Invitaţia la nuntă/botez – motiv de bucurie sau obligaţie?

001

Am ales să dezbat acest subiect pentru că e sezonul nunţilor, botezurilor, iar invitaţiile curg. Atunci când primesc o invitaţie la nuntă/botez/aniversare, mă bucur. Mă bucur atât pentru cuplul respectiv, cât şi pentru că am fost invitată la fericitul eveniment. Nu mă gândesc şi nu văd un astfel de eveniment ca pe o mare “cheltuială”.
În zilele noastre, majoritatea oamenilor merg la nunţi din obligaţie, merg pe principiul “ei au fost la nunta noastră, şi noi TREBUIE să mergem la nunta lor” , “au pus la nunta noastră x euro, şi noi trebuie să punem la fel”.
O să vă dezamăgesc şi o să vă spun că eu nu merg pe acest principiu, nimeni nu mă obligă să fac nimic, nimeni nu îmi spune cât trebuie să pun în plic. Am mers la nunți fără să mă gândesc că vor veni înapoi, nu am pus o anumită sumă de bani pe principiul că ”mi se vor întoarce banii”. Este complet greșit, niciodată nu știi ce se poate întâmpla, nimic nu îți poate garanta că acei oameni vor răspunde favorabil invitației tale.
Prea puţini oameni mai ştiu să se bucure de o invitaţie. Agitaţia şi nebunia şi goana după bani, nu îi mai lasă pe oameni să fie fericiţi, să se bucure, să se veselească.  Văd la nunţi oameni care stau la masă, aşteaptă să se termine, să dea plicul şi să plece acasa cât de repede. Sunt acei oameni care au uitat să se bucure pentru alţii. De ce e aşa de greu să ne bucurăm pentru ceilalţi?
De ce ne gândim mereu la acea sumă de bani pe care o dăm şi nu ne gândim cât de mult se bucură acel cuplu de prezenţa noastră acolo? Mirii se bucură atunci când invitaţii se simt bine, dansează şi se bucură alături de ei în acea zi. Mirii se bucură atunci când nuntaşii nu pleacă imediat după tort, ci rămân să petreacă până dimineaţa.
Până la urmă e ziua lor specială şi ţine şi de nuntaşi ca acea zi să fie deosebită! Și nu uitați, nunta se face cu invitați, și nu cu plicuri de bani.

De câte ori atunci când aţi fost invitaţi la nuntă, v-aţi bucurat cu adevărat pentru miri şi pentru onoarea de a fi invitaţi?

De câte ori ajunşi la nuntă, aţi dansat şi v-aţi simţit bine până la plecare?

Încercaţi să vă bucuraţi mai mult pentru ceilalţi, încercaţi să profitaţi de o nuntă pentru a dansa alături de partener, pentru a socializa sau profitaţi de această ocazie pentru a achiziţiona o nouă ţinută şi/sau pentru a vă răsfăţa la salon!

8 thoughts on “Invitaţia la nuntă/botez – motiv de bucurie sau obligaţie?”

 1. Cum de ce? pentru ca majoritatea oamenilor, romanilor, traiesc in saracie. pentru ca 30% din veniturile romanilor se duc pe mancare, pentru ca… dar sunt sigur ca ai prins ideea! In comunitatile mai restranse si unite, nuntile functioneaza ca un CAR.

  Reply
 2. Dar dacă tot trebuie să mergem, de ce să nu ne bucurăm? Unele nunti funcționează sau funcționau ca un CAR, dar eu nu merg pe principiul, câți bani ni s-au pus, atâția punem. Dacă nunta e frumoasă și îmi permit financiar, voi pune cât mult pot. Toate în viață se întorc, și cele bune și cele rele!

  Reply
 3. Bai, deci eu ma bucur de fiecare data cand merg la nunta. La orice nunta sunt invitat. Ma caut nitel prin buzunare sa pun ce trebuie in plic, dar ala n-are legatura cu petrecerea. Inteleg si care e treaba cu plicul, dar o separ bine de restul.
  Si raspunsul pentru a doua intrebare – ma simt bine la toate nuntile. Pana plec acasa ma simtexcelent. Ce poate sa NU iti placa la o nunta? E chef, e mancare, bautura 🙂

  Reply
 4. Permite-mi să te contrazic puțin. În aceste vremuri în care sunt familii ce câștigă pe lună 1500 sau 2000 de lei per familie de 4 persoane, poate chiar și mai puțin, este de multe ori greu să te ridici la “pretențiile” unei nunți sau ale unui botez.

  Eu nu că nu mă bucur când merg la un eveniment de acest gen, dar trebuie să fim constienti ca MULȚI vad nunta ca o afacere, un eveniment aducător de bani. Dacă eu sau tu sau unii nu am făcut nunta ca să câștigăm bani, eu JUR că am fost la nunți unde nu s-a pus accent pe nimic, iar din banii câștigați s-au cumpărat case și mașini etc… Mi-a fost rău când am auzit, nici măcar în “săptăluna de miere” nu s-au dus… a fost cam trist, cred că esti de acord cu mine, înțelegi de vreau să zic.

  Pentru persoanele apropiate, prieteni dragi și familie, un cerc relativ restrâns adică, mă bucur din suflet și nu se pune problema să nu particip, nu doar cu bani (ca să spun așa), dar am pățit să fiu chemată la evenimentele unora care vorbesc cu mine odată pe an, poate și mai puțin și și-au amintit cu ocazia organizării unui eveniment că pot aduce și eu un plic cu bani… 🙁 Chestiile astea mă dezolează profund și mi se par lipsite de respect față de mine.

  Reply
 5. Bia – te inteleg perfect, pentru multi nunta reprezinta o afacere, investesc minim si din banii strânși pornesc în viață, cum ar zice părinții noștri. Nu, nu sunt de acord să nu pleci in luna de miere, noi am fost chiar dupa nuntă, aproape 4 săptămâni, a fost de vis și nu regret că am mers. Am stiut ca daca nu mergem atunci, nu vom mai simti ca e luna de miere. Eu zic ca e o perioada foarte buna pentru cuplu să fie împreună. Puțin înțeleg acest aspect.
  De obicei, oamenii își amintesc de tine când e vorba de dat bani, cunosc situația, dar uneori nu poți să-i refuzi, chiar dacă nu e corect, și atunci îți mai rămâne doar să te bucuri la eveniment.

  Reply
 6. Bine, uneori se poate întâmpla chiar să îți dorești să mergi și să nu poți din cauză de alte planuri sau alte probleme (chiar de curând am refuzat pe cineva dintr-un motiv intemeiat), dar oricum nu lași situația asa… faci ceva în directia asta cu prima ocazie, o vizita de felicitare sau ceva…

  Ce nu imi place vis a vis de un eveniment de acest gen (și am pățit) este invitatia in ultimul moment… adică nu stiai de eveniment și hopa! cu 10 zile inainte INVITATIE!! Ce faci in situatia asta? Eu de câteva ori mi-am anulat planurile până am considerat că nu mi se pare corect să fac asta… și normal că oamenii s-au suparat 🙁

  Reply
 7. Este urât, simți că mulți alții i-au refuzat și tu erai pe lista de rezervă sau au uitat de tine, și nu mi se pare frumos din partea lor. Soțul meu nu se rabdă și mai aruncă așa o pastilă ca oamenii să se simtă și să înțeleagă, dar dacă am ceva stabilit din timp, sigur nu anulez pentru nicio nuntă anunțată în ultimul moment.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.