Război ţânţarilor

Război ţânţarilorBâzăie de te scot din sărite. Înţeapă fără milă. Şi asta n-ar fi nimic. Adevărata problemă sunt bolile pe care le pot transmite. Ai luat măsuri să ţii ţânţarii la distanţă?

Pericolul este de gen feminin

Ţănţarii masculi îşi duc zilele cu nectar din flori şi cu apă, femelele, în schimb se hrănesc cu sânge. Iar înţepătura lor poate transmite microorganisme ce provoacă boli infecţioase, unele deosebit de grave – malaria, febra galbenă, denga, encefalita. Aceste maladii apar rar la noi, cazurile semnalate fiind „importuri” din statele africane sau asiatice. Totuşi, acum câţiva ani, România a fost atinsă de o epidemie de encefalită cu virusul West Nile, transmis prin ţânţari. Ca să nu ai ce trata, boala trebuie prevenită! Aşadar – război ţânţarilor!

Războiul psihologic

Joacă-te cu „nervii” adversarului! Există o gamă de stratageme care îl împiedică să se apropie de tine: evită vecinătatea locurilor mlăştinoase, a lacurilor – acolo e împărăţia ţânţarilor!

Schimbă des apa din recipientele din casă.

În aer liber, alege un loc unde iarba e bine cosită: în ierburile înalte, ţânţarii stau ca la mama acasă! Şi încă ceva: să adie vântul, cât de cât, „mig”-urile băzăitoare nu vor mai putea zbura.

Evită hainele închise la culoare şi produsele de îngrijire cu miros foarte puternic: ele atrag ţânţarii.

Strică-le radarul!

Există produse care te fac „invizibilă” pentru „radarul” mărunţilor vampiri:

Produsele repelente, care nu îi ucid, dar, datorită compoziţiei lor speciale, îi ţin la distanţă cel puţin patru ore. Sunt loţiuni, spray-uri, creme care se aplică pe suprafaţa descoperită a corpului, inclusiv pe faţă (ferind însă ochii). Nu sunt insecticide, ci produse foarte apropiate cosmeticelor – protejează pielea într-un mod delicat şi au un parfum plăcut. Cele mai multe te protejează şi de muşte, căpuşe, purici.

ATENŢIE!

Pentru copii, cumpără preparate speciale, care au concentraţii mai mici.

Insecticidele: pastile impregnate cu substanţe ce ţin „inamicul” la distanţă, dacă le introduci în dispozitive speciale, conectate la o priză electrică; spray-uri ce se pulverizează în aer; beţişoare parfumate, care au efect paralizant asupra ţânţarilor.

Când trebuie să te alarmezi?

La următoarele simptome: febră, dureri de cap, stare „gripală”, agitaţie ori somn în exces, vărăsturi. În sezonul cald, ele pot semnala o maladie transmisă de ţânţari. Ce faci? Te prezinţi imediat la medicul de familie. În cazuri grave, mergi direct la spitalul de boli infecţioase sau chemi ambulanţa!

Îţi cunoşti inamicul?

În nopţile cu lună, ţânţarii sunt de 500 de ori mai vioi şi mai activi, activitatea lor de vârf se desfăşoară în zorii zilei sau la apus. Un ţânţar detectează o ţintă în mişcare de la o distanţă de 100 m. Unii ţânţari pot supravieţui până la 5 ani într-o zonă uscată. Ţânţarii zboară aproximaiv 150 mile în timpul vieţii. O singură femelă-ţânţar poate depune 300 de ouă dintr-o dată. Aripile unui ţânţar bat de aproape 500 de ori pe secundă.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.