Cum, cât şi cui lăsăm bacşiş?

bacsis

În această vară, am fost în vacanță în Croația, iar prima oprire am făcut-o în Zagreb. Eram obosiți și flămânzi după sute de km conduși, așă că ne-am oprit la o terasă din centru ca să mâncăm. Deși terasa era foarte aglomerată, chelnerul s-a mișcat foarte bine, în mai puțin de 20 de minute ne-a adus meniul, ne-a luat comanda și aveam mâncarea pe masă. Uimiți, dar și încântați de această primire, am lăsat un bacșiș bun chelnerului. Plecând de la masă, l-am observat pe chelner fluturând bancnota prin fața tuturor colegilor cu mândrie. Apoi, data următoare când am mâncat, ne-am uitat cu atenție pe nota de plată, pe unele era specificat că bacșișul e inclus în nota de plată, iar pe altele, că nu este inclus. Dar acolo atât de frumos se purtau ospătarii cu tine că îți era rușine să nu lași bacșiș și de fiecare dată îl meritau.

Iar zic de rău în România, iar o să-mi sară lumea în cap, dar aștept să fiu contrazisă, dacă nu am dreptate.

De fiecare dată când ieșim în oraș să mâncăm, lăsăm bacșiș între 10 și 20% din nota de plată, așa știu eu că este regula, dar bacșișul variază în funcție de calitatea preparatelor servite, de amabilitatea chelnerului, de curățenia din local și din toaletă.

Din păcate, în multe localuri din oraș, chelnerii nu își merită bacșișul mult așteptat. Dacă e treaba mea, ca și client să-mi șterg masa de scrum de țigară, resturi de mâncare, pete de la pahare, dacă e treaba și să unesc două mese pentru că vom fi mai mulți clienți, dacă e treaba mea să-mi caut meniu ca să văd ce să comand, atunci pentru ce să-ți mai dau bacșiș? Dacă după ce ai adus mâncarea, uiți să treci pe la masă ca să întrebi dacă totul e ok sau dacă mai dorim ceva de băut, de ce ai merita bacșiș?

Ospătarii s-au obișnuit sau noi i-am obișnuit (prost) să primească bacșiș fără să-și dea prea mult interesul făță de clienți, li se pare normal să primească bani pentru o muncă pe jumătate deepusă, dar cum ar fi ca mie, ca și client, să nu mi se mai pare normal să las bacșiș dacă jumătate din treaba ospătarului o fac eu?

 Am să vă povestesc o întâmplare recentă și vă las pe voi să trageți cloncluziile: duminică am vrut să bem o cafea într-un local drăguț din Cluj, ne-am pus la masă și pentru că am văzut că ospătărița avea multe mese ocupate, am strâns noi paharele de pe masă, chiar am șters și masa pentru că era murdară, dar în momentul în care a venit să ne spună că ”încearcă să ne facă rost de niște meniuri pentru că toate sunt pe terasă” , iar apoi am auzit spunându-i barmanului că s-a săturat, trântea și era extrem de nervoasă, am decis  să plecăm altundeva unde chelnerii se bucură de clienți, nu fac tot posibilul să-i gonească.

Nu pot să-mi beau cafeaua sau să mănânc ceva atâta timp cât personalul își varsă nemulțumirile și frustrările pe mine, eu îmi doresc să fie liniște, personalul să fie amabil și să nu depășească limita dintre client și personal. Există și localuri în Cluj, unde ospătarii se poartă frumos, zâmbesc mereu și sunt amabili, și atunci mă întreb de ce unii își pot lăsa problemele acasă, iar alții țin să-i deranjeze pe clienți cu problemele lor? Poate o școală de ospătari nu ar strica, ar avea destul de multe de învățat!

Cui mai lăsăm bacșiș? Taximetristului sau băiatului de la pompa de benzină, care uneori își face timp să ne șteargă parbrizul sau luneta, dar, în general, e vorba de  o sumă modică. Mai lăsăm bacșiș persoanelor care ne prestează anumite servicii, în saloanele de înfrumusețare, dar nici acolo nu vorbim de sume mari. În concediu, mai lăsăm bacșiș celor care ne fac curățenie în cameră, ei chiar merită.

Acum sunt curioasă, voi cui lăsați bacșiș, în ce condiții și cam despre ce sumă e vorba?

Foto

7 thoughts on “Cum, cât şi cui lăsăm bacşiş?”

