Jamaica, un paradis exotic

Jamaica, un paradis exoticRitmuri alerte şi tradiţii păstrate în timp. Reggae şi vodoo. Jamaica este, mai presus de orice, destinaţia de vacanţă a celor care vor să trăiască la maximum.

Culori vii şi strălucitoare, luxuriante recifuri de corali, cascade amţitoare, păduri tropicale spectaculoase şi plaje nesfârşite. Iată cum poţi caracteriza în câteva cuvinte o insulă desprinsă parcă din Paradis: Jamaica.

Cristofor Columb spunea că Jamaica este „cea mai senină insulă pe care o pot vedea vreodată ochii unui om.”

Jamaica poate fi destinaţia de vis pentru vacanţa ta, şi ca să te conving îţi mai spun doar că aceasta este insula din caraibe unde poţi întâlni la un loc, deopotrivă, fructe exotice, plaje însorite, muzica lui Bob Marley şi aventurile Agentului 007.

Montego Bay, muzica raggae la ea acasă

La poalele unor coline line şi extrem de verzi care urcă spre o apă cristalină, se găseşte Montego Bay, capitala turistică a Jamaicăi. Oraşul este extrem de mic şi cochet, cu o mulţime de clădiri vechi cea mintesc de marii moşieri ai plntaţiilor de trestie de zahăr care, cu două secole în urmă, făceau adeăvrate averi.

De asemenea, tot aici poţi vizita Rose Hall, clădire intrată în istorie datorită faimei fostei sale proprietărese, Annie Palmer, poreclită şi „vrăjitoarea albă”. Jumătate irlandeză, jumătate englezoiacă, Annie Palmer stăpânea foarte bine tehnicile vodoo cu ajutorul cărora se pare că şi-a ucis cei trei soţi şi a supus la chinuri inimaginabile o mulţime de sclavi.

Ce mai poţi face în Montego Bay? Poţi vizita „Bob Marley experience and theatre”. Acesta este locul în care poţi vedea filme despre viaţa cântăreţului, dar poţi şi să-ţi cumperi discuri sau înregistrări extrem de rare ale regelui muzicii reggae. De altfel, în Montego Bay se desfăşoară în fiecare vară Reggae Sumfest, cel mai mare festival muzical din Caraibe.

Spre seară, poţi face rafting, lăsându-te purtat de curenţii lini de-a lungul râului Martha Brae, pe o plută de bambus.

Ocho Rios, cascade pentru nopţi de vară

Ocho Rios este plaja cea mai sofisticată, extrem de renumită datorită râului Dunn. Micile sale cascade se prăvălesc în mare şi se pot coborî sau urca cu uşurinţă pe jos. la câţiva kilometri de Ocho Rios se află fosta reşedinţă a celebrului autor al Agentului 007, Ian Fleming.

Negril, raiul flower-power

Adevărata inimă a Jamaicăi este Kingston, capitala ţării, centrul economic şi politic.

Din Kingston, capitala Jamaicăi, urmărind coasta meridională, la mai puţin de 150 km, se află Negril, localitatea născută în anii ’60. Aici se află cea mai „tânără” plajă din Jamaica, un rai al susţinătorilor curentului hippie. Altfel spus, pe plaja Negril se trăieşte în pace, fără nicio urmă de prejudecată, lângă un pahar de rum, conform principiului „Don’t worry, be happy!”

Plimbările de-a lungul râului cu pluta de bambus sunt modul cel mai plăcut de a încheie ziua.

1 thought on “Jamaica, un paradis exotic”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.