Meniu pentru masa de Paşti!

italian_dinnerCu fiecare sărbătoare, gospodinele încearcă să pregătească preparate deosebite, tradiţionale zonei natale. Masa de Paşti trebuie să cuprindă atât preparate pe bază de carne de miel cât şi ouă roşii.

Nu sunt o mare consumatoare de carne de miel, dar am spus întotdeauna că dacă e bine preparată, şi gospodinele folosesc condimente speciale pentru carnea de miel, preparatul nu are cum să nu fie delicios.

Atunci când prepari carne de miel, nu te sfii să adaugi condimente, precum rozmarin, usturoi, cimbru, chiar şi mentă, foi de dafin.

Meniu pentru masa de Paşti trebuie să cuprindă ciorbă de miel cu tarhon, friptură de miel, drob de miel şi nelipsita pască cu brânză de vaci.

ciorba-de-miel_128Ciorbă de miel – o bună combinaţie de carne de miel şi verdeaţă!

Ingrediente necesare: folosim bucăţi de carne de miel cu os (gât, coadă, coaste), 4 morcovi, 2 bucăţi pătrunjel, 1 legătură de ceapă verde, smântână 1 kg, 4 gălbenuşuri, sare, frunze tarhon proaspete, zeama de la lămâie, 100 grame unt pentru călit.

Mod de preparare: Se pun bucăţile de miel la fiert cu sare şi între timp mai spumăm. Morcovii şi pătrunjelul se taie felii şi se călesc pe unt. Când carnea e mai mult de jumăte fiartă, se adaugă morcovii căliţi şi se lasă să fiarbă mai departe . Amestecăm gălbenuşurile de ouă cu smântănă, tarhonul îl mărunţim, ceapa verde se taie fâşii subţiri. Când carnea e fiartă, adăugăm zeama de la o lămâie, ceapa verde tăiată rondele subţiri, gălbenuşurile amestecate cu smântăna şi lăsăm să dea un clocot. În acest timp, adăugăm şi tarhonul tocat şi mai punem sare după gust .

mielFriptura de miel – combinaţie de arome!

Ingrediente necesare: 2 kg. pulpă de miel, 200 grame slănină afumată, 1 pahar cu vin alb, usturoi, 1/2 lămâie, cimbru, sare, piper boabe, 1 ceaşcă de ulei.

Mod de preparare: Se aşează carnea de miel într-un vas şi se freacă bine cu lămâie, apoi cu mujdei şi cimbru. Peste carnea astfel pregatită se pune slănina afumată, tăiată în fâşii subţiri. În vas, se adaugă o ceaşcă de ulei şi una de supă, boabe de piper. Se dă tava la cuptor la foc iute. După o oră, se pune vinul. Când friptura este frumos rumenită, se închide focul, se lasă să se răcească, se îndepărtează slănina şi se taie în felii.

drobDrob de miel – preparat tradiţional specific românesc!

Ingrediente necesare: organele de miel: ficatul, splina, rinichii, inima, plămânii,3 legături ceapă verde, 1 legătură de usturoi verde, 2 legături pătrunjel verde, 1 legătura de mărar , 4 ouă, 4 linguri ulei, 20 g unt, pesmet, sare, piper, 3 ouă fierte tari.

Mod de preparare : Se spală bine organele în apă rece. Se taie în bucăţi de 3 cm lăţime, se curăţă de cheaguri de sânge şi pieliţe şi să lasă 15 minute în apă cu oţet, cât să le acopere, pentru a scoate mirosurile neplăcute. Se pun apoi la fiert în apă rece. Acestea se curaţă în apă rece şi se pun la fiert odată cu organele de miel. Se fierb 30 de minute, apoi se răcesc şi se dau prin maşina de tocat. Între timp se pregăteşte verdeaţa. Se curăţă şi se spală ceapa verde şi usturoiul, se toacă şi se căleşte în ulei. Peste ceapa şi usturoiul călit se pune pasta de organe, pătrunjelul şi mărarul tocat, ouăle crude, sare şi piper după gust şi se amestecă. Compoziţia de drob de miel trebuie să arate ca o pastă închegată, dacă este încă sfărâmicioasă se mai adaugă ou. Se unge tava cu unt şi se presară cu pesmet, apoi se adaugă compoziţia de drob de miel ca mai sus. Tava se dă la cuptor aproximativ o oră, până când drobul de miel prinde o crustă frumoasă.

pascaPască cu branză dulce de vaci – desert de nelipsit!

Ingrediente necesare: Aluat pentru pască: 500 grame faină, 125 grame zahăr, 50 grame unt, 2 linguri ulei, 250 ml lapte, 3 ouă , 1 lingură rom, esenţă de vanilie, 25 grame drojdie instant, puţină sare.  Umplutura pentru pască: 1 kg brânză de vaci, 200 grame zahăr pudră , 50 grame unt, 2 pacheţele zahăr vanilat, 5 ouă, 3 linguri smântână, 1 lingură rom, 1 esenţă de rom, 100 grame stafide, 1 lingură griş, 1 lingură făină, coaja de la o lămâie, puţină sare.

Mod de preparare : Se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ şi puţin zahăr. Se opăresc 3-4 linguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecând să nu facă cocoloşi. După ce s-a răcorit, se amestecă cu drojdia (dacă este instant cu atât mai bine), se acoperă cu un şervet şi se pune la loc cald să crească Se freacă gălbenuşurile, întâi cu sare, ca să se închidă la culoare, apoi cu zahărul, până devine ca o cremă spumoasă. Când drojdia cu faina au crescut, se toarnă peste restul de făină şi se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduş şi albuşurile bătute spumă. Se frământă cel puţin jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini în centru şi adăugându-se treptat uleiul, romul, untul topit cald, iar dacă aluatul este prea tare se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul în covată, se presară cu faina, se acoperă cu un şervet, se aşează la cald, departe de uşă sau fereastră şi se lasă să crească cam 1 oră. Când a crescut aluatul, se împarte odată în 2 jumătăţi şi o jumătate în 3 bucăţi. Din prima jumătate se întinde o foaie rotundă de circa 0,5 cm grosime, de mărimea formei rotunde în care se coace. Se unge tava cu unt, se aşează foaia de aluat pe fundul acesteia. Din 2 bucăţi de aluat din cea de a doua jumătate, se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, care se împletesc şi se aşează de jur împrejur, lipite de marginea tăvii, apăsând capetele, ca să se unească între ele. Se lasă să crească. Din bucata de aluat rămasă, se fac patru suluri mici, care se împletesc două câte două şi se pun pe deasupra umpluturii cu brânză, în formă de cruce. Pentru umplutură se freacă brânza cu untul, gălbenuşurile, puţină sare, zahărul vanilat, coaja de lămâie, grişul, făina, smântăna, untul, o parte din stafide, albuşurile spumă, apoi se toarnă peste aluat şi se presară cu restul de stafide. Se unge cu ou şi se dă la cuptor la foc potrivit cam 1 oră. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească şi se scoate din formă când s-a răcit.

Sărbătorile sunt momente ce trebuie să le petrecem în familie, înconjuraţi de toţi cei dragi nouă!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.