Când vorbim de frumusețea ochilor, ne referim în general la un ansamblu care cuprinde , în afară de ochii propriu-ziși, pleoapele, genele și sprâncenele.
Sprâncenele trebuie să fie în armonie cu forma feței și a buzelor. De exemplu, persoanele cu fața rotundă sau cu buze subțiri nu li se potrivesc sprâncenele groase și arcuite. O față lată și colțuroasă poate fi avantajată prin sprâncene nu prea arcuite și conturate numai pe trei sferturi. La o față prelungă sprâncenele vor fi mai groase și mai puțin arcuite, iar la o față ovală, cât mai drepte. La buze groase, și sprâncenele vor fi cât mai pronunțate.
Pentru a avea ochii cât mai expresivi și mai mari, trebuie să avem grijă să curățăm partea de dedesubt a sprâncenelor cu ajutorul pensetei, degajând arcadele. Pentru ca senzația de durere să fie atenuată, vom masa porțiunuile respective, înainte de a proceda la epilare, cu puțină cremă grasă. După smulgere, locurile respective se dezinfectează cu alcool, pentru a evita infecțiile. Firele rebele se perie zilnic cu o periuță îmbibată în ulei de ricin. Persoanele ale căror sprâncene sunt rare și de culoare deschisă le pot vopsi sau colora cu creionul dermatograf, cu condiția ca operația să se facă discret, în așa fel, încât culoarea lor să pară naturală. Vom evita să trasăm o singură linie; de preferat vom desena cu creionul, bine ascuțit, liniuțe fine, asemenea firicelelor de păr. Se recomandă creion maro persoanelor blonde și șatene, brun-roșcat celor roșcate și negru brunetelor. Pentru a da firelor de păr vigoare și direcție, seara, după demachiere, vom peria fiecare sprânceană de 20 de ori cu o mică perie aspră. După fardare, se vor îndepărta cu degetul umezit urmele de pudră de pe sprâncene.
Genele. Pentru a le face să crească cât mai lungi le vom peria cu grijă cu ajutorul unei periuțe înmuiate în ulei de ricin. Sensul periatului este de la rădăcină spre vârf.
Astăzi vopsirea genelor este mult practicată și, uneori, în mod nerațional. Persoanele care fac abuz de rimel nu reușesc adesea decât să obțină un rezultat invers decât cel scontat, adică să-și asprească privirea.
Pentru a obține gene bogate, la machiajul lor trebuie să ținem seama de anumite reguli și anume: nu trebuie fardate niciodată genele de la pleoapa inferioară, deoarece acest lucru îmbătrânește figura; rimelul aplicat pe gene îl lăsăm să se usuce apoi repetăm operația; înainte de aplicarea rimelului, vom pudra ușor genele; curățirea ochilor de rimel va fi făcută în fiecare seară, folosind pentru aceasta un demachiant special pentru ochi.
Pleoapele. Nenumărate persoane obișnuiesc să-și coloreze pleoapele în timpul zilei, ceea ce nu este nici indicat și nici estetic, deoarece imprimă figurii un aer ușor vulgar. Conturarea pleoapelor o vom efectua folosind un dermatograf ascuțit și moale, astfel încât să fie cât mai dreaptă. Pleoapele pot fi vopsite în diferite culori, cu condiția ca nuanța aleasă să fie în ton cu culoarea ochilor, a părului și chiar a îmbrăcămintei. După demachiere, pleoapele vor fi unse cu o cremă specială de ochi, fără a întinde pielea, ținând seama că aceste porțiuni sunt foarte sensibile. La aplicarea fardului pentru pleoape vom ține seama dacă avem ochii distanțați sau apropiați. În primul caz, fardul se va aplica în partea interioară; în al doilea caz spre extremități.