Sanatatea ochilor

harem-eyesPrin alimentatie, sanatatea ochilor si acuitatea vizuala pot fi intretinute, imbunatatite prin administrarea unui complex de vitamine A, E, C si zinc se poate incetini. Vitamina E ajuta la inhibarea dezvoltarii si avansarii cataractei.

Cum se impaca ochii cu PC-ul? Majoritatea stam in fata calculatorului peste 8 ore/zi. Trebuie sa stim in ce mod ne afecteaza monitorul ochii. Dupa un timp indelungat in fata calculatorului, apare oboseala, senzatia de disconfort vizual, senzatie de nisip in ochi, dureri de cap persistente, lacrimare. Daca ai aceste simptome, poti recurge la lacrimi artificiale (recomandate de medic specialist), gimnastica oculara, pauza necesara si un control oftalmologic o data la 6 luni. Este bine ca o data la 4 ore se recomanda sa se faca o pauza de 10 minute in fata ferestrei si incearca sa privesti cat mai departe (peste 4 metri distanta) astfel ochii se relaxeaza si clipesc normal.

Nu te neglija daca ai astfel de simptome! In timp, ele vor duce la scaderea capacitatii de concentrare si a randamentului.

Monitoarele emit radiatii nocive pentru ochi. Oboseala ochilor nu vine de la radiatii, ci de la faptul ca muschii oculari raman in pozitie fixa atunci cand lucram si astfel ei se lenevesc, acelasi lucru se intampla si cu cei care citesc mult.

Iata cateva exercitii simple, dar utile pe care le poti face pentru a-ti ajuta ochii :

  • Incearca sa clatesti de cateva ori ochii dimineata cu apa calda iar apoi cu apa rece. Repeta seara acest lucru, dar in ordine inversa.
  • Cand esti la birou, puneti coatele pe masa si acoperati ochii cu palmele, dar incearca sa iti tii ochii deschisi, dar fara sa ii atingi. Astfel, priveste cu ochii mintii un obiect sau un peisaj imaginar, urmarind detaliile si culorile insa fara a depune efort.
  • Priveste in mai multe directii, schimba centrul de interes de la un punct la altul in mod constant. Vei reusi sa elimini rigiditatea vederii.
  • Se recomanda sa clipesti din 10 in 10 secunde, in mod regulat, astfel ochii se lubrifiaza si se curata.

Rolul vitaminelor asupra sanatatii ochilor :

  • vitamina A – influenteaza campul vizual si globii oculari, impiedica procesul de degenerare a corneei, precum si degenerarea functionarii retinei; printre sursele importante de vitamina A, iti amintesc: unt, galbenus de ou, ficat, ulei de peste.
  • vitamina B2 – intervine in mecanismele care permit mentinerea vederii. Ea se gaseste in: ficat, lapte, drojdie de bere, branzeturi, majoritatea legumelor.
  • vitamina B6 – poate ajuta la reglarea presiunii intraoculare (in special la glaucom).
  • Inozitol – este un component al complexului vitaminic B, care asigura echilibrul structural si functional al ochiului. Citricile contin o mare cantitate de inozitol si se mai gaseste in fructe, nuci, seminte germinate, lapte, carne, drojdie de bere. Complexul B este benefic pentru cristalin si conjunctiva.
  • vitamina C – intareste sistemul imunitar, elimina oboseala, favorizeaza vindecarea ranilor, intareste tesutul conjunctiv, protejeaza cristalinul si mentine integritatea capilarelor sanguine. Se gaseste aproape in toate alimentele proaspete : citrice, kiwi, varza, broccoli, ardei, maces.
  • vitamina E – are rol in incetinirea procesului de imbatranire a celulelor si are efecte deosebite in miopie. Unde gasesti surse naturale de vitamina E ? In germeni de grau, ulei vegetal, nuci, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, cereale integrale, oua.
  • Calciul – reprezinta ingredientul de baza in tesuturile conjunctive purtatoare de colagen. Surse importante de Calciu gasesti in mazare, spanac, lapte, iaurt, fasole, soia, smochine.
  • Zincul – ajuta la influentarea metabolismului vitaminei A si sensibilitatea olfactiva.
  • Seleniul – are rol in mentinere elasticitatii tesuturilor. Se regaseste in alimente de origine marina, ficat, ton, ceapa, rosii.

Sanatatea noastra este importanta. Fiecare organ, oricat de mic ar fi, are un rol important in organism.
Ai grija de ochii tai!

7 comentarii la „Sanatatea ochilor”

  1. si daca tot suntem intr-o lume a consumului, de ce sa nu ne cumparam si niste ochelari inutili special conceputi pentru computer … eu am…nu ii folosesc, dar, ajut economia Romaneasca 😀

    Răspunde
  2. NU se impaca. APA (American Psychological Association) are inca de la inceputul anilor 90 o procedura legala de limitare a contactului cu PC-ul la 4 ore / zi fara intrerupere. Recomandarea este de o pauza de minim 40-45 minute dupa aceste 4 ore.

    In rest, toate vitaminele si solutiile de protectie pot aduce un beneficiu. Colateral.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.