Numai cu fiica mea de Betty Mahmoody
împreună cu William Hoffer
Numai cu fiica mea de Betty Mahmoody, peste 400 de pagini, citită în câteva ore. Este una dintre cărțile despre am aflat într-un club de carte. Urma să aflu că există o serie de patru cărți. Două sunt disponibile pe Libris, la categoria Literatură universală. Două se pot găsi, cu greu, prin anticariate.
Titlul și coperta spun multe. Fiecare pagină îți dezvăluie o parte din drama multor femei. La început, îți vine greu să înțelegi ce se întâmplă. Dar citește în continuare. Explicații vor curge. Iar tu vei înțelege tot mai bine.
Numai cu fiica mea de Betty Mahmoody – o dramă cutremurătoare
Betty trăiește în America. Este divorțată de soț și are grijă de cei doi băieți. Când migrenele devin insuportabile, decide să meargă la medic. Aici, durerea îi este luată ”cu mâna” de un medic blând, iranian. În urma tratamentelor, ea se simte mai bine. Însă prietenia dintre ei, se transformă în dragoste. Moody este un tip blând, calm, romantic. O surprinde mereu cu flori, cadouri, cuvinte frumoase. Decid să se căsătorească și au o fetiță, Mahtob.
Moody este medic, foarte bine plătit, așa că duc o viață lipsită de griji. Uneori, rudele din Teheran, vin în America la studii sau la spital. Betty trece peste unele conflicte. Însă își va aminti de toate când va fi prea târziu.
Vizita în Teheran – vacanță de coșmar
Inițial, vacanța trebuia să fie de două săptămâni. Betty suportă cu greu condițiile din casa familiei soțului. Mâncarea este foarte grasă, gătită neigienic. În casă, gândacii se plimbă în voie. Nu au voie să facă duș prea des, ei se spală doar la sărbătorile mari din an. Betty nu își poate înțelege soțul. Medic fiind, cum poate accepta atâta mizerie?!
Cu fiecare zi care trece, va descoperi, în sotul ei, un om diferit. Influența culturii o va afecta mai mult decât crezuse. E obligată să fie mereu acoperită. Nu mai are drepturi ca femeie, mamă, soție. Trăiește cu frica în sân și își dorește doar să fugă.
Fuga în America este cea mai bună soluție?
Încearcă să discute cu soțul ei, dar fără folos. Moody este acum un bărbat pe care nu îl recunoaște. În zilele în care stă ostatică în casă, are timp să analizeze gesturile lui din America. Totul devine tot mai clar. Trebuie să fugă înapoi acasă. Dar fără bani, fără ajutor, fără susținere, cum să reușească? Când își spunea că toți oamenii din Teheran din răi, găsea un om bun.
Deși era disperată să ajungă acasă, a trebuit să aleagă varianta cea mai sigură. De câte ori era pe punctul de a pleca, soțul ei devenea agitat. O bătea și îi lua fetița. Cum ar putea să plece fără copil?
2 ani de chin printre străini
Două săptămâni s-au transformat în doi ani. Vacanța s-a transformat în coșmar. Soțul ei a devenit un tiran, un temnicer. Însă dragostea de mamă a ținut-o cu capul pe umeri. A devenit tot ce și-a dorit soțul ei, o soție iraniană supusă. Iar la momentul potrivit, a reușit să evadeze. Însă drumul spre libertate a fost mai greu decât și-a imaginat. Dacă a meritat și cât a costat-o, veți afla citind cartea!
M-a făcut curioasă articolul tau, dar ma gandesc serios daca pot sa citesc această poveste. Sunt convinsă că sunt multe lucruri dure în carte. 🙁
Mulțumim mult pentru recenzie.
Asta se intampla si cu multe romance care aleg sa se casatoreasca cu barbati apartinand cuturilor din aceasta parte a lumii. Dragostea e mare, dar eu nu as avea curaj sa fac un asemenea pas. Dar poate ca dragostea te orbeste si poate ca si el a fost sincer cat a fost doar el cu tine. Dar uite ca locurile si oamenii de bastina il schimba…
Wow, din ce spui tu, chiar e o xarte pe cinste si merita citita, parca m ai facut curioasa si pe mine.
imi plac maxim cartile de genul, mi se par ca spun lucrurilor pe nume si ne deschid ochii in ceea ce priveste alte culturi si modul lor de viata. din pacate, uite ca inca sunt natii care trataeaza animalele mai bine decat femeile
Cartile inspirate din viata reala sunt cele mai interesante. Din pacate, cunosc si eu un caz asemanator … in Romania s a comportat total diferit, insa cand a reusit sa o duc in tara lui, a vazut crudul adevar.
Mamă, chiar ai reușit să-mi strârnești interesul curiozitatea în legătură cu această carte.
Mi-ar plăcea tare mult să o citesc!
Mulțumesc pentru recomandare!
Am mai auzit de această carte. Îmi place recenzia. Aș vrea sa o citesc si eu.
E o poveste inspirata din viata reala. Ce a facut ea mi se pare greu, foarte greu. Eu nu as avea niciodata curajul sa fac asta. Chiar sunt tentata sa descopar cum a reusit sa scape si prin ce a trecut in drumul ei spre libertate.
Am citit cartea si trebuie sa recunosc ca mi-a placut extrem de mult!
Nu-mi vine sa cred ca ai citit aceasta carte atat de repede. Asta inseamna ca a fost o carte chiar buna, dar tot nu cred ca ajung prea curand la performantele tale. Cartea mi-am trecut-o pe lista