Parcul Natural Vânători Neamţ – România

parcParcul Natural Vânători Neamţ este unul dintre frumoasele parcuri naturale din ţara noastră. Parcul se află în nordul judeţului Neamţ, aproape de Suceava.

Parcul Natural Vânători Neamţ a fost constituit ca parc natural în anul 1999, şi are o suprafaţă de 30.818 hectare, dintre care puţin peste 25.000 hectare fond forestier.  Acest parc oferă un habitat proprice pentru o serie de specii rare sau pe cale de dispariţie: ursul brun, lupul, râsul, vidra, zimbrul – care se regăseşte în captivitate la Rezervaţia de Zimbri Dragoş – Vodă – vulpea, pisica sălbatică, cerbul carpatin, căpriorul, mistreţul, iepurele.

Rezervaţia “Dragoş Vodă” din Vânători Neamţ se află în Parcul Natural Vânători Neamţ şi a fost înfiinţată în anul 1968. Puţin mai târziu au fost aduse primele exemplare de zimbri, originari din Polonia. Primii zimbrii născuţi în captivitate au fost Rosina şi Roco, în anul 1974.

Ştiaţi că aceste două exemplare de zimbri au fost folosiţi pentru câteva scene din filmul “Fraţii Jderi” şi “Ştefan cel Mare – Vaslui 1475” ?

Trei ani mai târziu, aici sunt aduse încă 5 exemplare de zimbri caucazieni, Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia şi Mexicana. Pentru a se menţine diversitatea genetică, au avut loc câteva schimburi între exemplarele de zimbrii din rezervaţiile din România.

În anul 2005, Rezervaţia de Zimbri şi Faună Carpatină “Dragoş Vodă” de la Vânători a achiziţionat patru zimbri de la Grădina Zoologică din Berna, Elveţia. Cele 45 exemplare au costat 40.000 euro. Achiziţionarea de noi exemplare a făcut parte din programul “Managementul conservării biodiversităţii” program iniţiat de Parcul Natural Vânători Neamţ şi Banca Mondială.

Iată ce declara inginerul Sebastian Cătănoiu de la Rezervaţia de Zimbri şi Faună Carpatină “Dragoş Vod㔓Aducerea acelor patru exemplare a avut o importanţă deosebită, fiind prima achiziţie din ultimii 20 de ani. Exista pericolul deprecierii fondului genetic, iar aducerea zimbrilor din străinătate a salvat specia de la dispariţie.”

La sfârşitul anului 2005, Rezervaţia de Zimbri şi Faună Carpatină “Dragoş Vodă” numără 13 exemplare minunate. Rezervaţia este bine organizată, are un Centru de Reproducere şi Management al Zimbrului, cu toate utilităţile necesare: ţarcuri pentru carantină, ţarcuri de aclimatizare, ţarcuri de preeliberare, laborator veterinar şi laborator genetic.

Cu o lungime de 2,9 metri, înălţime de 1,9 metri şi o greutate între 300 – 920 kg putem spune că zimbrul este cel mai greu animal de uscat european.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.