Londra, oraşul de pe meridianul zero

Londra, oraşul de pe meridianul zeroUna dintre cele mai bogate, luxoase şi tentante capitale ale lumii. Ce-i lipseşte cu desăvârşire? Praful de pe străzi!

Big Ben, Trafalgar Square, Hyde Park, Turnul Londrei, Buckingham Palace, Muzeul figurilor de ceară…

Sunt doar câteva dintre faimoasele repere ale unui itinierar de vacanţă îndelung visat.

Londra, una dintre cele mai scumpe capitale ale lumii, în care fiecare liră sterlină cheltuită e răscumpărată – orice traseu turistic este o condensare de cultură şi civilizaţie. Şi o lecţie despre armonia dintre istorie şi modernitate.

Pe patru roţi sau pe două?

Bine ai sosit pe Heahrow – principală poartă aeriană a Marii Britanii, unul dintre cele mai mari şi aglomerate aeroporturi din lume! Afară te aşteaptă autocarele roşii open-deck, un simbol londonez. Deşi mulşi turişti preferă să închirieze biciclete pentru turul oraşului: este mai ieftin şi capitala insulară ţi se dezvăluie mai pe îndelete.

Tamisa, coloana vertebrală londoneză

Cochete case duplex, înconjurate de grădini tot atât de generoase ca suprafaţa construită (un raport de egalitate impus prin lege); magazine şi pub-uri; un trafic aiuritor pentru noul venit, din care te salvează la trecerile de pietoni, inscripţiile de pe asfalt, indicând direcţia în care trebuie să priveşti… Te-ai „aclimatizat”cu rigorile civilizaţiei britanice – poate începe turul oraşului istoric.

Coborând pe lângă albia Tamisei, pe lângă Observatorul Astronomic, ai ajuns la meridianul zero al Planetei. Greenwich, o piţetă insolită, te captează cu oferta de suveniruri. Celebrele poduri ale Londrei leagă aerian malurile Tamisei, secondate de tuneluri sub nivelul apei. Catedrala St. Paul cere un tur de forţă: să cuprinzi cu privirea bolta lăcăşului, a doua ca mărime din Europa (surclasată de Vatican). Westminster est încă o condensare de simboluri: palatul reconsctruit în secolul al XIX-lea, pe ruine medievale, şi faimoasa abaţie în care sunt încoronaţi suveranii britanici încă din secolul al XI-lea. Westminster Palace – Palatul Parlamentului – este identificat, de regulă, ca reper, cu Big Ben. Orologiul care, de aproape 150 de ani, bate ceasurile Londrei, este, fără doar şi poate, cel mai renumit punct de atracţie al bătrânei capitale.

2 thoughts on “Londra, oraşul de pe meridianul zero”

  1. Ah da, ai dreptate. Praful lipseste cu desavarsire. La cat e de verde orasul, nu ma mira. Kensington Gardens si Hyde Park sunt imense! M-a uimit cat de adanca e statia de underground Westminster. Am urcat 4 nivele cu treptele rulante si parca nu mai ajugeam sus. Categoric un oras de care m-a indragostit!
    Si da, ajuta atat de mult ca scrie pe asfalt unde sa te uiti.
    Cand am iesit din Metrou la Paddington (venisem dinspre Luton, King’s Cross) prima impresia a fost ca orasul e miniatural, de poveste. Un joc de lego.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.