica sexuala a utilizatorului Simi. Domnule Simi, daca vrei sa stii efectul alcoolului asupa melatoninei poti incepe a depana amintiri, pentru ca am speranta ca nu ai devenit inca senil 🙂 Si problema e urmatoarea: pana se ajunge la sex, ar fi bine sa stim cat trebuie sa bem ca sa nu avem parte de efecte nocive asupra erectiei, sa ajungem sa zicem: E clar, sunt beat, deci seara asta nu mai fac nimic ! In rest numa de bine, felicitari pentru articol 🙂

    Reply
  4. Eu dorm foarte putine ore pe noapte – iar in weekend cam 9 ore pe noapte. 🙂 Si clar nu dorm inaintea orei 00.

    Da, e rau, dar totodata dormind am impresia ca pierd vremea. Niciodata nu-mi termin treburile pana la ora de dormit. Time management. 🙁

    Reply
  5. eu de vreo 1 luna si jumatate adorm numai intre ora 01..02 ce as putea face ca sa adorm mai devreme?avand in vedere ca nu ma simt bine cand ma trezesc la ora 10 11:(un sfat as putea primi pls

    Reply
  6. Va salut ma confrunt cu o insomnie cronica de luni de zile am incercart la foarte multe clinici am facut toate analizele am incercat cu medicamente naturiste si fel de fel de somnifere ai in zadar ! Pur si simplu orice a-si face nu imi e somn fac sport miscare dar numai casc oare ce sa fie?

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.