Plimbare de weekend – Grădina Botanică din Jibou și Grădina Zmeilor

Picture 472

Orice grădină botanică vă recomand să o vizitaţi primăvara. Pentru că după iarnă, ne bucurăm mai mult de verdeață, de flori, și că tot veni vorba de flori, primăvara e sezonul lalelelor, florile mele preferate. Cum azi s-a anunțat a fi o zi frumoasă și călduroasă, am decis că e momentul să facem o vizită în Grădina Botanică din Jibou, despre care am tot citit și am tot auzit.

Distanţa Cluj – Jibou , aproximativ 60 de km, cam o oră, dacă nu e aglomerat, iar drumul în proporţie de 90% e bun. Programul de vizitare este 8 am – 9pm, iar preţul unui bilet este de 5 lei pentru adulţi, elevi,studenţi, pensionari 3 lei, pentru copii accesul este gratuit.

La intrare am fost întâmpinaţi de lalele în toate culorile.

Picture 476

Grădina Botanică ”Vasile Fati” cuprinde mai multe sectoare cu diferite grupe de plante, sere colecționare, un acvariu, un parc zoo, și o frumoasă grădină japoneză.

Picture 499

Picture 502

Picture 504

Inițiativa pentru amenajarea acestei grădini botanice îi aparține profesorului de biologie, Vasile Fati. În perioada 1959 – 1968, profesorul Fati împreună cu elevii și cadrele didactice au dorit să demonstreze că parcul din împrejurimile castelului Wesselenyi este ideal pentru organizarea unei grădini botanice.

Deși parcul era în stare jalnică, profesorul a făcut numeroase studii, iar pe baza recomandărilor s-a elaborat memoriul de înființare a Grădinii Botanice.

Grădina Botanica se află situată în partea de N-E a orașului Jibou. Grădina a trecut prin numeroase schimbări, de la unitate independentă la Stațiunea Tinerilor Naturaliști, până la Centrul de Cercetări Biologice Jibou, în cadrul căruia Grădina Botanică reprezintă domeniul principalul de activitate.

Picture 559

Prima seră de 110 mp a fost construită în 1968 – 1970, cu ajutorul elevilor, cadrelor didactice și personalului administrativ, ulterior încă 6 sere destinate adăpostirii colecților de plante tropicale, subtropicale, mediteraneene au fost construite. În perioada 1978 – 1982, s-au construit 2 sere, acvariul și palmarul, o construcție spațială cu o arhitectură deosebită.

După revoluție, unitatea s-a dezvoltat, s-a construit pilotul – inima cercetării, obținându-se primele orhidee prin metoda culturilor ”in vitro”. Un acvariu modern a fost amenajat, aici găsim peste 40 de specii de pești marini și de apă dulce, o galerie amazoniană, o nouă grădină japoneză.

Picture 517

Timp de 40 de ani, profesorul Vasile Fati, a condus cu pasiune grădina, și a contribuit la realizarea și dezvoltarea ei armonioasă. Bustul din incinta grădinii și numirea Grădinii Botanice după profesorul Vasile Fati reprezintă cel mai mare omagiu care i s-ar fi putut aduce pentru munca depusă.

Sectorul ornamental se întinde pe o suprafață de 1 ha, și cuprinde o mică grădină alpină, o fântână arteziană, iar pe perioada verii întâlnim aici numeroase jardiniere cu plante ce se pretează a fi crescute în jardiniere, ghivece, balcoane. Grădina Romană cuprinde o colecție de specii cu valoare medicinală.

Picture 529

Complexul de sere – cupola mică numită ACVARIU cuprinde specii din zona ecuatorială, cupola mare PALMARUL are o colecție bogată de palmieri. O altă seră găzduiește doar orhidee, viu colorate și care miros îmbătător. Merită să vizitați și sera plantelor mediteraniene și australiene, sera de ferigi, sera de cactuși care adăpostește 750 de specii de cactuși și plante suculente originare din deșerturile africane.

Complexul acvaristic este dispus pe 3 nivele, la parter găsim 23 de acvarii de apă dulce și sărată, iar la demisol găsim laboratorul acvaristic.

Picture 540

Picture 553

Restul frumuseților Grădinii Botanice vă las să le descoperiți singuri și sunt sigură că veți pleca mai mult decât încântați și relaxați după o plimbare prin această minunată și bogată grădină!

Picture 565

Grădina Zmeilor este un monument al naturii, este o arie protejată ce se întinde pe o suprafață de 2 hectare. Formațiunile geologice întâlnite aici sunt rezultatul acțiunii aerului, prin îngheț-dezgheț, vânt, apei – spălare, șiroire, sau fenomene naturale ale naturii – prăbușiri, surpări. Aici regăsim un ansamblu de stânci de forme diferite ( turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), cu înălțimi diferite ce ajung și până la 10-12 m.

Picture 576

Localnicii le-au denumit pe unele dintre ele, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul.

Al doilea nume al rezervației este ”Fata Catanii”, iar legenda spune că o fată s-a îndrăgostit de o catană, mama vitregă a acesteia a blestemat-o și ea s-a transformat în stană de piatră. Din păcate, stânca ”Fata Catanii” s-a prăbușit la inundațiile din anul 1973.

Picture 578

Traseul prin care puteți admira stâncile durează 3 ore, unele stânci pot fi escaladate ușor, la altele aveți nevoie de echipament special. Eu vă recomand să aveți încălțăminte comodă, niște bocanci ar fi ideali.

 Două obiective turistice deosebite, ce pot fi vizitate într-o singură zi şi nu trebuie ratate!

3 comentarii la „Plimbare de weekend – Grădina Botanică din Jibou și Grădina Zmeilor”

  1. La Grădina Botanică din Jibou am fost și mi-a plăcut enorm (mie îmi cam plac Grădinile Botanice), dar pe lângă Grădina Zmeilor am trecut de două ori fără să oprim și acum în weekend cred că trecem iar tot fără să oprim 🙁 Îmi doresc să o văd, dar dacă zici că ar fi un traseu de 3 ore, cred că o ratăm și acum…

    Răspunde
  2. Bianca – de Grădina Botanică de la Jibou de la tine am aflat. Eu am insistat să mergem primăvara pentru că e sezonul lalelelor și eu le ador. Am avut parte de o zi frumoasă, toate florile de primăvară erau înflorite! A fost superb!
    Prin Grădina Zmeilor doar am aruncat o privire, nu ne-am aventurat pe cel mai lung traseu, dar merită să intrați și să o admiri de sus.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.