Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas

Cheile BicazuluiCheile Bicazului reprezinta una dintre cele mai frumoase zone turistice ale tarii.

Cheile Bicazului prezinta interes deosebit din mai multe puncte de vedere : geologic, geomorfologic, paleontologic, peisagistic, si are o biodiversitate deosebita.

Parcul este localizat in Muntii Hasmas, pe raza judetelor Neamt si Harghita. Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas ce are ca arii protejate: Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului, Hasmasul Mare – Piatra Singuratica si Hasmasul Negru.

Drumul prin chei este format din serpentine, si poti admira peretii de calcar ai stancilor ce ascund pesteri deosebite (Pestera Neagra, Pestera Cascada) si avene (Licas, Avenul cu Trei Intrari). Iata cateva masive stancoase ce merita admirate: Piatra Altarului (1120 m altitudine), Piatra Pintestilor (847 m) si Piatra Arsitei (835m).

In zona Bicazului, se pastreaza traditiile stravechi de prelucrare a lemnului, ceramicii, tesaturilor si impletiturilor. Femeile de aici sunt cunoscute pentru modul de executie al tesaturilor, cum sunt costumele populare, cergile.

In fiecare an, in data de 5 decembrie, se organizeaza „Zilele orasului Gheorgheni”. De asemenea, in fiecare an, la Bicaz, in prima duminica din luna mai se organizeaza serbarea campeneasca „Armidem”. Jocurile populare, specifice zonei, sunt invartita, sarba de joc si hora; ele sunt insotite de strigaturi si chiuituri hazlii.

Accesul in parc se face pe drumul DN12C, care leaga localitatea Gheorgheni de orasul Bicaz. Cheile au o lungime de 8 km.

Distantele dintre marile orase si obiectiv sunt:

  • Satu Mare – Bicaz – 389 km
  • Suceava – Bicaz – 147 km
  • Timisoara – Bicaz – 468 km
  • Cluj-Napoca – Bicaz – 256 km
  • Sibiu – Bicaz – 248 km
  • Bucuresti – Bicaz – 370 km
  • Constanta – Bicaz – 457 km

Zona este minunata, dar infrastructura lasa de dorit. Iti recomand ca atunci cand ajungi acolo, sa parchezi masina, sa iti iei aparatul foto si sa pornesti la plimbare. Nu vei putea sa conduci si sa admiri peisajul in acelasi timp, din cauza gropilor. Dar este o zona turistica ce merita vizitata.

Daca ai fost recent pe acolo, astept sa imi spui si mie daca drumul s-a mai reparat !

Vezi harta marita

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.