Promisiune = minciună?

lie

Ne vine tare uşor să promitem orice, la orice oră, cu orice preţ. O facem fără să stăm pe gânduri, fără să analizăm prea mult. Asta este probabil şi cea mai mare greşeală pe care o facem şi în faţa copiilor. Am învăţăt de la nepoţica mea că este un lucru foarte important să nu uiţi ce promiţi. Iar dacă este un lucru pe care crezi că nu-l vei putea face, e mai bine să nu pomeneşti de el. Atunci când îi promiţi unui copil ceva, e bine să îţi respecţi promisiunea, altfel el va înţelege că în spatele fiecărei promisiuni, se ascunde o minciună.

Am evitat mereu să promit lucruri pe care ştiu că nu le pot face, sau pe care nu am nici cea mai mică intenţie de a le face. Dar am observat că oamenii s-au obişnuit să promită fie pentru a scăpa pe moment, fie pentru ca ceilalţi să-şi facă o părere bună despre ei, sau poate chiar există unii care promit sperând că ceilalţi vor uita ce au promis.

Mă deranjează când oamenii promit lucruri pe care nici măcar nu le soliciţi, le place să iasă în evidenţă fără să-şi dea seama că astfel îşi pot strica imaginea, dacă ajung să nu respecte ceea ce au promis.

Oamenii care promit, iar mai apoi uită ce au promis sau se fac că uită, îşi pierd respectul meu faţă de ei, încrederea în ei, iar după o singură astfel de întâmplare cu siguranţă vor fi îndepărtaţi din cercul meu de apropiaţi.

Lumea devine pe zi ce trece tot mai falsă şi mai egoistă, iar eu nu doresc astfel de oameni în jurul meu. E mai bine să ne înconjurăm de oameni frumoşi, oameni sinceri, oameni care ştim că ar face orice pentru noi fără a face promisiuni deşarte în avans.

A nu uita ce ai promis este un semn de respect faţă de cei din jur! Încercaţi să nu promiteţi, mai bine abţineţi-vă de la promisiuni şi încercaţi să faceţi ceea ce trebuie!

Foto

2 thoughts on “Promisiune = minciună?”

  1. De fel, nu promit. Când spun un lucru fac tot posibilul să mă țin de cuvât, nu pentru a creea o impresie bună față de alții ci pentru că pentru mine, cuvântul meu contează.
    Oamenii, când promit, nu iau în calcul că pot interveni lucruri care nu țin de ei și astfel nu se mai pot ține de promisiune; nu pentru a pune răul înainte ci pentru a fi precauți. Al doilea lucru de care nu țin oamenii cont este cuvântul lor; cuvântul lor nu are importanță nici măcar pentru ei. Și al treilea lucru de care nu se ține cont este de dezamăgirea celui cărui i-au făcut promisiunea.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.