Manastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCO

Manastirea Voronet“Omule, ca sa iubesti Voronetul, in primul rand trebuie sa fii tu insuti iubitor de frumos. Iubind frumusetea exterioara inseamna ca tu ai frumusete launtrica, pentru ca nu poti sa iubesti ceea ce nu ai inlauntrul tau.

Ca sa cunosti frumusetea materiala de la Voronet, trebuie sa ai frumusete spirituala. Sa incepem cu aceasta necesitate spirituala pentru a intelege spiritualitatea vietii launtrice.

Ca sa intelegi locul acesta, trebuie sa te intorci in tim, la viata si conceptia oamenilor de atunci, sa-i intelegi pe ei, pentru ca astfel se tese o legatura trainica intre trecut, prezent si viitor.

Si astfel , vei fi Tu acela care intinde o punte intre trecut si viitor.”

Manastirea Voronet se afla in judetul Suceava. Distantele dintre marile orase si obiectiv sunt:

  • Satu Mare – Suceava – 369 km
  • Oradea – Suceava – 478 km
  • Cluj-Napoca – Suceava – 334 km
  • Brasov – Suceava – 319 km
  • Bucuresti – Suceava – 436 km
  • Constanta – Suceava -520 km

Biserica Manastirii Voronet este ctitoria slavitului voievod Stefan cel Mare si Sfant, construita in 1488, in numai 3 luni si 3 saptamani (din 26 mai pana la 14 septembrie). Arhitectura este reprezentativa pentru stilul moldovenesc, fiind o sinteza originala si specifica a unor caracteristici de sorginte bizantina cu elemente apartinand goticului tarziu. Pictura interioara a fost realizata in 1496 si impresioneaza prin claritatea si rigoarea desfasurarii iconografice, prindesenul viguros, gama cromatica cu acorduri grave.

Se stie ca voievodul moldovean a construit si renovat multe biserici si manastiri (48), dar povestea sacra a Voronetului aduce, alaturi de Marele Stefan, pe Cuviosul Parinte Daniil, unul din cei mai mari Sfinti odrasliti pe pamantul Moldovei.

Pe un fond albastru, picturile exterioare se desfasoara pe fatade ca un covor incarcat de culori, ce ne incanta privirile cu farmecul armoniilor. Desenul este ferm, barbatesc, sensul realitatii fiind aici mai prezent decat la alte monumente.

La Manastirea Voronet, pictura este o rugaciune pentru infrangerea cotropitorilor si salvarea Tarii Moldovei.

Pe langa arhitectura si pictura, Sfanta Manastire Voronet, pastreaza o bogatie de arta medievala: lespezile funerare ale mormintelor cu motive decorative de o valoare artistica deosebita, jiltul si stranele frumos ornamentate.

Azi, prin grija Maicutei Starete, aici te intalnesti cu traditia incremenita in forme istorice si cu puterea sa ziditoare de suflet.

Sfantul Daniil Sihastru, facatorul de minuni, ctitor al spiritului romanesc, ne aseapta la Sfanta Manastire Voronet pentru a ne calauzi sa descoperim, in lumina de un albastru pur, universul interior al vietii traite intru Duh si adevar.

Este un loc minunat ce merita sa fie vizitat, m-am bucurat cand am fost acolo sa vad ca se lucreaza la reconditionarea picturilor si am avut sentimentul ca, in sfarsit, incepem sa dam si noi importanta monumentelor istorice ce au valoare deosebita. Trebuie sa va avertizez ca acolo aveti voie sa intrati doar imbracati intr-o tinuta decenta (pantaloni lungi si umerii trebuie sa fie acoperiti).

Tu ai vizitat aceasta manastire? Ce trairi te-au incercat admirand picturile?

Harta:

Vezi harta marita

Manastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCOManastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCOManastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCOManastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCOManastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCOManastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCOManastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCOManastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCOManastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCOManastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCOManastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCOManastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCO

3 comentarii la „Manastirea Voronet – Suceava – Monument UNESCO”

  1. Cu mare bucurie m-am intors la manastirea Voronet .A trecut un an de cand nu am vazut-o ,dar ma rugam sa gasesc alt comportament al calugaritelor -ghid,mai ales .
    Am fost prevenita de cativa localnici cu care am vorbit,ca sunt “tare rele calugaritele de la Voronet” si mare dreptate au avut ,din pacate .
    Calugarita-ghid,trebuie ajutata fie psihologic,fie psihiatric .
    In timp ce explica pe un anumit ton spart ,pelerinilor ,scenele biblice din frumoasele picturi ,deodata se scurtcircuita si incepea sa racneasca la un sarman pelerin care era atat de absorbit si emotionat de frumoasa locatie ,incat nu statea chiar drept ci ,probabil se sprijinea usor de un perete .Dupa decibeli inalti foarte,revenea cu vocea-i sparta,sa explice in continuare,scenele biblice,ca mai apoi ,iar sa ne agreseze urechile cu un alt racnet,la alt pelerin.
    Ce a pus capac a fost momentul “infrcosatoarei calugarite” cand un cuplu ,mai in varsta ,de francezi,admirau o pictura de pe perete si ,usor de abia vizibil,sotul a atins peretele,cu varful unui deget ,spunandu-i fascinat sotiei,cat de frumoasa este pictura. Dar,vai,deodata s-a auzit o “detunatura”,era racnetul infricosatoarei calugarite-ghid care cu o viteza uimitoare ,a intrebat in trei limbi-romana,engleza,franceza,de ce pune mana pe perete ?!!
    Sarmanii francezi,s-au speriat atat de tare incat se ingalbenisera la fata si nu intelegeau in ce consta imensitatea greselii !!
    Am facut vorbire despre comportamentul acestor calugarite de la Voronet ,la mai multe manastiri la care am fost .Absolut toti calugarii cu care am vorbit despre isteria si comportamentul neadecvat al voronatencelor ,toti stiau si zambeau cu subinteles.
    Un lucru e cert- Manastirea Voronet este a poporului roman si nu, un S.R.L.al calugaritelor de acolo .Acest adevar trebuie sa-l accepte si nevricoasele in sutana care racnesc,jignesc si fac militarie cu turisti fie ei romani sau straini ,ce vin la Voronetul NOSTRU.
    Oare la anul sa fim “pregatiti “sa primim si cateva nuiele peste maini,fata sau parte dorsala de la “infricosatoarea “sau sa ne ducem smeriti cu tablete de extraveral in dar ?
    Nu stiu,poate le schimba sau poate le…….trateaza !!!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.