Labirintul de sub Castelul Buda – Budapesta

Labirintus-BudapestCalatoria de weekend pe care v-o propun nu este departe de tara noastra, dar este ceva deosebit: Labirintul de sub Castelul Buda din Budapesta, Ungaria.

Ce este acest labirint? Un labirint de tuneluri pe o distanta de cativa km, in care gasesti camere imense, de tip caverna, folosite pe post de adapost.

Labirintul este una dintre cele 7 minuni subterane ale lumii. Acesta este cel mai lung si partea cea mai bine organizata a castelului. El este gestionat de o asociatie culturala din anul 1983, asa ca statul maghiar nu a trebuit sa cheltuiasca bani pentru acest proiect. Labirintul a ajuns cunoscut in toata lumea in anul 2000, datorita Labirintului Nocturn. La ora actuala, el este in topul 10 al celor mai vizitate obiective turistice din Ungaria.

Labirintul de sub Castelul Buda este situat intr-un complex de pesteri si celule dedesubtul regiunii Castelului Buda. Pesterile calcaroase sunt unice si sunt efectul apelor fierbinti ce au izvorat, si dateaza din cele mai vechi timpuri. Milioane de ani in urma, aceste pesteri au servit omului preistoric ca spatiu pentru vanatoare. In timpului razboiului rece, a avut folosinta militara, iar dupa terminarea razboiului au fost initiative pentru a transforma labirintul intr-un obiectiv cultural. In anul 1980, aici s-a deschis un muzeu cu prima expozitie cu figurine din ceara.

Reconstructia labirintului a avut loc intre anii 1996-1997, si a avut ca scop extinderea labirintului la 4000 de metri patrati, si a avut ca rezultat conturarea profilului sau cultural si spiritual.

Labirintul pe timp de zi – poti vizita

 • labirintul preistoric (copii autentice ale celor mai importante picturi europene din pestera),
 • labirintul istoric (o plimbare printre figurile simbolice ale istoriei Ungariei de-a lungul recoloring),
 • labirintul din alta lume (fosile vechi de peste 40 de milioane de ani),
 • labirintul curajului (o provocare incantatoare atat pentru copii cat si pentru parinti),
 • galeria labirintului (diferite reprezentatii si imagini simbolice ale labirintului din diverse perioade si culturi),
 • camera de proiectii (scurt-metraje despre labirint si Budapesta).

Labirintul pe timp de noapte – in fiecare zi de la 18:00 la 19:00, se desfasoara labirintul cu lampi cu petrol – in fiecare zi la ora 18:00, in labirint luminile se sting asa ca trebuie sa hoinaresti cu o lampa in mana sau lanterna, poate fi romantic sau deosebit, depinde de tine!

In timpul noptii de la 20:30 este Labirintul personal nu se poate regasi pe harta si doar o singura persoana poate intra. Labirintul invizibil este scena unei cautari de cai si intelegeri de unul singur. Acest labirint este pentru cei care nu sunt speriati de ei insisi si sunt interesati de binele interior, binele sufletului lor.

Labirintul dragostei: cuplurile intra in labirint pe doua intrari diferite. Potecile sunt diferite, dar dupa putina ratacire prin labirint, ei se intalnesc intr-un spatiu cu o atmosfera deosebita.

Duminica de la ora 10:00 la 12:00 – Labirintul Copiilor este deschis, iar aici se desfasoara o multime de aventuri si jocuri creative pentru copii.

Programul de vizitare este: In fiecare zi intre orele 9:30 si 18:00

Extra-fun: In fiecare zi vizitarea cu lampi intre orele 18:00 si 19:30

Duminica dimineata se poate vizita labirintul pentru copii

Duminica seara se poate vizita labirintul dragostei.

Harta:


Vizualizare harta marita

Pana acum nu am reusit sa vizitez Budapesta, dar cu siguranta acesta va fi primul obiectiv turistic ce il voi vizita.

Labirint BudapestaBudapest-- Wine grottopestera Labirint Budapestapictura Labirint Budapesta

5 thoughts on “Labirintul de sub Castelul Buda – Budapesta”

 1. Tot sub Castelul Buda se gaseste si Muzeul Spital sau Muzeul Secret-merita vazut!
  Nu dau mai multe detalii, va las pe voi sa descoperiti.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.