Pestera Dambovicioara – judetul Arges

cave1rgPestera Dambovicioara se afla in partea sudica a Muntelui Piatra Craiului, in judetul Arges, la aproximativ 1 km departare de satul Dambovicioara, in partea stanga a paraului cu acelasi nume, afluent al raului Dambovita. Datorita apelor raurilor care traverseaza Muntii Fagaras, Leaota si Piatra Craiului si care in cursul lor au taiat calcare, formand vai adanci si inguste, au reusit sa dea nastere unui mare complex de chei aflat pe teritoriul tarii noastre.

Un astfel de fenomen a permis formarea Pesterii Dambovicioara, pestera ce se caracterizeaza printr-un relief carstic variat. In comparatie cu alte pesteri din Romania, Pestera Dambovicioara are o lungime mica, fiind insa cea mai lunga din zona Rucar-Bran, avand 555 metri, dintre care numai 245 metri sunt accesibili turistilor. Latimea din pestera variaza intre 3 si 4 metri, iar inaltimea se incadreaza intre 4 si 5 metri.

Temperatura medie din pestera este una ridicata, cu valori cuprinse intre 10 si12 grade C, avand o umiditate temperata si un curent de aer slab. Pestera este cunoscuta inca din anul 1579, cand era folosita de catre localnici ca ascunzatore impotriva invadatorilor, ulterior devenind lacasul unui pustnic, ascunzatoarea unor talhari si mai apoi barlogul unui urs.

Tipul si natura rocilor, precum si relieful pesterii nu sunt propice pesterilor de dimensiuni mari, astfel, turistii ajunsi in zona pot admira formatiunile geologice spectaculoase, care ilustreaza aproape perfect o laba de urs, un cap de sarpe, o aripa de acvila sau pielea tigrului.

Pestera Dambovicioara, desi nu impresioneaza prin imensiuni uriase, prezinta un interes turistic deosebit, datorita pozitiei sale in apropierea soselei care strabate cheile Dambovicioarei. Masivul Piatra Craiului domina intreaga zona prin maretia si generozitatea elementelor specifice cu care natura l-a inzestrat. Reuseste sa impresioneze prin multitudinea formelor carstice aflate in calcarul stancilor, prin aerul curat si rece de munte, prin limpezimea apei Dambovitei si prin prezenta vulturilor si a caprelor negre.

De-a lungul drumului spre pestera, turistii pot admira numeroasele cascade si repezisuri ale Dambovicioarei, dar si limbile de grohotis care coboara prin stancile masivului. Totul este de un pitoresc aparte, fiind o adevarata aventura drumul prin defileul Rucar-Bran, de o parte si de alta inaltandu-se mandru Masivul Piatra Craiului, dand impresia unui gigant care protejeaza si invaluie in mister orice coltisor de natura pe care il domina cu atata maretie.

Pestera se afla la o distanta mica fata de zona turistica Bran si anume 20 km, unde cei interesati pot vizita faimosul castel al lui Dracula, Castelul Bran. Daca tot ajungeti in aceasta zona este pacat sa nu va abateti putin din drum si sa vizitati si faimoasa cetate de la Rasnov care impresioneaza si cucereste prin trecutul sau si prin frumusetea care invaluie intregul monument.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.