Prăjitură de ciocolată – o minunăție!
Aș putea să stau toată ziua în bucătărie și doar să gătesc deserturi. Ador să experimentez, iar dieta Montignac mă obligă să învăț rețete noi, trucuri, să mă obișnuiesc cu gramaje diferite. Prăjiturile ca să fie gustoase, nu trebuie să fie dulci, ci aromate!
Ingrediente necesare prăjitură de ciocolată:
- 180 grame unt,
- 70 grame cacao,
- 80 grame făină premix de patiserie,
- un praf de copt,
- 50 grame îndulcitor Green Sugar,
- 3 ouă,
- esență vanilie și rom,
- 4 linguri de smântână,
- vișine din dulceață,
- iar pentru glazură 250 ciocolată neagră, 200 ml frișcă lichidă, esență de rom.
Mod de preparare prăjitură de ciocolată:
Am mare noroc cu noul robot de bucătărie. Este un adevărat ajutor. Trebuie să recunosc, se vede o diferență între aluaturile făcute cu noul mixer. Etapa 1
Punem în bol la mixat untul, adăugăm fructoza, apoi ouăle pe rând. Între timp, amestecăm făina cu praful de copt și cacaua.
Adăugăm treptat puțină făină, o lingură de smântănă, făină și tot așa până terminăm ingredientele.
Lăsăm să mixeze bine câteva minute, ca să se amestece toate ingredientele.
Etapa 2
Preîncălzim cuptorul la 200ºC, opțiune căldură sus și jos. Tapetăm o tavă mai mică cu hârtie de copt și turnăm aluatul. Din loc în loc, presărăm vișine, eu am avut vișine în sos de la Lidl. Merg nemaipomenit cu prăjiturile cu multă ciocolată și/sau cacao. Data viitoare, voi pune mai multe vișine.
Etapa 3
Dăm tava la cuptor pentru 30-40 de minute, facem testul cu scobitoarea și când e coaptă, oprim focul și scoatem tava.
Până se răcește prăjitura, facem glazura de ciocolată.
Etapa 4
Pentru glazurile de ciocolată, vă recomand să folosiți ciocolată de calitate. Evitați varianta menaj din comerț, are foarte multă margarină sau ulei, nu e gustoasă deloc, și de cele mai multe ori se taie. Optați pentru ciocolată de calitate, gustul va fi diferit, iar pentru o glazură pentru o prăjitură de dietă, chiar vă sugerez să folosiți ciocolată bună.
Etapa 5
Când prăjitura s-a răcit, o scoatem din tavă. Îndepărtăm hârtia de copt și o punem într-o tavă mai mare. Tăiem blatul în bucăți mici. Prăjitura este extrem de sățioasă. Data viitoare, voi folosi o tavă mai mare pentru a putea depărta mai mult bucățile. Astfel glazura să poată îmbrăca integral, pe toate părțile bucățile de prăjitură.
Lăsăm puțin să se răcească glazura, dar amestecăm din când în când ca să nu facă pojghiță deasupra. Turnăm glazura peste prăjitură și lăsăm să se pătrundă.
Se servește cu fructe, cu înghețată, cu frișcă, este extrem de gustoasă.
La ocazii, o puteți face sub formă de tort ornată cu puțină frișcă și fructe proaspete.
Vă invit să gustați, măcar o bucățică! Poftă bună!