  1. In Italia lasam 1-2 euro la cafenele cand luam corneto si cappucinno (ptr 2 oameni); se uitau luuung cum de las ca am vazut ca nu prea se practica pe la ei; in Ungaria e inclus deci nu las nimic (la Hard Rock nu e inclus si am lasat 10% din totatul notei)
    In rest, las 10% din total nota la restaurante dar numai daca sunt multumita. (inclusiv in Ro)
    In Romania las 1-2 lei la taxi (la cursa de 11 lei); si rotunjesc la coafor (ca deh…).
    In alte conditii in Romania nu las bacsis.

    Reply
  2. Eu in localul in care sunt al casei, tot timpul las macar 1 leu (in conditiile in care beau o cafea numa). Pe de alta parte, chiar daca ospatarul/chelnerul/barmanul mi-e cunostinta si servirea e infecta – e taxat. Asta pentru ca am patit cand o tipa pe care o stiam “a uitat” sa-mi aduca un meniu timp de 35 min (iar localul nu era plin), am primit Cola in loc de Cooler (in conditiile in care am aratat cu degetul spre bere), sau scrumiera a devenit arici (sunt fumator, dar nici acasa nu las scrumiera plina). In cazuri d-astea, bacsisul e zero.

    O sa primeasca bacsis mai mare (pana la 25%) o domnisoara care a zambit, a intretinut minimul de atmosfera schimband scrumiera sau aducand berea, dar nu o sa primeasca o domnisoara care vine si se baga peste discutia mea (pentru ca poate a auzit ce vorbim).

    Personal, inteleg cand are cineva o zi proasta, dar prefer sa nu o simt. Pe de alta parte, urasc cand nu ti se raspunde la salut, sau vine – imi tranteste meniul pe masa si pleaca. Imi vine sa URLU !

    Reply
  3. Cristina – mi se pare că doar în Ro așteaptă bacșiș, și totuși nu fac nimic ca să-l merite.
    Oana – tocmai mi-ai dat o idee pentru următorul articol, să vedem unde găsim ospătari amabili și unde e bine să evităm să ajungem 😀

    Reply
  4. Si noi lasam undeva intre 10 si 20%, dar recunosc ca atunci cand mi se vorbeste de sus, cand primesc cate o privire acra pt ca am avut “tupeul” sa mai comand ceva si sa pun chelnerul pe drum, las doar 1 leu asa, simbolic 🙂

    Reply
  5. De cele mai multe ori lasam 10%, dar doar daca il merita, in unele cazuri imi vine sa ma duc la bucatarie sa-i strang mana bucatarului si sa-i dau lui, dar nu am curajul… Cand am fost in Lepsa, mancam cu drag la Amicii mei ciorba si desert, unde eram cazati nu aveam restaurant, insa intr-o dimineata am mancat vizavi, la hotelul lor pentru ca aici inca nu era deschis. Portiile erau foarte mici la preturi doar cu putin mai mari, daca nu ne uitam la cantitate. E fain sa umpli masa cu tacamuri si vesela care mai de care, dar eu prefer sa umplu burta, cat ii trebuie. nu am plecat satui… Bacsis, am dat, cu toate ca ospatarita era veche la curatenie, paralela cu servitul.

    Reply
  6. Na imi pare rau pentru experienta ta… In primul rand, nu aveai ce sa cureti tu masa, chiar daca ospatarita era ocupata. In al doilea rand, imi imaginez ce zi a avut tipa respectiva, cu totii avem zile proaste si nu cu totii ne putem ascunde frustrarile. Ce ma enerveaza la culme si ma face sa ma ridic de la masa este timpul de asteptare. Daca sunt la masa de 10 minute si nu ma baga nimeni in seama, am plecat.
    Cat despre bacsis, las 10% la restaurant. In rest, depinde, pun 5-10 lei in plus.
    La pompa, spalatorie sau la taximetrist las cateodata 2 lei, insa mi se pare putin…

    Lipsa de bun simt am intalnit-o si in Grecia. Anul trecut cand am fost, chelnerii de la hotel se purtau mizerabil. Intr-o zi ne-am scos niste bani mai marunti pe masa, sa vezi cum roiau in jurul nostru cand au vazut. Deci si acolo asteapta bacsis. Normal, toata lumea se bucura daca iese ceva in plus.

    Reply
  7. Alexandra – noi lasam cu drag, dar trebuie sa-i si merite. In Turcia si in Croatia, am fost respectati indiferent de bacsis, in Ro e mai problematic, nici in Viena nu se omoara sa fie amabili.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.