Raul Gange – raul sacru al indienilor

malul raului GangeChiar daca oamenii au fost creati de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa, totusi, de-a lungul atator mii de ani, oamenii au crezut in tot felul de zei si superstitii. Religia indienilor, budismul, si superstitiile lor, m-au fascinate dintotdeauna.

Interesant, ca epoca modernismului nu i-a atins in niciun fel. Ei inca cred in zei.

Ce stii despre raul Gange? Gangele este cea mai mare apa curgatoare din India, are o lungime de 2 510 km. Acest fluviu izvoraste din Ghetarul Gangotri, din centrul lantului muntos, Himalaya si se varsa in Golful Bengal formand o delta ce cuprinde paduri de mangrove, padure ce este inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Delta Gangelui adaposteste aici ultimele specimene de tigru bengalez, o speci foarte frumoasa, dar pe cale de disparitie.

Cine este zeita Ganga? Una din zeita in care ei cred foarte mult si o venereaza, este zeita Ganga Ma (Mama Gange). Legenda spune ca Mama Gange a coborat din cer, curgand deasupra ramasitelor fiilor regelui Sarga, iar apele ei ii ajuta pe acestia sa ajunga in rai. Credinta ca atingerea apei te curata de orice pacat, se pastreaza si azi. Cand soarele de-abia rasare pe cer, mii de hindusi, fie rezidenti sau vizitatori, isi ofera ofrandele zeitatii: flori, alimente, pumni de grane sau coroane de lotus roz sunt aruncate in ape.

Peste 400 de milioane de oameni locuiesc pe malurile raului, iar zilnic 60 000 participa la ritualul baii sfinte in apele raului. Dorinta lor de a se putea elibera de povara pacatelor, ii face inca sa creada ca apele acestui rau, ii poate spala de pacate. Hindusii incearca sa isi ajute si semenii deja decedati sa ajunga in Rai, si le arunca cadavrele sau cenusa lor, in apele fluviului, sperand ca astfel sa le fie mai usor sa gaseasca drumul spre Rai.

O data la 6 ani, timp de 6 saptamani se organizeaza un festival, ce aduna milioane de hindusi.

Ce se sarbatoreste? Ziua in care demonii si zeii duc un razboi celest si este ziua cea mai propice pentru ca hindusii sa-si spele pacatele si sa-si asigure viitoarea reincarnare printr-o baie in apele sfinte.

Festivalul Ganga Mahotsav pune accentul pe muzica si dansurile rituale indiene, si este unul dintre cele mai importante evenimente din India, si se desfasoara in toata tara.

Daca te fascineaza filozofia indiana, merita sa citesti cartea lui Mircea Eliade, “India”.

hindusiZeita Gangeindieni in Gange

6 thoughts on “Raul Gange – raul sacru al indienilor”

 1. Mda, totul suna ca in povesti. Realitatea insa nu cred ca mai e chiar pe placul tuturor. Asta mai ales dupa ce-am vazut fotografii in care am inteles ce inseamna sa te speli intr-o apa in timp ce langa tine pluteste un cadavru in descompunere din care o cioara se infrupta cu nesat. Nu prea mai este nimic interesant intr-o astfel de imagine si cred ca ar trebui sa ramanem doar la nivelul de text. Nu stiu cati occidentali ar putea sa treaca cu adevarat peste acest prag “spiritual”.

  Reply
 2. chiar imi este foarte util acest site, gasesc multe raspunsuri la intrebari,si pot sa-mi fac si temele pentru ca gasesc informatii adaugatoare care ma ajuta foarte mult

  Reply
 3. sunt foarte interesante informatiile. ma intereseaza foarte mult indienii,au o traditie foarte tare si obiective culturale foarte frumoase

  Reply
 4. e super lumea indienilor.mi-as dori mult sa traiesc acolo apropo stiti cum se numeste ritualul de dimineta la indieni va rog spuneti-mi

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.