Istoria costumului de baie

oldswimsuit1917Ultimele zile inainte de concediu sunt dedicate in exclusivitate alegerii costumului de baie dupa ultimele tendinte, dar si care sa ne avantajeze.

Este uimitoare diferenta dintre costumele de baie din zilele noastre si ceea ce purtau femeile secolele trecute.

Marea si plaja erau considerate murdare si nesanatoase, insiprau teama si repulsie datorita mirosului de putreziciune datorat algelor marine. In acea vreme, oamenii credeau ca marile sunt populate de monstrii care provoaca furtuni, de sirene si duhuri necurate, si de aceea corabierii isi numeau vasele dupa nume de sfinti (Sfantul Nicolae, Sfantul Anton de Padova, Sfanta Clara, Sfantul Benedict, Sfantul Iosif, Sfantul Leonard, Sfantul Stefan).

Ani de-a randul s-a considerat ca pielea femeilor trebuie sa ramana alba ca simbol al puritatii. Primele marturii despre costumele de baie dateaza din vremea infloritoare a Pompeiulu, picturile murale intruchipand femeile purtand costume de baie formate din doua piese. Doar la mijlocul secolului al XIX lea apare dorinta oamenilor de a sta la plaja, iar medicii recomanda cure montane sau maritime. Doamnele intrau in apa purtand rochite cu maneci bufante si pantaloni pana la genunchi, astfel incat sa ascunda formele feminine. Pentru a se proteja de vant, doamnele isi tiveau rochiile cu greutati.

Dupa primul razboi mondial, apar primele costume de baie mulate cu dungi sau unicolore, atat pentru femei cat si pentru barbati. Bikini apar in anul 1946, dar erau considerati prea provocatori si niciun model nu a vrut sa le poarte, creatorii de moda fiind nevoiti sa apeleze la stripteuze.

Daca in anii ’50 slipul acoperea buricul, anii ’60 coboara talia, costumele devenind tot mai sumare. Anii ’80 aduc in prima linie modelul de slip tanga, inspirat din vestimentatia traditionala a triburior din Amazon. In schimb anii ’90 reprezinta o evolutie a modelelor si culorilor, evolutie ce marcheaza sfarsitul perioadei tabu legat de costumul de baie.

In deceniul al noualea, garderoba de plaja devine haut-couture si apar chiar si reviste si cataloage de specialitate. Tot atunci apare si tendinta spre topless, se renunta la pudori si se depasesc toate complexele.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.