British Petroleum revine în Golful Mexic

British Petroleum revine în Golful Mexic

Un an şi jumătate a trecut de la teribilul accident din Golful Mexic. Deversarea de petrol a schimbat condiţiile de trai din această zonă şi a ridicat un mare semnal de alarmă în legătură cu posibilele catastrofe care pot apărea în timpul luptelor pentru hegemonia asupra aurului negru. 20 Aprilie 2010 a fost data în care platforma petrolieră Deepwater Horizon a cedat în Golful Mexic. Înainte ca aceasta să se scufunde, focul a ars timp …

Citeste tot

Şapte ani în Tibet – aventuri, biografie, dramă, 1997

Şapte ani în Tibet – aventuri, biografie, dramă, 1997

Povestea adevărată a lui Heinrich Harrer, un alpinist austriac, care se împrieteneşte cu Dalai Lama, în perioada în care China preia conducerea în Tibet. Acesta este încă un film renumit pe care eu reuşesc să-l văd destul de târziu, dar trebuie să recunosc că mi-a depăşit toate aşteptările. După ce 11 alpinişti eşuează căţărarea pe vârful Nanga Parbat, din India, austriacul Heinrich Harrer (Brad Pitt), decide că este de datoria lui să aducă această glorie …

Citeste tot

Festivalul Sighişoara Medievală – ediţia XIX „Eroul Medieval”

Festivalul Sighişoara Medievală – ediţia XIX „Eroul Medieval”

“Într-o lume a secolului XXI, fiecare om îşi caută un erou. Într-o lume a vitezei maxime, individul îşi caută un spaţiu al reprezentării. Într-un timp al marilor mijloace de comunicare, însuşi comunicarea dispare.” Propoziţiile acestea întâmpină vizitatorul pe site-ul de prezentare al Festivalului de la Sighişoara de anul acesta. Creatorii lor au încercat să transmită ceva important, dar după cum veţi vedea şi în continuare, nu au reuşit pe deplin. Antagonismul a fost la el …

Citeste tot

Star Trek: The Next Generation - acţiune, aventură, science fiction, 1987

Star Trek: The Next Generation – acţiune, aventură, science fiction, 1987

Căpitanul Jean-Luc Picard, faimosul şef al navei spaţiale Enterprise este o figură puternică în sfera Science Fiction-ului şi nu numai. După cum o spune şi genericul fiecărui episod, misiunea lor este de a ‘descoperi lumi şi civilizaţii noi, de a pătrunde acolo unde nimeni nu a mai fost niciodată’. Nava lor este stindardul întregii Flote a Federaţiei Unite a Lumilor, este deschizătorul de drumuri. Echipajul diversificat, format din mai multe specii, demonstrează un grad ridicat …

Citeste tot

Namibia - Vis din sudul Africii

Namibia – Vis din sudul Africii

Dunele de nisip roşii ca focul, deşertul imens şi felul aparte în care curge timpul în oraşele de tip colonial vă vor face să trăiţi o experienţă de neuitat pe toată durata vacanţei! La începutul secolului al XX-lea, guvernatorul zonei germane a Africii  de Sud a declarat rezervaţie naturală o zonă de peste 100.000 km2, cea mai mare suprafaţă de pe planetă destinată acestui scop.  În 1967, ca rumare a conjuncturii politice, Parcul Naţional Etosha …

Citeste tot

Duminica Floriilor

Duminica Floriilor

Minunile lui Iisus, şi mai ales Învierea lui Lazăr, au aprins în mai multe suflete credinţa în dumnezeirea Lui şi nădejdea în mântuirea lumii din robia păcatului şi dobândirea vieţii veşnice. Dar totodată aceste minuni au stârnit şi multă ură şi dorinţă de grabnică răzbunare împotriva lui Iisus. Mai marii poporului iudeu, mormintele spoite din Ierusalim, demult erau pe urmele Lui. În Nazaret au încercat să-l arunce într-o prăpastie. În templu şi pe drum, au …

Citeste tot

Suedia – fascinaţia Nordului

Suedia – fascinaţia Nordului

La capătul pământului. Unde Atlas ţine osia Lumii. Să vezi aurora boreală, soarele de la miezul nopţii, ţata celor opt anotimpuri. Eşti călător în Suedia… Göteborg, Malmö, Orebrö – sonorităţi aspre, parfum de legendă scandinavă; corăbiile lungi ancorate de blonzii vikingi în port la Karlskrona … Ecourile unui Ev Mediu fascinant te cheamă în ţara soarelui de la miezul nopţii. Aşa este supranumită Suedia, pentru apusurile de soare interminabile. Spre Cercul Artic Suedia mileniului trei …

Citeste tot

Veneţia – oraşul ca o lună de miere

Veneţia – oraşul ca o lună de miere

Singulară, excentrică, stranie, cosmopolită, exotică, enigmantică, decadentă, ireală. O mulţime de caracterizări pentru un singur oraş: Veneţia! În Veneţia, arhitectura e diferită de orice altă aşezare. Apa, aerul şi piatra intră în chiar compoziţia oraşului, dând naştere unei atmosfere minunate de parfum, forme şi culori, care pătrund în structura construcţiilor şi se revarsă pe canale. Printre apele fluviului Brenta, cele ale lagunei şi valurile mării, să vizitezi Veneţia înseamnă să iei parte la istoria unei …

Citeste tot

Proverbe turceşti –  Dacă vorba este de argint, tăcerea e de aur.

Proverbe turceşti – Dacă vorba este de argint, tăcerea e de aur.

Îmbinând conţinutul cel mai divers cu rafinamentul artistic adesea excepţional proverbele au intrat de timpuriu în sfera de preocupări a oamenilor de cultură, indiferent dacă interesul lor era generat de aspectul filozofic, moralizator, etic, ori de valenţele plastice ale expresiei paremiologice. Prima culegere de proverbe turceşti a fost realizată în anul 1480 de un autor rămas anonim. Culegerea a fost tipărită în anul 1836 şi cuprinde 700 de proverbe. Proverbele fiecărui popor sunt oglinda existenţei …

Citeste tot

Proverbe turceşti – Nu fi aspru, fii generos.

Proverbe turceşti – Nu fi aspru, fii generos.

În aceste coordonate se ridică întrebarea dacă proverbele, ca specie a literaturii orale, ca expresii ale înţelepciunii şi filozofiei, dau vreo informaţie asupra specificului etniei ce le-a creat şi le conservă. Sunt ele documente ale specificului spiritualităţii poporului respectiv? Se pot scoate din proverbe trăsături şi atitudini proprii unui popor sau altuia? Ca în cazul întregii literaturi, universalitatea face casă bună cu specificul naţional. Pe de o parte fiecare popor şi-a creat, în decursul secolelor, …

Citeste tot

Eat, pray, love – comedie, dramă, romantic, 2010

Am promis să nu mă mai las influenţată de părerile altora atunci când vreau să văd un film sau să citesc o carte, pe principiul „gusturile nu se discută”. Deşi multă lume cataloghează acest film, ca fiind unul pentru femei, eu zic că atât noi femeile, cât şi bărbaţii putem avea destule de învăţat. Filmul este ecranizarea cărţii cu acelaş nume scrisă de Elisabeth Gilbert şi o are în rolul principal pe Julia Roberts. În …

Citeste tot