Îngrijire câine, sfaturi pentru un câine sănătos

Când vorbim despre îngrijire câine, ne gândim la o bună dezvoltare și creștere a acestuia. Cu toții am avut un câine în copilărie, acasă sau la bunici, însă îngrijirea lui nu a fost treaba noastră. Era pentru joacă mai mult, partea de îngrijire revenind adulților.

Îmi amintesc că tata îmi aducea un pui de cățel, de care mă atașam rapid. Era o bucurie să mă joc cu el. Medicul veterinar venea regulat pentru animalele din ograda noastră. Bineînțeles că și cățelul primea îngrijire, nu lipsea pastila deparazitare internă.

De 3 ani, am și eu un ciobănesc german. Înainte să o luăm, am citit informații despre îngrijire câine, și îmi aminteam din copilărie câteva detalii. Însă pe cele mai multe, le-am primit de la medicul veterinar, dresorul și de pe site-uri de specialitate.

Sfaturi pentru un câine sănătos

Mi-am asumat că un câine va însemna timp, bani, responsabilități într-un cuvânt. Și mă doare atunci când îngrijirea câinelui devine o corvoadă pentru unii, și aleg să-l doneze, sau mai rău, să-l abandoneze.

Un câine sănătos nu înseamnă doar sănătate fizică, ci și psihică. El are nevoie de joacă, atenție, iubire, timp împreună. Eu mă joc cu Kira în limita timpului meu disponibil. Însă în zilele când sunt foarte ocupată, o las să stea lângă mine, și e mai bine pentru amândouă.

*iubire, atenție, joacă

Un câine sănătos înseamnă un câine fericit. Da, au multă energie, chef de joacă și chef de distrus. Iată de ce e bine să ne luăm jucării, să ne jucăm cu ei pentru a le consuma energia. Dar îngrijire câine nu înseamnă doar joacă și distrugere, înseamnă și educație, dresaj. E nevoie să respecte anumite reguli, să răspundă la comenzi.

Îmi amintesc că am apelat la dresor atunci când am simțit că nu mă mai ascultă. Nu puteam să ies cu ea la plimbare pentru că nu o puteam stăpâni. Iubirea mea a fost doar răsfăț. Dresorul m-a făcut să înțeleg că ea are nevoie de reguli, limite, comenzi. Acum am acel câine de care sunt tare mândră și putem face multe activități împreună.

*hrana potrivită pentru câine

Aici, mai mult decât orice, aș vrea să vorbesc despre cerșitul la masă. Câinii au un stil de a cerși mâncare ieșit din comun și puțini rezistăm tentației de a le da ceva din farfuria noastră. Trebuie să știm că îngrijirea câinelui nu înseamnă dezmăț alimentar. Sunt multe alimente, condimente, pe care ei nu le pot digera, unele sunt chiar toxice, cum e usturoiul.

Alimentația unui câine trebuie să fie strictă, potrivită nevoilor sale. Îmi amintesc când a vomat prima dată Kira o spumă albă, cât de tare m-am speriat. Am început să caut pe internet de ce vomită câinele. M-am gândit ce a mâncat, cu cine a intrat în contact. Rapid am identificat ce s-a întâmplat și am medicul veterinar mi-a confirmat.

Ea vomase o spumă albă, dar în urma unei tuse. Așa se manifestă tusea de canișă care netratată duce la probleme de respirație, afectează plămânii. Citind articolul, de ce vomită câinii, am reținut și la ce anume să fiu atentă pe viitor.

Ca să revenim la hrană, aș menționa că fiecare alege tipul de hrană pe care îl consideră potrivit. Noi am optat pentru bobițe cu pește, ajută și blana să arate impecabil. Le mănâncă cu poftă și e tot ce contează. Îi mai dau morcovi, dovlecel, zmeură, căpșuni, carne de vită, ouă, cașcaval, dar toate în cantități mici.

îngrijire câine

*suplimente doar la recomandarea medicului veterinar

Așa cum la oameni nu se recomandă luarea de vitamine după bunul plac, exact așa e și la animale. Îngrijire câine înseamnă o bună relație cu medicul veterinar, iar acesta știe când și dacă e nevoie de suplimente. Eu i-am dat recent pastile pentru imunitate pentru că era necesar și o cură de calciu când era în creștere.

Sfatul pentru pentru îngrijire câine!

Un lucru pe care tocmai l-am discutat cu medicul veterinar. Obișnuiam să îi dau Kirei pastila pentru căpușe când temperatura nu mai scădea sub 5 grade. Din păcate, căpușele sunt extrem de rezistente la frig și surpriză, s-au găsit mușcături de căpușe și la -15 grade. Așa că de acum, Kira primește pastila la fiecare 45 de zile, indiferent de anotimp.

Boala pe care o provoacă mușcătura de căpușă e tare urâtă la animăluțe. Ține de noi să ne îngrijim bine cățeii și să-i ferim, pe cât putem, de boli.

Îngrijire câine poate fi o provocare, dar dacă te informezi, poți avea un câine sănătos și fericit. Nu uitați, joacă, iubire, exerciții, hrană bună și vizite regulate pentru vaccinuri la timp.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.