Micul îngrijitor de cai de Henry Oster și Dexter Ford recomandare lectură

Micul îngrijitor de cai este o carte care nu putea lipsi din biblioteca mea. Știți că am citit nenumărate cărți despre evrei și viața lor în lăgarele din Auschwitz. Întotdeauna spun că fiecare carte poate aduce noi detalii în puzzle-ul acesta trist.

Chiar și în Iad există speranță, dacă îndrăznim să sperăm și dacă facem ceva în acel sens. În orice moment greu din viața noastră, avem opțiuni, să luptăm ca să învingem sau să ne dăm bătuți. De tine depinde cum continuă viața ta.

Ca sfat vă recomand să comandați acum cartea de pe Bookzone, are un preț special.

Mărturii despre o viață de neimaginat – Micul îngrijitor de cai

Din iubire pentru copiii noștri, îi protejăm și îi menajăm cât de mult putem. Ne dorim să aibă o viață ușoară, o viață bună și îndestulată. Însă iată că Heinz dovedește că dacă trebuie, poți să te descurci singur în cele mai grele momente. Niciun copil nu își poate imagina așa o viață grea. Din păcate, zeci de mii de copii evrei au trăit în condiții groaznice, unii au reușit să supraviețuiască.

Heinz este unul dintre copiii a căror copilărie s-a terminat brusc. Viața s-a schimbat radical fără să înțeleagă unde a greșit. Tatăl său luptase pentru Germania în timpul Primului Război Mondial, considerându-se neamț și evreu. Însă conform lui Hitler, conta doar că era evreu.

Toată familia are de suferit, iar Heinz ca și copil, trebuie să se maturizeze în scurt timp pentru a supraviețui. Ororile prin care trece în lagăre, munca pe care e nevoie să o depună, îl vor marca pe viață.

Micul îngrijitor de cai

Dorința de a supraviețui

Deși e doar un copil, înțelege că pentru a supraviețui trebuie să muncească. Pentru că dacă muncești, ești util Germaniei și scapi de moarte. Dar e greu să muncești, când porția de mâncare e infimă, când animalul pe care îl îngrijești primești hrană mai bună decât tine.

Fire isteață, reușește să fure din porția cailor pe care îi îngrijește. Învață că este esențial să mănânce pe ascuns fără să lase urme între dinți. Ar fi suficient pentru a fi ucis. Viața lui nu valorează nimic pentru nemți. Trece prin multe experiențe care îl vor marca, de unele nici nu vrea să-și amintească fiind mult prea dureroase și traumatizante. A vorbi despre ele înseamnă a retrăi acele momente groaznice. Nu de puține ori, Heinz a fost la un pas de moarte.

Speranța moare ultima

I-am admirat povestea și dezvăluirile, mi-a plăcut că niciun moment nu s-a dat bătut. Cel mai mult rău ți-l fac gândurile negative. Ori el doar caută să muncească ca să aibă activitate și să găsească noi metode a primi ceva mâncare în plus.

Nu îndrăznește să viseze la libertate, știe că trebuie să supraviețuiască încă o zi. Învață de la alții ce să facă și mai ales ce să nu facă. Fiecare zi este o nouă provocare, poate prea mult pentru un copil, însă răzbate, lucru de admirat.

Citește povestea acestui copil care trece prin toate ororile din lagăr. Ia putere din povestea lui, să fie o inspirație pentru tine atunci când simți că ți-e greu să vrei să abandonezi tot.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.