Care sunt principalele beneficii educaționale ale jucăriilor?

Beneficii educaționale ale jucăriilor pentru copii

Copiii iubesc jucăriile. Iar dacă te îndoiești de acest lucru, doar fă o vizită cu copilul într-un magazin de jucării. Copilul va găsi nenumărate jucării pe care le va îndrăgi de la prima vedere. Jucăriile pentru copii reprezintă mai mult decât o sursă de joacă și distracție. Cele mai multe, au și rol educativ. Jucăriile stimulează imaginația, logica copiilor.

Ca părinți, tindem să le oferim tot ce își doresc în materie de jocuri și jucării. Există multe variante, și ne dorim ca ei să aibă totul. Însă ar trebui să facem o selecție atentă înainte de a achiziționa jucării. O listă de jucării necesare și educaționale pe vârste mi se par extrem de utilă pentru părinți. Magazinele online sunt o bună sursă de inspirație. OrașulJucăriilor.ro dorește să vină în ajutorul părinților oferind jocuri și jucării pentru copii de toate vârstele, ceea ce e de real folos.

Principalele beneficii educaționale ale jucăriilor

Pe piață, găsim o mulțime de jucării. Colorate, vesele, mari și mici, practice și utile, ne este greu să alegem. Însă a le cumpăra pe toate implică o sumă mare de bani, dar și spațiu de depozitat, dar și o plictisire a copilului, el dorindu-și mereu altele noi.

**Vârsta copilului – un criteriu important de ținut minte

Este bine să oferim copiilor jucării potrivite vârstei lor. Bebelușii au nevoie de jucării colorate, care scot diverse sunete și sunt cu lumini. Formele diferite îi atrag, dar și cele foarte mari și cu texturi diferite. Încearcă să le oferi doar acele jucării care sunt foarte sigure, și nu există rsicul să se dezmembreze sau să fie toxice, iritante pentru cei mici.

Jucăriile de tip cuburi, care implică logică și răbdare pentru a construi, sunt tare preferate de copii puțin mai mari. Astfel de jocuri le stimulează imaginația, dar îi și provoacă.

**Jucării și jocuri ca formă de socializare

Cei mici sunt timizi, cel puțin la început. Socializarea poate fi mai dificilă cu alți copii, însă extrem de necesară. Este greu să îi convingem să-și împartă jucăriile cu alți copii. Dar este ușor să le oferim jocuri care să necesite parteneri de joacă și atunci vor accepta cu drag copii în jurul lor. Vor învăța ce înseamnă logica, dar și competitivitatea, gustul amar al înfrângerii, dar și mândria câștigătorului.

Jocurile de societate sunt o bună formă de a petrece timp împreună. Și cea mai simplă formă de a-i ține departe de televizor și telefon. Există atât de multe jocuri de societate interactive și extrem de educative încât e păcat să nu le jucăm.

**Jocuri care stimulează învățarea

Copiii cresc extrem de repede, sunt dornici să învețe lucruri noi. Scrisul, cititul este o joacă pentru ei, le dă senzația de copii mari, independenți. Totul trebuie să se învețe prin joacă, metode blânde, care să le stârnească curiozitatea. Nu suprasolicita copilul cu exerciții în plus. Lasă-l pe el să decidă când dorește să înceapă și când consideră că e suficient. E important să ia decizii singur în funcție de ceea ce simte.

**Mișcare în aer liber prin jucării de mobilitate

Încercăm să determinăm copiii să facă mai multă mișcare. Jucăriile de exterior și care implică mobilitate sunt de real ajutor. O bicicletă nouă, patine cu rotile cât mai colorate, o tricicletă nouă, toate îl vor face să-și dorească să iasă la joacă, afară. Iar dacă în plimbarea cu bicicleta, este însoțit de părinți, prieteni, chiar și un cățel, bucuria va fi și mai mare.

Achiziții de jucării după o analiză scurtă

Știm că ne tentează să tot cumpărăm jucării și cei mici știu cum să ne convingă, însă e bine să ne păstrăm raționali, măcar în unele cazuri. Copilul trebuie să înțeleagă că nu poate avea toate jucăriile, că are unele asemănătoare, poate chiar identice acasă. Cele mai valoroase trebuie analizate dacă prezintă real interes și folos.

Jucăriile pot fi extrem de costisitoare. Lasă copilul o zi, două să se liniștească, dacă își va aminti de jucărie, atunci merită achiziționată. Iar dacă are și beneficii educaționale, cu atât mai mult merită investiția.

Care crezi că sunt jucăriile cu beneficii educaționale multiple? Pe ce criterii alegi jucării și jocuri pentru copii?

7 thoughts on “Care sunt principalele beneficii educaționale ale jucăriilor?”

  1. Jocurile și jucăriile interactive și educaționale au un rol extraordinar în dezvoltarea copilului. Noi alegem în funcție de vârstă pe cele care ajută la dezvoltarea gândirii, la motricitate, dezvoltarea simțului muzical, sportiv etc.

    Reply
  2. Jucariile sunt cel mai bun mod de a învăța, din punctul meu de vedere. Le dezvolta imaginatia, gandirea, concentrarea.

    Reply
  3. In perioada asta am tot luat jucarii de mobilitate pentru ca fetita cea mare se tot plange ca se plictiseste si vreau sa-i starnesc interesul prin diverse accesorii

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.