Partition, 2007 – drama, romance, istorie

PartitionCum vremea din weekend nu m-a prea imbiat sa ies la o plimbare, am hotarat sa ma uit la film. Am ales un film despre care nu auzisem nimic, descrierea de pe coperta m-a facut curioasa, putina istorie, dragoste.

Gian Singh si Avtar Singht sunt ofiteri in armata indiana si lupta sub comanda lui Andrew Stilwell, care locuieste impreuna cu sora sa, Margaret, in Delhi. In 1941, cei trei sunt trimisi intr-o misiune in Burma, unde Andrew este ucis. Atat Gian, cat si Avtar se intorc in satul natal in Sarsa, Punjab, unde Gian locuieste impreuna cu mama sa vaduva, Shanti. In anul 1947, dupa 350 de ani de ocupat India, britanicii pleaca, dar nu inainte de a separa Pakistanul islamic de India. Milioane de musulmani traverseaza India pentru a ajunge in Pakistan, in timp ce un numar egal de hindusi, sikhs si crestini traversau tara din partea opusa. Un grup de musulmani ce treceau prin Pakistan au fost atacati de un grup de sikhs si hindusi, impreuna cu Avtar, multi sunt ucisi, putini reusesc sa scape. Musulmanii in schimb ucid un tren plin de pasageri de religie hindusa, crestina si sikhs. In timp ce Gian, care nu participase la lupta, culegea lemne din padure pentru foc, el o gaseste in padure pe tanara musulmanca Naseem Khan, si decide sa o duca acasa la el, unde va fi in siguranta. O ascunde in casa lui, departe de ochii mamei si a locuitorilor, dar nu dureaza mult pana ce ei afla de ea. Gian ca sa o scape din mainile lor, ofera banii stransi de cand luptase in razboi, si le spune ca va sta acolo doar o perioada pana ii va gasi familia in Pakistan. Gian o roaga pe Margaret sa il ajuta sa ii gaseasca familia fetei, intre timp Naseem se adapteaza foarte bine in sat.

Cam asa incepe povestea de dragoste dintre cei doi, o poveste de dragoste ce trebuie sa infrunte multe piedici, dar stii zicala “Dragostea invinge totul”?

Nu am sa iti divulg continuarea povestii dintre doi, si nici sfarsitul. Pot doar sa te asigur ca e un film ce merita vazut, si poate sa luam aminte cateva invataturi. In calea dragostei, nu e bine sa te pui! Cand doi oameni se iubesc, ei pot trece peste orice: mentalitate, religie, familie!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.