Meniu de post

Meniu de postPostul este o faptă de virtute, reprezintă un exerciţiu de întărire a voinţei, o formă de pocăinţă, mijloc de mântuire.

Alimentele pe care e bine să le consumi în post sunt: orice produs din soia, legume şi fructe, halva, biscuiţi fără ou sau lapte, miere, cereale, murături, mămăligă, măsline, fructe uscate.

Postul e perioada în care trebuie să ne folosim la maxim imaginaţia atunci când gătim.  Dacă aţi rămas în pauză de idei, iată un meniu de post delicios şi aspectuos.

 

  • Frigărui vegetale

Ingrediente necesare: 6 cartofi, 8 ciuperci, 1 ardei gras, o vânătă, un ardei iute, 2 cepe, 2 roşii, rozmarin, oregano, busuioc, ulei, sare, piper.

Mod de preparare: spală cartofii şi pune-i la fiert. Decojeşte-i, taie-i cubuleţe şi rumeneşte-i în puţin ulei. Condimentează-i cu rozmarin şi puţin ardei uite tocat mărunt. Păstrează-i la cald până pregăteşti frigăruile. Separat, taie restul legumelor în bucăţi potrivit de mari. Stropeşte-i cu ulei de măsline, după care presară rozmarin, oregano şi celălalte condimente după gust. Lasă-le câteva minute pentru a se pătrunde aromele. Înfige legumele, alternativ, pe beţele de frigăruie şi rumeneşte-le într-o tigaie teflonată neunsă. Serveşte frigăruile alături de cartofi picanţi.

  • Supă cu tăiţei din clătite

Ingrediente necesare: o ţelină potrivită, o rădăcină pătrunjel, 3 morcovi, 3 cepe, verdeaţă, sare. Pentru tăiţei: 100 grame făină, 100 ml apă minerală, 50 ml ulei, puţină sare.

Mod de preparare: curăţă toate legumele şi pune-le la fiert în apă cu sare, întregi. Prepară clătitele: amestecă toate ingredientele până obţii un aluat subţire ca o smântână, pui din el în tigaia unsă cu ulei şi coci. Când s-au fiert legumele, strecoară şi adaugă două linguri cu ulei. Dă-le apoi într-un clocot. Pune în fiecare bol câte 2-3 clătite rulate şi tăiate subţire, toarnă supă şi presară verdeaţă tocată mărunt.

  • Cremă de mălai

Ingrediente necesare: 300 grame mălai, 1,5 l apă, 3 morcovi, 2 cepe, 300 grame hribi, ulei, sare, piper.

Mod de preparare: pune la fiert apa cu puţină sare. Separat, se pune să fiarbă morcovii. Toacă ceapa mărunt şi pune-o la înăbuşit în ulei. Când e sticloasă, adaugă hribii tăiaţi mai mari, un praf de sare şi piper după gust. Lasă coperit, pe foc mic, până se fac ciupercile. Când clocoteşte apa, toarnă mălaiul în ploaie, amestecând continuu cu telul. Lasă să fiarbă puţin, timp în care tai morcovii fierţi rondele. Amestecă mămăliga, adaugă morcovii şi amestecul de ciuperci şi lasă un minut. Serveşte fierbinte, direct din vasul în care ai pregătit-o.

  • Chec cu migdale

Ingrediente necesare: 1 1/2 căni cu făină, ½ cană cu zahăr, ½ cană cu miere, ½ cană apă, ½ pachet margarină, ½ pliculeţ praf de copt, ½ linguriţă cu bicarbonat, puţină nucşoară, 100 grame fulgi migdale, esenţă de migdale.

Mod de preparare: pune pe foc mierea cu apa şi margarina şi lasă până obţii o compoziţie lichidă. Separat, amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul, zahărul, esenţa de migdale şi nucşoara. Încorporează totul în compoziţia de miere. Tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt, unge-o cu margarină şi toarnă compoziţia de chec. Coace-l o jumătate de oră, la foc potrivit. Cât este fierbinte, ungel-l cu miere şi presară fulgi de migdale.

Poftă bună!

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.