Istoria ciocolatei

ciocolataCiocolata, lichida sau solida, alba sau neagra, simpla sau cu diferite arome, sub diferite forme, ea este deliciul pe care nu-l refuzam niciodata. Secretul delicios al arborelui de cacao a fost descoperit acum 2 000 de ani. Pastaia acestui copac contine samanta ce poate fi procesata in ciocolata. Arborele de cacao era sacru pentru azteci, deoarece era hrana zeilor, iar fructele sale au fost folosite pe post de moneda de schimb. Ciocolata a fost pentru prima data consumata ca o bautura rece cu aroma de ardei uite, iar dupa fermentare arata ca o bere. Mai apoi cuceritorii din Spania au dus semintele in tara lor, unde au create noi retete. Popularitatea acestei bauturi s-a raspandit si in Europa. Pana in anul 1500, nimeni din Europa nu stia nimic despre delicioasa bautura ce avea sa devina mai tarziu celebra in toata lumea. De atunci, noi tehnologii si inovatii au schimbat textura si gustul ciocolatei, dar ramane in continuare una dintre favoritele arome ale lumii.

Timp de sute de ani, procesul de obtinere a ciocolatei a ramas relativ neschimbat. Dar prin anul 1700, minunata revolutie industriala a vazut inovatia ca o urgenta care a schimbat viitorul ciocolatei.

Obtinerea ciocolatei incepe in camp, si nu in fabrica. Arborii de cacao furnizeaza samanta necesara ce va fi procesata avand ca rezultat dulcele delicios iubit de intreaga lumea. Arborii de cacao cresc in padurile tropicale aproape de Ecuador. De la samanta la ciocolata este un drum lung, ce necesita timp, efort si maiestrie. Este un proces fascinant care te duce prin padurile tropicale la fabricile de ciocolata. Prima data fermierii cresc arborii, culeg semintele si le usuca in mod natural. Ca si alte recolte agricole, cacaua trebuie monitorizata de fermieri. Ei se plimba regulat prin campuri si verifica daca exista urme de boli care pot distruge toata recolta. Un fermier trebuie sa astepte de la 3 la 5 ani pana cand un arbore tanar de cacao va da prima sa productie. Semintele se recolteaza manual, chiar daca tehnologia a avansat si la alte recolte, ea se poate face mecanizat, la cacao, ea se poate face doar manual.

Prima etapa in transformarea boabelor de cacao in bomboane de ciocolata se face de catre oameni, nu de masini.

A doua etapa este vanzarea semintelor de cacao companiilor de schimb de Cafea, Zahar si Cacao ce vor procesa semintele in produse variate de ciocolata.

A treia etapa din transformarea semintelor in ciocolata se face in fabrica. Imediat ce producatorii primesc o incarcatura de seminte, ei incep indelungul procesul de obtinere a ciocolatei.

Un dar al zeilor. Un simbol al sanatatii si luxului. Un mijloc de trai economic. Timp de mii de ani, omenirea a fost fascinata de fenomenul delicios pe care il numim « ciocolata ».

Ciocolata iti angreneaza simturile si iti dezvaluie fatete ale acestui somptuos dulce, la care nu te-ai gandit pana acum.

Ciocolata este o dulce experienta pentru toate varstele!

Eu ador ciocolata alba, iar iarna nu refuz niciodata o cana de ciocolata calda, alba evident. Pentru ca ciocolata calda sa fie mai delicioasa, iti sugerez sa adaugi lapte, si nu apa, si putina scortisoara.

Tu ce ciocolata preferi?

Cacao to Chocolatesamantacioco 2profil1

1 thought on “Istoria ciocolatei”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.